Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

KOWR: Eksport cukru wzrósł o 21% r/r do ok. 782 tys. ton w I-XI 2018 r.

0
Podziel się:

W okresie jedenastu miesięcy 2018 r. z Polski za granicę wywieziono ponad 782 tys. ton cukru, o 21% więcej niż przed rokiem. Jednocześnie ze względu na niższe ceny wpływy z eksportu były o 10% mniejsze i wyniosły 270 mln euro, wynika z obliczeń Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) na podstawie danych Ministerstwa Finansów.

KOWR: Eksport cukru wzrósł o 21% r/r do ok. 782 tys. ton w I-XI 2018 r.

"Z Polski na rynek unijny sprzedano 293 tys. ton cukru, co stanowiło 38% wolumenu całego krajowego eksportu. Głównym kierunkiem eksportu cukru na rynek UE była Rumunia - 113 tys. ton, 14% wolumenu krajowego eksportu i Niemcy - 87 tys. ton, 11% wolumenu eksportu. Z Polski poza Unię Europejską wyeksportowano 489 tys. ton cukru, głównie do Izraela - 83 tys. ton, Egiptu - 74 tys. ton, na Sri Lankę - 58 tys. ton, do Gruzji - 49 tys. ton, a także do Rosji i Arabii Saudyjskiej - po 32 tys. ton, Libanu - 21 tys. ton, do Kuwejtu - 15 tys. ton oraz do Macedonii i Kazachstanu - po 14 tys. ton" - czytamy w raporcie.

Import cukru do Polski w okresie styczeń - listopad 2018 r. był o 2% większy niż rok wcześniej. Do kraju zaimportowano łącznie 131 tys. ton cukru o wartości 53 mln euro (z tego 96% wolumenu - 126 tys. ton zakupiono w krajach UE, a pozostałą ilość w krajach trzecich). Najwięcej cukru sprowadzano do Polski z Niemiec (57 tys. ton). Znaczne ilości cukru sprowadzono również z Czech - 24 tys. ton, Rumunii - 12,5 tys. ton, Francji - 11,5 tys. ton i Litwy - 11 tys. ton. Najwięcej cukru z krajów trzecich zaimportowano z Mauritiusa - 3,7 tys. ton, podano również.

Saldo handlu zagranicznego cukrem w okresie styczeń - listopad 2018 r. było dodatnie i wyniosło 651 tys. ton wobec 519 tys. ton w tym samym okresie 2017 r. Wartość salda wyniosła blisko 217 mln euro wobec 225 mln euro przed rokiem, podsumowano.

giełda
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
ISBnews
KOMENTARZE
(0)