Afera Banasia. Nowe oświadczenie szefa NIK

„Powaga Najwyższej Izby Kontroli i jej prezesa nie pozwala mi na polemikę w mediach” - poinformował w oświadczeniu przesłanym Polskiej Agencji Prasowej prezes NIK Marian Banaś. Chodzi o poniedziałkową publikację "Dziennika Gazety Prawnej" ws. niejasności wokół jego oświadczeń majątkowych.

(East News)
Oświadczenie majątkowe szefa NIk pełne luk - donoszą media. Marian Banaś wydał oświadczenie. (Fot: Piotr Molecki/East News)

Dziennik Gazeta Prawna napisał, że oświadczenia majątkowe Mariana Banasia, szefa NIK, są pełne luk. Według gazety kontrolerzy CBA, którzy sprawdzali majątek Banasia, mieli zastrzeżenia m.in. do posiadanej w domu gotówki w wysokości 200 tys. zł.

Szef NIK nie potrafił w sposób przekonujący wytłumaczyć się z tych pieniędzy. Oświadczenia majątkowe i zeznania podatkowe nie dały odpowiedzi na pytania – czytamy w dzienniku.

Według "DGP" wątpliwości CBA budzi też inwestycja szefa NIK w rzeźbę. Miał on ulokować w niej ponad 60 tys. zł i zarobić na tym ok. 10 tys. zł. Gazeta zauważa, że zazwyczaj odbywa się to przez zakup certyfikatów, a nie fizyczne nabycie dzieła sztuki. Ciekawe jest w tym wątku, kto oferował alternatywną inwestycję.