Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Mondelz otworzył centrum badań pod Wrocławiem, docelowo zatrudni 250 osób

1
Podziel się:
Mondelz otworzył centrum badań pod Wrocławiem, docelowo zatrudni 250 osób

Mondelz International otworzył w Bielanach Wrocławskich nowe Centrum Badań, Rozwoju i Jakości, zbudowane kosztem ok. 17 mln USD, podało Ministerstwo Rozwoju. Centrum docelowo będzie zatrudniać 250 specjalistów, którzy prowadzić będą prace nad innowacyjnymi produktami z kategorii ciastek i czekolady.

"Inwestycja warta blisko 17 mln USD to jedno z najnowocześniejszych centrów globalnej sieci ośrodków badawczo-rozwojowych firmy. Wrocławski ośrodek wnosi istotny wkład w rozwój polskiej innowacyjności. Będą tu prowadzone prace nad nowymi recepturami słynnych marek czekolady i ciastek" - czytamy w komunikacie.

We wrocławskim ośrodku pracuje szereg specjalistów, poczynając od technologów żywności, przez ekspertów z zakresu prawa żywnościowego, testów konsumenckich, badań jakościowych, projektów opakowań, wreszcie inżynierów procesu produkcyjnego. Centrum docelowo zgromadzi blisko 250 ekspertów z całego świata, dzięki którym Polska będzie mogła także korzystać z nieocenionego transferu know-how, podano także.

"Nowe Centrum to miejsce wyjątkowe na skalę europejską - to właśnie tu praktyczne zastosowanie technologii pozwala na weryfikację hipotez badawczych w warunkach najbardziej zbliżonych do warunków przemysłowych. W najnowocześniejszych laboratoriach powstaną nowe produkty kultowych marek ulubionych słodyczy Europejczyków, a także testowane będą nowe, innowacyjne technologie ich wytwarzania. Przygotowano tu także centrum badań sensorycznych, w którym starannie dobrani 'testerzy' będą tworzyli swoistą kartę identyfikacyjną produktu, za pomocą której precyzyjnie zostanie opisanych ponad 50 parametrów dotyczących smaku, zapachu czy tekstury produktu. Pozwoli to na bardzo dokładną kontrolę jego jakości w procesie produkcji, tak aby spełniał on wszystkie oczekiwania konsumentów. W efekcie powstaną wyroby jeszcze lepiej dopasowane do ciągle zmieniających się gustów i oczekiwań konsumentów w Polsce i Europie" - czytamy dalej.

"Wybór Wrocławia jako lokalizacji Centrum Badań, Rozwoju i Jakości jest nieprzypadkowy. Polska od lat jest jednym z naszych najważniejszych rynków w Europie Środkowej, z kolei Wrocław to nowoczesne, otwarte na inwestycje miasto. To tutaj znajdują się najlepsze uczelnie technologiczne, tu mieszkają wykwalifikowani pracownicy; mamy też wieloletnie doświadczenie w efektywnej współpracy z lokalnymi władzami, co jest bardzo istotne z punktu widzenia lokalizacji Centrum i jego dalszego rozwoju" - skomentował wiceprezes ds. badań, rozwoju, jakości i innowacji w Mondelz International Rob Hargrove, cytowany w materiale.

Polska od lat jest strategiczną lokalizacją dla Mondelz International, podkreślono.

Sieć produkcyjna firmy na terenie kraju obejmuje 7 zakładów, w tym fabrykę wyrobów czekoladowych w Skarbimierzu, która z otwartą w 2015 roku tzw. Linią Przyszłości wartą 30 mln USD jest jednym z najnowocześniejszych ośrodków produkcyjnych w Europie. Z kolei w bliskim sąsiedztwie fabryki czekolady w Bielanach Wrocławskich powstało właśnie nowo otwarte Centrum Badań, Rozwoju i Jakości, dysponujące nowoczesną i komfortową przestrzenią 9,5 tys m2 w oddanym niedawno do użytku budynku.

Mondelez Polska zatrudnia blisko 4 600 pracowników i jest liderem na rynku czekolady i ciastek markowych w Polsce. Oferta firmy obejmuje znane marki kategorii przekąsek, takie jak: czekolady: Milka i Alpen Gold, wafelki Prince Polo, batony 3BIT, ciastka: Milka, OREO, belVita, Petitki, Lubisie, Delicje, San, Łakotki, krakersy TUC oraz cukierki Halls. Mondelez Polska jest częścią rodziny firm Mondelz International, Inc.

Mondelz International, Inc. jest światowym liderem w kategorii czekolady, ciastek, gum do żucia, i cukierków. Obrót firmy za rok 2016 wyniósł około 26 mld USD.

giełda
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
ISBnews
KOMENTARZE
(1)
greg
7 lat temu
Ciekawe jak smakują takie innowacyjne ciastka