Niecałe 3 kg na miesiąc. Pieczywo i ziemniaki wychodzą z mody

Kowalski je średnio niecałe 3 kg ziemniaków miesięcznie, znacznie mniej niż dekadę temu, wynika z danych GUS. Pijemy też mniej mleka i jemy mniej pieczywa i jajek.

ziemniaki
Źródło zdjęć: © Pixabay | pixabay
oprac.  Anna Unton

Wygląda na to, że popularny w Polsce schabowy z ziemniakami odchodzi w zapomnienie.

O ile mięso w dalszym ciągu zajmuje ważne miejsce na polskich stołach, a jego spożycie tylko nieznacznie spadło w ciągu dwóch ostatnich dekad, ziemniaki wyraźnie są w odwrocie.

Dwie dekady temu Polak zjadał średnio prawie 8 kg ziemniaków miesięcznie. W 2019 roku było to niecałe 3 kg, wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego.

Strajk rolników w Warszawie. Prezes PSL pójdzie na protest

Również pieczywo stało się mniej popularne. W 2000 roku jego średnie spożycie na osobę wynosiło 6,6 kg miesięcznie. W ubiegłym roku były to 3 kg. Podobnie jak w przypadku ziemniaków, w ostatnich latach widoczna jest wyraźna tendencja spadkowa.

Spożywamy też znacznie mniej mleka. Kowalski pije średnio niecałe 3 litry mleka miesięcznie, czyli o 2,5 litra mniej niż na początku tego wieku.

Mleko zastępujemy wodą mineralną, której wypijamy średnio prawie 6 litrów miesięcznie, czyli ponad 4 litry więcej niż w 2000 roku.

W ciągu dwóch ostatnich dekad przeciętny Kowalski zrezygnował z prawie czterech jajek w miesiącu - teraz je ich średnio 11. Nieco więcej nabiału przyjmujemy za to w jogurtach, serach i twarogach, chociaż wzrost spożycia tych produktów nie jest duży.

Co pocieszające, w latach 2000-2019 spadło także średnie spożycie cukru na osobę - z 1,8 kg do 0,8 kg miesięcznie.

Kowalski i piramida żywieniowa

Zgodnie z piramidą żywieniową podstawą diety są warzywa i owoce. W praktyce powinny one stanowić aż połowę tego, co jemy. Istotne są też proporcje, bo 3/4 powinny stanowić warzywa, mniej zaś owoce.

Dietetycy alarmują, że często jemy zbyt dużo czerwonego mięsa, wędlin oraz podrobów. Takie produkty powinny trafiać na talerz nie częściej raz-dwa tygodniowo. Zamiast tego warto wybrać ryby, chude mięso (np. drób) lub strączki.

Według danych GUS średnie spożycie warzyw i owoców na jedną osobę wynosi miesięcznie 11,4 kg, natomiast mięsa 5,1 kg (z czego 1,5 kg to drób). W menu przeciętnego Kowalskiego znajduje się miesięcznie zaledwie 0,3 kg ryb i owoców morza. Tylko te dane pokazują, że w kwestii zdrowego odżywiania mamy ciagle sporo do nadrobienia.

Źródło artykułu: money.pl
Wybrane dla Ciebie
Krystyna Pawłowicz przeniesiona w stan spoczynku. Oto na jakie pieniądze mogła liczyć
Krystyna Pawłowicz przeniesiona w stan spoczynku. Oto na jakie pieniądze mogła liczyć
Kurierzy toną w długach. "Syndrom darmowej paczki"
Kurierzy toną w długach. "Syndrom darmowej paczki"
Unijne dotacje dla kolei pod znakiem zapytania
Unijne dotacje dla kolei pod znakiem zapytania
Ile kosztuje euro? Kurs euro do złotego PLN/EUR 05.12.2025
Ile kosztuje euro? Kurs euro do złotego PLN/EUR 05.12.2025
Ile kosztuje frank szwajcarski? Kurs franka do złotego PLN/CHF 05.12.2025
Ile kosztuje frank szwajcarski? Kurs franka do złotego PLN/CHF 05.12.2025
Ile kosztuje dolar? Kurs dolara do złotego PLN/USD 05.12.2025
Ile kosztuje dolar? Kurs dolara do złotego PLN/USD 05.12.2025
Ile kosztuje funt? Kurs funta do złotego PLN/GBP 05.12.2025
Ile kosztuje funt? Kurs funta do złotego PLN/GBP 05.12.2025
Pozwolenie na pracę w USA. Urząd ogłosił zmiany
Pozwolenie na pracę w USA. Urząd ogłosił zmiany
Sala za 300 mln dolarów na 1000 osób. Trump zatrudnił nowego architekta
Sala za 300 mln dolarów na 1000 osób. Trump zatrudnił nowego architekta
Na Wyspach chcą przekazać miliardy Ukrainie z zamrożonych rosyjskich aktywów
Na Wyspach chcą przekazać miliardy Ukrainie z zamrożonych rosyjskich aktywów
170 tys. zł odprawy i urlop. Sejm przyjął ustawę
170 tys. zł odprawy i urlop. Sejm przyjął ustawę
Wiceprezydent USA ostrzega UE przed nałożeniem kary na platformę X
Wiceprezydent USA ostrzega UE przed nałożeniem kary na platformę X