Jedzenie z dowozem. Cyfrowa rewolucja dotarła do gastronomii

25 mld dolarów – tyle w ciągu najbliższych czterech lat może być warty rynek dowozu posiłków w Europie. Jak wynika z raportu Deloitte i Uber Eats, nawet jedna piąta wszystkich zamówień w restauracjach to zamówienia z dowozem. Widać to nawet gołym okiem. Kurier z jedzeniem to stały widok na polskich ulicach.

Kurier z jedzeniem to coraz powszechniejszy widok na ulicach
Źródło zdjęć: © unsplash.com
Agata Kalińska

Jeszcze niedawno szczytem wygody było zamówienie pizzy na telefon. Dziś, jeśli tylko dopadnie nas głód, możemy przebierać w kuchniach całego świata. Polska, włoska, francuska, chińska, indyjska, wietnamska, tajska, arabska. Kebab, ramen, bliny ze śmietaną, sushi, pierogi, bez mięsa, bez glutenu, do wyboru do koloru. Wystarczy smartfon albo komputer z dostępem do internetu.

A to dzięki platformom, które – choć same nie są restauracjami – umożliwiają zamówienie jedzenia i dowóz. Uber Eats, Glovo, Pyszne.pl, Pizzaportal.pl i wiele innych powodują, że posiłek można wybrać i opłacić w kilka minut. Nie trzeba dzwonić do restauracji, ani tym bardziej się do niej fatygować.

Obejrzyj: Cyfrowa rewolucja dotarła do gastronomii

Po pierwsze: wygoda

To właśnie wygoda jest głównym powodem, dlaczego popularność takiego sposobu zamawiania jedzenia rośnie w tempie 10 proc. Jak wynika z ankiety przeprowadzonej w ramach wspomnianego badania Deloitte i Uber Eats, przynajmniej 59 proc. osób dorosłych w Londynie, Paryżu, Madrycie i Warszawie w ubiegłym miesiącu co najmniej raz złożyło zamówienie przez aplikację. Przy czym w Warszawie odsetek zamówień był najwyższy i wyniósł 75 proc.

Najczęściej z platform do zamawiania jedzenia korzystały osoby dorosłe w wieku od 18 do 39 lat. 71-80 proc. złożyło zamówienie na platformie zewnętrznej w ciągu ostatnich siedmiu dni. Najrzadziej korzystały z nich osoby dorosłe w wieku powyżej 60 lat, z czego 32-63 proc. nigdy nie składało zamówień na platformie zewnętrznej.

Dla kupującego taka platforma ma szereg zalet: wiele restauracji i rodzajów kuchni w jednym miejscu, pogrupowane tematycznie. Można więc wybrać to, na co akurat ma się ochotę. Do tego można porównać ceny i zapłacić bez konieczności używania gotówki. Na koniec można śledzić stan realizacji zamówienia.

Wystarczy zresztą spojrzeć, kiedy najchętniej zamawiamy jedzenie. - Są dwa szczyty zamówień w ciągu dnia. Jeden w porze lunchu, a drugi popołudniami. Zamówień jest wtedy mniej więcej tyle samo – mówi money.pl Jakub Pietraszek, General Manager Uber Eats Polska. Pierwszy szczyt to jedzenie w pracy, a drugi już po powrocie do domu, kiedy głód doskwiera, a lodówka pusta albo gotować się nie chce.
- Nowe technologie weszły do wszystkich dziedzin życia. Tak jest też w gastronomii. Dlatego tak ważne jest, by je rozsądnie wykorzystać – wskazuje Maciej Żakowski, współtwórca Restaurant Week Polska oraz sieci ORZO. – To rewolucja, która już się dzieje – dodaje.

Czego potrzebuje restauracja

Odwracając sytuację, dla restauracji zewnętrzni dostawcy to też wygoda. Wiele z nich nie mogłoby sobie pozwolić na zatrudnienie własnych kurierów. Jak wynika z badań Uber Eats, odsetek zarejestrowanych na platformie restauracji, które oferowały dowóz przed dołączeniem do niej wynosił zaledwie 38 proc. w Londynie i Paryżu oraz 36 proc. w Warszawie. Nieco inaczej było w Madrycie, gdzie dowóz oferowało 52 proc. lokali. Odsetek restauracji, które podały wówczas, że uruchomiłyby taką usługę, gdyby nie dołączyły do platformy wyniósł 48 proc. w Londynie, 50 proc. w Paryżu, 67 proc. w Madrycie i 47 proc. w Warszawie.

