Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

KOWR: Wzrost eksportu produktów drobiowych może sięgnąć 8% w 2019 r.

0
Podziel się:

Tempo wzrostu eksportu produktów drobiowych może wynieść 8% w 2019 r., wynika z obliczeń Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) na podstawie danych Ministerstwa Finansów.

KOWR: Wzrost eksportu produktów drobiowych może sięgnąć 8% w 2019 r.

"W 2019 r. tempo wzrostu eksportu produktów drobiowych może wynieść 8% i będzie determinowane utrzymaniem przewagi cenowej polskiego asortymentu na rynku UE oraz rozwojem relacji biznesowych z partnerami pozaunijnymi. Czynnikiem ograniczającym dynamikę wzrostu eksportu na rynek unijny w 2019 r. może być rosnąca konkurencja cenowa ze strony producentów brazylijskich i ukraińskich. Jednocześnie prognozy wolniejszego niż w 2018 r. tempa wzrostu eksportu uwzględniają brak ostatecznego kształtu porozumień handlowych w przypadku wystąpienia Wielkiej Brytanii z UE, co może skutkować spadkiem dynamiki eksportu do tego kraju" - czytamy w komunikacie.

Sprzedaż zagraniczna żywca, mięsa, podrobów i przetworów drobiowych osiągnęła blisko 1,6 mln ton (w ekwiwalencie tuszek) w 2018 roku wobec 1,4 mln ton w roku 2017. Wzrost wolumenu odnotowano zarówno w eksporcie na rynek UE, jak i do krajów pozaunijnych.

"Na rynku unijnym w całym 2018 r. sprzedano około 1,2 mln ton drobiu, o 10% więcej niż przed rokiem, podczas gdy poza UE wyeksportowano około 0,4 mln ton, o 19% więcej. Wzrost sprzedaży do krajów UE wynikał z większej możliwości lokowania krajowych produktów drobiowych na rynku wspólnotowym na skutek wprowadzenia zakazu importu drobiu z Brazylii na teren UE. Jednocześnie duży wzrost wolumenu sprzedaży do krajów trzecich był rezultatem stopniowego przywracania relacji handlowych z krajami do których eksport został ograniczony z powodu wirusa grypy ptaków w 2017 r." - czytamy w raporcie.

Spośród krajów trzecich największy wolumen sprzedaży mięsa drobiowego odnotowano na Ukrainę (97 tys. ton), do Hongkongu (45 tys. ton) oraz Wietnamu i RPA (po 22 tys. ton), podano również.

"Na rynku UE głównym kierunkiem eksportu mięsa drobiowego w 2018 r. były Niemcy (215 tys. ton), Wielka Brytania (109 tys. ton), Holandia (97 tys. ton) i Francja (87 tys. ton)" - czytamy dalej.

"W 2018 r. import produktów drobiowych do Polski zwiększył się w porównaniu z rokiem 2017 o blisko 8%, do 166 tys. ton (w ekwiwalencie tuszek). Do wzrostu wolumenu przywozu w największym stopniu przyczynił się blisko 28% przyrost importu mięsa drobiowego" - czytamy w materiale.

Prognozy importu na 2019 r. w zakresie import żywca, mięsa, podrobów i przetworów drobiowych będzie zbliżony do notowanego w roku 2018 i podobnie jak w latach poprzednich będzie stanowił uzupełnienie oferty krajowej.

Natomiast prognozy cen skupu kurcząt brojlerów w drugim kwartale 2019 r. mogą kształtować się na poziomie nieco wyższym od notowanego w porównywalnym okresie 2018 r. do czego może przyczynić się sytuacja rynkowa w której tempo wzrostu eksportu przewyższać będzie dynamikę przyrostu produkcji.

giełda
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
ISBnews
KOMENTARZE
(0)