Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. LOS
|
aktualizacja

Koniec paniki cukrowej w Polsce? Wiceminister rolnictwa: sytuacja się normuje

106
Podziel się:

Splot różnych czynników sprawił, że na półkach w polskich sklepach zaczęło brakować cukru. Część sieci wprowadziła limity na jego zakup. Popytu nie obniżyły nawet wysokie ceny produkty. A mowa o sporych wzrostach. Z danych GUS wynika, że w minionym miesiącu cukier był o 47,6 proc. droższy niż w lipcu 2021 r. O cukrowej panice w Polsce wypowiedział się dla PAP wiceminister rolnictwa. "Sytuacja się normuje" - twierdzi Ryszard Bartosik.

Koniec paniki cukrowej w Polsce? Wiceminister rolnictwa: sytuacja się normuje
Ceny cukru w lipcu 2022 r. były o 47,6 proc. wyższe niż przed rokiem (East News, Jaroslaw Sender)

Główny Urząd Statystyczny w piątek (12 sierpnia) podsumował pełne krajowe dane inflacyjne za lipiec 2022 r. W minionym miesiącu ceny dóbr i usług były średnio o 15,6 proc. wyższe niż przed rokiem. Podano, o ile podrożały poszczególne produkty.

I tak: cena masła w ubiegłym miesiącu była o 31,4 proc. wyższa niż w lipcu 2021 r., tłuszczów roślinnych - o 46,1 proc., mleka - o 24,3 proc., opału - o 131 proc., a cukru - o 47,6 proc.

Zwłaszcza tego ostatniego towaru zaczęło brakować na półkach w sklepach, co poskutkowało wprowadzeniem limitu sprzedaży cukru w wielu sieciach. Wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Ryszard Bartosik twierdzi jednak, że sytuacja się normuje.

Cukiernicy odpowiedzialni za panikę w sklepach?

"Atrakcyjna cena cukru oferowanego w sprzedaży detalicznej w niektórych sieciach handlowych przyciągnęła nie tylko klientów detalicznych, lecz również przedsiębiorców – ciastkarzy, cukierników" - wyjaśnia Bartosik w rozmowie z PAP.

Duży popyt na cukier spowodował jego braki na półkach - sieci handlowe logistycznie nie nadążały za popytem ze strony klientów, a przy tym wzrost ceny cukru" - dodaje wiceminister.

Bartosik zwraca uwagę, że zawsze w sezonie letnim obserwowany jest zwiększony popyt na cukier, ponieważ zarówno przedsiębiorstwa przetwórcze, jak i gospodarstwa domowe wykorzystują większe jego ilości na przetwory. Ponadto podkreśla, że wpływ na "panikę i wykupowanie cukru na zapas" miało też nagłośnienie problemu przez media. Wiceszef MRiRW zapewnia, że "cukru mamy wystarczającą ilość, sytuacja się normuje".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Inflacja jest "dyżurną wymówką". "Podnoszą ceny i sprawdzają próg bólu"

Ile Polska produkuje cukru?

W sezonie 2021/2022 w Polsce wyprodukowano 2,3 mln ton cukru - to o blisko 16 proc. więcej niż w poprzedniej kampanii. "Uzyskana wielkość produkcji cukru była drugą co do wielkości w ostatniej dekadzie" - wskazuje Bartosik. I dodaje, że zapotrzebowanie rynku krajowego kształtuje się na poziomie około 1,7 mln ton.

"Oznacza to, że branża cukrownicza w Polsce produkuje więcej cukru o ok. 300-600 tys. ton niż spożycie wewnętrzne" - podkreśla wiceszef MRiRW.

Niedawno wicepremier, minister rolnictwa Henryk Kowalczyk, odnosząc się do rosnących cen tego produktu w sklepach, sięgających nawet 9-10 zł za kg, powiedział, że "cena 4-5 zł za kg będzie nawet w przyszłym sezonie, mimo droższego skupu energii".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(106)
Kielczanin
miesiąc temu
POLACY TO SPECYFICZNY NARÓD. KTOŚ WALNIE GŁUPOTĘ I BAJKA SIĘ ROZRASTA NA CZYM KORZYSTAJĄ WŁAŚCICIELE SKLEPOW
Kielczanin
miesiąc temu
POLACY TO SPECYFICZNY NARÓD. KTOŚ WALNIE GŁUPOTĘ I BAJKA SIĘ ROZRASTA NA CZYM KORZYSTAJĄ WŁAŚCICIELE SKLEPOW
Jarek
miesiąc temu
Tak się zarabia. Pan Kaczyński wie jak spowodować popyt krótkotrwały.
Tgh
miesiąc temu
Jak majom nadprodukcjr do gdzie jest ten cukier
Rtyu
miesiąc temu
UOKiK powinien się tym zająć!
...
Następna strona