Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
MWL
|
aktualizacja

To najdroższe lody na świecie. Porcja kosztuje prawie cztery średnie krajowe

9
Podziel się:

Mrożony deser o nazwie byakuya (jap. biała noc) kosztuje obecnie 880 tys. jenów, czyli równowartość 6380 dol. za porcję. Oficjalnie czyni go to najdroższymi lodami na świecie wpisanymi do Księgi Rekordów Guinnessa.

To najdroższe lody na świecie. Porcja kosztuje prawie cztery średnie krajowe
To najdroższy deser lodowy na świecie. Porcja kosztuje cztery polskie średnie krajowe (Księga Rekordów Guinnessa)

Jedna porcja tego deseru kosztuje zatem równowartość ponad 27 tys. zł, co w przeliczeniu odpowiada niemal czterem średnim krajowym pensjom w Polsce. Ta bowiem wynosi 7430 zł, według najnowszych danych GUS.

Skąd tak horrendalna cena za porcję lodów? Główny ich składnik pochodzi wyłącznie z Alby - ojczyzny włoskich białych trufli. Ich kilogram to koszt nawet 14,5 tys. dol. Do tego jadalny płatek złota, dwa rodzaje sera i Sakekasu, czyli pasta pochodząca ze składnika do produkcji sake.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Nie musisz włączać piekarnika. Obłędny sernik z borówkami na zimno

Najdroższe lody na świecie

W rozmowie z przedstawicielami Księgi Rekordów Guinnessa współtwórca deseru powiedział:

Opracowanie tego produktu zajęło nam ponad 1,5 roku, z wieloma próbami i błędami, aby uzyskać właściwy smak.

Deser stworzyła i sprzedaje japońska marka Cellato. Nazwa jest aluzją do włoskiego pochodzenia lodów, w Italii nazywanych gelato.

CNN zaznacza, że do degustacji najdroższego deseru na świecie wydano specjalne instrukcje. "Klienci są instruowani, aby wlać białą truflę o odpowiedniej konsystencji, gdy lody zmiękną, a następnie wymieszać ją ręcznie wykonaną metalową łyżką" - czytamy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(9)
Milena
11 miesięcy temu
Trzeba sobie radzić w kryzysie. Ja uznałam, że moje doświadczenie i kompetencje nie są wystarczające, dlatego zaczęłam naukę w Studium Pracowników Medycznych i Społecznych na kierunku terapeuta zajęciowy. W branży medycznej zawsze brakuje rąk do pracy.
mar
11 miesięcy temu
Fajnie jest przebajerować jedzenie i wtedy cały tiktok na tym siada jak muchy na stolcu , ale czy to smaczniej ? Ja tam wole kuchnie w prostym stylu , ruskie z cebulką, leniwe okraszone masłem z cukrem , zapiekankę z serem i grzybami niż pierogi z mascarpone, gorgonzolą i szpinakiem, gniocci z czterema serami z pesto i kebabem tak skomplikowanym że nie wie się gdzie to ugryźć .... jestem prostackim smakoszem dobrego jedzenia który płaci aby jeść smakowite rzeczy a nie wykwintnym bezguściem który je bo płaci bajońskie sumy .... każdy robi co chce
Suzi
11 miesięcy temu
KOGO STAC TO NIECH JE KOMU TO PRZESZKADZA.
Dziader
11 miesięcy temu
Na szczęście lodów nie jadam, więc cena mnie ani ziębi ani grzejek. Z takich klimatów to mam tylko słabość do piwa Perła.
Szymon
11 miesięcy temu
Dla mamy obajtka skromnej krawcowej