oprac. MWL

Monika Morawiecka odchodzi z PGE Baltica. Kuzynka premiera rezygnuje ze stanowiska

Monika Morawiecka, prezes państwowej spółki PGE Baltica, odpowiedzialnej za budowę morskich farm wiatrowych na Bałtyku odchodzi ze spółki z końcem tego roku. Prywatnie jest kuzynką urzędującego premiera Mateusza Morawieckiego.

Monika Morawiecka z PGE związana jest od 2006 r. Z końcem roku odejdzie ze spółki. (PAP, Rafał Guz)
bESkpAsB

Monika Morawiecka od 2006 r. pracuje w PGE, gdzie od 2010 r. pełniła funkcję dyrektora departamentu strategii. "W lutym 2019 r. została prezesem spółki celowej PGE Baltica, której celem jest budowa morskich farm wiatrowych na Bałtyku", przypomina "Rz".

Prezes PGE Baltica nie podała przyczyn rezygnacji ze stanowiska. W komentarzu do informacji o planowanym odejściu ze spółki Monika Morawiecka napisała:

Podczas mojej pracy byłam świadkiem - i sama byłam zaangażowana - w proces transformacji, której nikt by sobie nie wyobrażał, kiedy zaczynaliśmy. Od operatora węglowego do firmy z wizją jasną i zrównoważoną, mierzącą w neutralność pod względem emisji CO2 przyszłości. Co więcej, jestem dumna, że od trzech lat jestem w czołówce tej zmiany, kierując PGE Baltica
bESkpAsD