Eksport cukru coraz większy. Polacy nie mają jednak powodów do obaw
W sezonie 2021/2022 w Polsce wyprodukowano 2,3 mln ton cukru, a w nadchodzącym przewiduje się produkcję na poziomie 2,1 mln ton. To i tak dużo więcej niż wynosi zapotrzebowanie dla Polski, bo rokrocznie dużą nadwyżkę (obecnie około 500 tys. ton) eksportujemy.
Eksportu cukru rośnie, jednak nie powinno to przekładać się na dostępność tego produktu w marketach. Jak wynika z danych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR), eksport cukru i wyrobów cukierniczych w 2021 roku wygenerował przychód w wysokości 2,8 mld euro, co stanowiło 7 proc. wpływów ze sprzedaży zagranicznej produktów rolno-spożywczych z Polski.
Eksport cukru
W 2021 r. z Polski wyeksportowano cukier o wartości 357 mln euro, o 23 proc. wyższej niż przed rokiem. W okresie od stycznia do maja 2022 roku odnotowano wzrostu wartości eksportu cukru i wyrobów cukierniczych o 17 proc. do 1,2 mld euro.
O wpływie zwiększonego eksportu mówił również w rozmowie z money.pl Marcin Hadaj, menedżer ds. Komunikacji korporacyjnej w sieci Biedronka. – Należy podkreślić, że pierwsze sygnały o ryzyku dostępności cukru pojawiły się jesienią u.br. i były spowodowane decyzją o zwiększeniu eksportu przez część producentów, co w efekcie spowodowało braki na polskim rynku. Zachwianie między podażą a popytem dało dodatkowy impuls do wzrostu cen zakupu i sprzedaży cukru – tłumaczył Marcin Hadaj.
Tezę o tym, że wzrost eksportu spowodował braki na polskim rynku, zdementował Andrzej Gantner, wiceprezes zarządu i dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.
– Produkujemy cukru w Polsce więcej o pół miliona ton, niż wynosi nasze zapotrzebowanie. Część tej nadwyżki eksportujemy, co obala jedną z teorii spiskowych, że za obecny kryzys odpowiada nadmierny eksport – wyjaśnia w rozmowie z money.pl.
– Zapasy są nie tylko w Polsce, ale w całej Unii Europejskiej nadwyżka zapasów cukru to prawie 2 mln ton. W Polsce miniony sezon był o prawie 400 tys. ton więcej cukru niż jeszcze 2 lata temu. Nasza nadwyżka cukrowa to ponad pół miliona ton cukru. To oznacza, że nie ma ryzyka, że nasz cukier zostanie nagle wykupiony przez inne kraje – dodaje Andrzej Gantner.
Cukier na giełdach
Co ciekawe, notowania cukru na światowych rynkach w ostatnich dniach spadają. Piotr Kuczyński, ekonomista i główny analityk domu inwestycyjnego Xelion zauważył, że cena tego produktu na globalnych rynkach spada i jest najniżej od roku i 15 proc. poniżej rocznego szczytu.
Biorąc pod uwagę wyniki produkcji, roczne zapotrzebowanie Polaków na cukier oraz wysokość eksportu można wysnuć wniosek, że obecna sytuacja z brakiem dostępności tego produktu to efekt samospełniającej się przepowiedni, a wzrost cen napędzili sami konsumenci.