Ale to niejedyny aspekt, na który zwracają eksperci. Platformy zewnętrzne mogą również pomóc w zwiększeniu wykorzystania aktywów, które w innym wypadku pozostawałyby niewykorzystane. Przykład? Środek tygodnia albo godziny, kiedy w restauracji nie ma ruchu. A personel jest w pracy, kuchnia działa, w związku z czym koszty nadal trzeba ponosić.

Ponadto platformy pozwalają restauracjom na dotarcie do nowych klientów. Jak mówi raport: odsetek restauracji zarejestrowanych na platformie Uber Eats, które odnotowały ogólny wzrost sprzedaży po dołączeniu do aplikacji, wynosił 69 proc. w Londynie, 74 proc. w Paryżu oraz 67 proc. w Warszawie. Liczba ta była nieco niższa w Madrycie, gdzie wyniosła 59 proc.

Jak szacuje Deloitte, działalność platform do zamawiania jedzenia tylko dla warszawskich restauracji przełożyła się na około 48 tysięcy dodatkowych posiłków tygodniowo w przypadku sieci i 75 tysięcy dla niezależnych restauracji. W Londynie jest to 606 tys. i 305 tys., w Paryżu 106 tys. i 250 tys., a w Madrycie 77 tys. i 99 tys.

Efekt widać też w przychodach. Jak wskazuje Deloitte, platformy zewnętrzne wspomagają wzrost przychodów i zysków w całym sektorze. W Warszawie ten wpływ szacuje na 110 mln zł w przychodach, co może się przekładać na 46 mln zł zysku. Dla porównania, w Londynie to ok. 323 mln funtów przychodów rocznie i do 189 mln funtów zysku.

Materiał powstał przy współpracy z UBER EATS

Wybrane dla Ciebie
Krystyna Pawłowicz przeniesiona w stan spoczynku. Oto na jakie pieniądze mogła liczyć
Krystyna Pawłowicz przeniesiona w stan spoczynku. Oto na jakie pieniądze mogła liczyć
Kurierzy toną w długach. Eksperci tłumaczą: syndrom darmowej paczki
Kurierzy toną w długach. Eksperci tłumaczą: syndrom darmowej paczki
Unijne dotacje dla kolei pod znakiem zapytania
Unijne dotacje dla kolei pod znakiem zapytania
Ile kosztuje euro? Kurs euro do złotego PLN/EUR 05.12.2025
Ile kosztuje euro? Kurs euro do złotego PLN/EUR 05.12.2025
Ile kosztuje frank szwajcarski? Kurs franka do złotego PLN/CHF 05.12.2025
Ile kosztuje frank szwajcarski? Kurs franka do złotego PLN/CHF 05.12.2025
Ile kosztuje dolar? Kurs dolara do złotego PLN/USD 05.12.2025
Ile kosztuje dolar? Kurs dolara do złotego PLN/USD 05.12.2025
Ile kosztuje funt? Kurs funta do złotego PLN/GBP 05.12.2025
Ile kosztuje funt? Kurs funta do złotego PLN/GBP 05.12.2025
Pozwolenie na pracę w USA. Urząd ogłosił zmiany
Pozwolenie na pracę w USA. Urząd ogłosił zmiany
Sala za 300 mln dolarów na 1000 osób. Trump zatrudnił nowego architekta
Sala za 300 mln dolarów na 1000 osób. Trump zatrudnił nowego architekta
Na Wyspach chcą przekazać miliardy Ukrainie z zamrożonych rosyjskich aktywów
Na Wyspach chcą przekazać miliardy Ukrainie z zamrożonych rosyjskich aktywów
170 tys. zł odprawy i urlop. Sejm przyjął ustawę
170 tys. zł odprawy i urlop. Sejm przyjął ustawę
Wiceprezydent USA ostrzega UE przed nałożeniem kary na platformę X
Wiceprezydent USA ostrzega UE przed nałożeniem kary na platformę X