Borówka amerykańska jest bardzo polska. Jesteśmy znaczącym eksporterem tych owoców
W 2018 r. Polska była drugim, po Hiszpanii, producentem borówki amerykańskiej w Unii Europejskiej. Prawie całą produkcję borówki stanowiły owoce deserowe. Ogromne ilości sprzedajemy za granicę.
Rozwój tych upraw rozpoczął się po wejściu Polski do UE. Od tego czasu do ubiegłego roku zbiory borówki wzrosły z 4 tys. ton do ponad 25 tys. ton.
- Tak dynamiczny wzrost produkcji borówki wysokiej w Polsce jest wynikiem coraz większego zainteresowania ze strony konsumentów krajowych oraz rosnącego popytu eksportowego - oceniają eksperci KOWR, których cytuje PAP.
Głównym kierunkiem eksportu borówki w ubiegłym roku były kraje Unii Europejskiej, głównie Wielka Brytania (2,7 tys. ton, 40 proc. wolumenu eksportu), Niemcy (1,6 tys. ton, 24 proc.) oraz Szwecja (0,5 tys. ton, 8 proc.). A poza UE owoce wysyłano do Norwegii i Szwajcarii (po 0,1 tys. ton, po 2 proc.). W 2018 r. na rynek unijny sprzedano 96 proc. wolumenu całego eksportu.
Obejrzyj: Rolnictwo. Ubezpieczyciele odmawiają ubezpieczeń od suszy
Biuro Analiz i Strategii KOWR ocenia, że "w najbliższych latach można spodziewać się dalszego wzrostu eksportu borówki". Perspektywicznymi rynkami będą kraje Azji Południowo-Wschodniej i pozostałe kraje europejskie.
Największymi światowymi producentami borówki są Stany Zjednoczone, Kanada, Peru i Meksyk.
Borówki są bardzo dobrym towarem eksportowym, gdyż jagody są trwałe i łatwo je transportować. Dlatego jej sprzedaż za graniczę dynamicznie rośnie. W latach 2012-2018 eksport borówki zwiększył się z 2 tys. ton do 6,7 tys. ton, tj. blisko 3,5-krotnie.
Dane Ministerstwa Finansów za 5 miesięcy 2019 r. wskazują na utrzymanie znacznej dynamiki wzrostu sprzedaży zagranicznej.
- Od stycznia do maja 2019 r. z Polski wywieziono 2-krotnie więcej borówki niż w analogicznym okresie 2017 roku - informują eksperci KOWR.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl