Witam
Jeśli chodzi o CU to razem z mężem założyliśmy to kilka lat temu a dokładniej
mąż 6 lat temu , płacąc po 300 zł miesięcznie, ostatni list rocznicowy który przyszedł niedawno wskazuje, że do wykupu polisy jest zaledwie 6000 zł minus podatek , o mojej polisie nie lepiej sie mówi - składka 150 zł przez 5 lat a do wykupu 2000 zł.
Jakiś czas temu zerwałam umowę, bo stwierdziłam że lepiej teraz niż gdy będzie za późno jak przejdę na emeryturę.
Dodam jeszcze tyle, że obecnie sama jestem agentem ubezpieczeniowym w AXA i dopiero po tych szkoleniach i porządnych wertowaniach owu , nie jestem już taka naiwna i głupia.
Jeśli chodzi o Plan Ochronny AXA, to powiem tak zabezpieczenie życia i wszystkie inne opcje sa ok ale jeśli chodzi o kapitał i jego gromadzenie to nie polecam. Natomiast weszła nowa edycja Złotego środka, jest to produkt zbliżony do Planu ochronnego, natomiast jest ubezpieczeniem na życie i dożycie, ma dużo więcej funduszy niż w Planie ochronnym, do tego ubezpieczając się np na 100 tysięcy to w przypadku śmierci rodzina dostaje sumę ubezpieczenia plus wypracowany kapitał.
Co jeszcze jest ważne że od 2 roku 95% składki jest alokowane, wiec koszty największe się ponosi w pierwszym roku gdzie tylko 75% jest alokowane. Ale w przeciwieństwie do CU już w 5 roku wartość polisy wychodzi na +, a nie że po 5 latach nawet nie masz połowy tego co wpłaciłeś
W razie pytań służę pomocą