Forum Polityka, aktualnościGospodarka

PiS ukręci bat na hipermarkety?

PiS ukręci bat na hipermarkety?

Money.pl / 2005-11-08 12:30
Komentarze do wiadomości: PiS ukręci bat na hipermarkety?.
Wyświetlaj:
forum / 88.156.96.* / 2006-10-04 09:54
http://www.hiperforum.glt.pl/ forum pracowników hipermarketów
Ejk / 85.222.3.* / 2005-11-12 14:53
A może normalne warunki dla wszystkich przedsiębiorste w Polsce i odp,,,, się od detalu. Bo jak tak rząd będzie rządził to nidługo będzie obsadzał majstrów w karzdej fabryce i pilnował wszystkiego, czyli naprawdę niczego. Niech rząd zajmie się gospodarką jako taką, a nie pojedyńczymi firmami.
Myślę, że jeśli mieszają w poszczególnych firmach to nie mają pojęcia jak ogarnąć całość.
normalny / 83.22.77.* / 2005-11-10 00:44
wzrośnie o conajmniej 20%. Czy nikt nie widzi róznicy w cenach i warunkach zakupów między małym sklepem a sieciowym? Czy troska o przedsiębiorcę zmuszanego do obniżki kosztów (tak powstała współczesna cywilizacja) jest priorytetem rządu? Czy ważniejszy jest interes kilku tysięcy mało sprawnych producentów od interesu 40 mln konsumentów?
sito / 83.24.219.* / 2005-11-09 09:41
popieram,pamietacie taka siec Stines?gdy skonczył im sie 5 letni okres zwolnienia podatkowego sprzedali markety sieci OBI,podobno do tego samego ruchu przymierza sie MediaMarkt,oficjalnie mówi ze nie ma zysku,ktoś tu kogoś robi w konia..
Leszek / 62.87.209.* / 2005-11-09 10:16
Należy się przyjrzeć hipermarkietom i jeżeli prawda,że kombinują po okresie 5 letnich zwolnień czy w jakiś inny sposób to należy praktyki takie przykrócić i to jest zadanie Prawa i sprawiedliwości.Prawo dla wszystkich bez wyjątku powinno być równe.Należy ponadto przykrócić inne kombinacje dużych sklepów.
środek / 83.28.71.* / 2005-11-08 17:52
Od kiedy ta troska o zdrowie konsumenta i mocz ekspedienta ??? Do Lichenia...
Krzysio / 82.139.12.* / 2005-11-08 13:24
witam
A mi obilo sie cos o uszy ze do walki o polski rynek szykuje sie potentat w tej dziedzinie czyli Wall Mart, tak wiec wprowadzenie nowego bardziej restrykcyjnego prawa,moze byc spowodowane lobbingiem juz dzialajacych sieci hipermarketow :)) jak zwykle czas pokaze, oczywiscie za "jakis czas" ile i kto na tym zarobil
bast / 83.30.109.* / 2005-11-09 09:08
W tym komentarzu jest dużo logiki. Wal Mart zapowiedział ekspansję na tę część Europy. A jeśli ekspansję zapowiada największy na świecie detalista - ok. 300 mld$!!! przychodów i ok. 10 mld $ zysku netto!!! - to w istocie strach pada na polski obszar hipermarketów. Zatem jeżeli będzie lobbing, to z jednej strony zrobi OK obecnym sieciom, a generalnie OK, dla wszystkich przeciwników ekspansji marketów w Polsce.
zosia / 80.72.40.* / 2005-11-08 12:30
Na logikę wydaje się, że hipermerkaty i supermerkaty dają pracę , płacą podatki, więc są korzystne dla państwa. Ale konieczne są prawdziwe a nie fikcyjne kontrole dotyczące kodeksu pracy, higieny, ochrony konsumenta i dostawcy.
Np w Galerii Mokotów przy supermerkacie cuchnie mięsem.We wszystkich super i hipermerkatach koszyki są potwornie brudne. .Jeśli będą prawdziwe kontrole, to firmy te będą musiały więcej płacić dostawcom, mieć więcej personelu i lepiej traktować konsumentów.
MARRO / 81.219.157.* / 2005-11-08 12:57
ZGADZAM SIE!! POZATYM HIPERMARKETY WYKORZYSTUJĄ PRACOWNIKA PŁACĄC OCHŁAPY
zdegustowany / 81.219.157.* / 2005-11-08 13:02
Mój koleś pracuje w jednym z hipermarketów na stanowisku kierowniczym. Powiedziano mu wyraźnie że 8 godzin pracuje dla pieniędzy a 4 dla kariery za frajer. Pracował normalnie 8 to powiedziano że za mało pracuje.
Ktoś powinien się zabrać za te molochy, bo niedługo to jak murzyni będziemy.
qqryq / 217.173.185.* / 2005-11-08 12:55
mam trochę inne zdanie na ten temat. mam firmę, która dostarcza towar do małych sklepów mięsnych. Tam dzieje się dokładnie to samo, o czym media nas niedawno informowały. Namaczanie wędlin czy smarowanie ich olejem, żeby ładnie wyglądały to codzienność. Nie mówiąc już o zachowaniu higieny przez pracowników. Zakłady mięsne które wprowadziły już sysytem HACCP nie mogą przyjmować zwrotów towaru. Hipermarket może sobie pozwolić na straty, bo na nie pracują inne działy. Mały sklep mięsny musi sprzedać towar za wszelką cenę.
normalny / 83.22.77.* / 2005-11-10 00:51
Istnieją techniki sprzedaży mięsa przedłużające świeżość bez szkody dla jedzących. Np wytarzanie rozebranego kawałka w oleju lub oliwie (niekoniecznie do lokomotyw). Mięso raz że wygląda apetyczniej, to jeszcze jest chronione przed wysychaniem i przebarwieniami. Ale komu by się chciało w kraju w którym rozbieranie mięsa polega na siekaniu świni piłą mechaniczną.
Darek / 217.99.195.* / 2005-11-09 10:35
Czy ty masz na pewno firmę, która dostarcza mięso do małych sklepików? Mało kto podcina gałąź, na której siedzi.

Najnowsze wpisy