Otwarcie gastronomii. Brakuje rąk do pracy

Otwarcie ogródków restauracyjnych i coraz bliższe udostępnienie lokali ujawniło kolejny problem w gastronomii. Lockdown zrobił swoje. Brakuje pracowników.

RestauracjaPilnie poszukiwani są kelnerzy, kucharze, pomocnicy i barmani.
Źródło zdjęć: © WP | Mateusz Madejski
oprac.  PRC

Restauratorzy po pół roku zamknięcia znów mogli przyjąć gości. Choć na razie tylko w ogródkach, to już po 28 maja w pełni otworzą lokale. Ale czy wszyscy? W wielu brakuje personelu - pisze "Fakt".

Pilnie poszukiwani są kelnerzy, kucharze, pomocnicy i barmani - wylicza dziennik. Wielu odeszło i zmieniło branżę po tym, jak rząd ograniczył działanie gastronomii do wydawania posiłków jedynie na wynos.

Jak wynika z szacunków Izby Gospodarczej Gastronomii Polskie nawet 200 tys. osób w trakcie pandemii odeszło z pracy w gastronomii.

Galerie i restauracje do otwarcia? Prof. Simon tłumaczy

Ten problem sygnalizował już wcześniej w rozmowie z money.pl znany restaurator Robert Sowa, właściciel N31 Restaurant&Bar.

- Personel nam odpłynął, uciekł do innych branż. Kiedyś problemem był eksodus na Wyspy, teraz w ostatnim roku pandemicznym kucharze, kelnerzy, cukiernicy się przebranżowili, aby jakoś przetrwać - wyliczał.

I faktycznie na wielu lokalach zawisły oferty pracy. Jednak wielu obawia się kolejnych lockdownów i zawieszenia pracy. Jak donosi z kolei "Dziennik Łódzki", nawet wyższe stawki nie przyciągają chętnych.

Tomasz Frant, właściciel restauracji Spółdzielnia w OFF Piotrkowska w Łodzi zauważa, że wzrosły one nawet o 30 proc. w porównaniu do poziomu sprzed pandemii. Sam poszukuje do pracy kelnera lub kelnerki, oferując od 13 do 15 zł netto za godzinę pracy oraz barmana ze stawką od 13 do 17 zł netto za godzinę. Chętnych nie ma.

- Wolą te sektory gospodarki, które są bardziej bezpieczne pod względem ciągłości pracy: np. zajęcia na budowie czy w biurze. Praca w gastronomii okazała się zajęciem podwyższonego ryzyka, a nie każdy może sobie pozwolić na kilkumiesięczny przestój - mówi dziennikowi restaurator.

Wybrane dla Ciebie
Bunt w NBP: zarząd kontra Glapiński. Prezes przerwał posiedzenie
Bunt w NBP: zarząd kontra Glapiński. Prezes przerwał posiedzenie
Rozpętał wojnę na cła, teraz gasi pożar. Trump ogłasza wielki pakiet pomocowy
Rozpętał wojnę na cła, teraz gasi pożar. Trump ogłasza wielki pakiet pomocowy
Ważny dokument. Ogranicza możliwość wycofania sił USA z Europy
Ważny dokument. Ogranicza możliwość wycofania sił USA z Europy
Rosyjskie drewno zalewa Polskę i UE mimo sankcji. Ujawnili skalę procederu
Rosyjskie drewno zalewa Polskę i UE mimo sankcji. Ujawnili skalę procederu
Andrzej Duda pochwalił się przelewem. Politycy już komentują
Andrzej Duda pochwalił się przelewem. Politycy już komentują
Ile kosztuje euro? Kurs euro do złotego PLN/EUR 8.12.2025
Ile kosztuje euro? Kurs euro do złotego PLN/EUR 8.12.2025
Ile kosztuje frank szwajcarski? Kurs franka do złotego PLN/CHF 8.12.2025
Ile kosztuje frank szwajcarski? Kurs franka do złotego PLN/CHF 8.12.2025
Ile kosztuje funt? Kurs funta do złotego PLN/GBP 8.12.2025
Ile kosztuje funt? Kurs funta do złotego PLN/GBP 8.12.2025
Ile kosztuje dolar? Kurs dolara do złotego PLN/USD 8.12.2025
Ile kosztuje dolar? Kurs dolara do złotego PLN/USD 8.12.2025
"Musimy wprowadzić korektę opłat". Podwyższają stawki za śmieci o ok. 25 proc.
"Musimy wprowadzić korektę opłat". Podwyższają stawki za śmieci o ok. 25 proc.
Dobre wieści z Brukseli dla Polski ws. Mercosur
Dobre wieści z Brukseli dla Polski ws. Mercosur
Wymagania CPK budzą kontrowersje. Firmy już reagują
Wymagania CPK budzą kontrowersje. Firmy już reagują