Koala
/ 2007-04-11 22:00
/
Bywalec forum
Doszło juz do paradoksu! Ale po kolei.
Rozumiem, że mundurki szkolne moga wywoływac rózne uczucia, w pełnej gamie - od zachwytu do nienawiści, ale plątać do mundurków konstytucję, to już lekka przesada. Jeszcze trochę, a okaże sie, że państwo nie jest w stanie wprowadzić jakiegokolwiek prawa, bo górnolotnie ktoś stwierdzi niezgodność z konstytucją.
Zaliczam sie do zwolenników jednolitego stroju szkolnego dzieci. Posłuże sie kolejnym przykładem. Tak sie składa, że mam siostrę zamieszkałą na stałe w jednym z krajów zachodniej Europy (nic nadzwyczajnego, to fakt) i moja 5-letnia siostrzenica, choć dopiero zaczęła szkołę taki szkolny strój posiada. I nie jest to niewiadomo co! Ot, bluza w kolorze niebieskim z emblematem szkoły, na cieplejsze dni żółte polo, szara spódnica lub szare spodnie i czarne buty. Każda klasa może miec inny strój (kolorystyka), ale szkoła jako całość nakłada pewne ramy. I dobrze.
Polska jest krajem, który nie boryka się (jeszcze!) z duzymi róznicami kulturowymi i religijnymi. Jednolity strój niweluje te różnice, powoduje, że dzieci nie czują się wyobcowane, a dzieci z biedniejszych rodzin nie odczuwają tak drastycznych różnic. Trzeba być doprawdy ślepym, aby nie zauważyć tego!
Jak wiele rzeczy w Polsce mundurki, które istnieją w wielu krajach, sprowadzono prawie do kwestii "być, albo nie być". Przyznaję, że opór przed mundurkami stał sie wyrazem oporu przeciw Giertychowi (którego też nie trawię). Ale jak sie oddzieli Giertycha od samego pomysłu, to jest to pomysł dobry. Być może nie budziłby tyle negatywnych emocji, gdyby był wprowadzony przez kogoś innego.
Ostatnia kwestia - dużo mówi się o kosztach, że rodzice będą musieli cos dodatkowo kupować etc. Jestem ojcem drugoklasisty szkoły podstawowej i kupię mu mundurek. Tak samo, jak kupuję mu inne ubrania. Będzie to jednak strój wyłącznie do szkoły, więc nie będzie w niej niszczył prywatnych ciuchów. Wydatek zbilansuje się.
A co do manifestowania swojej odrebności - są tez inne formy wyrażania siebie. Warto z nich korzystać!