Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
Mateusz Ratajczak
Mateusz Ratajczak
|
aktualizacja

Mięso drożeje. "Cena skupu drobiu jest wyższa nawet o 70 proc."

- Mięso drożeje, zarówno drób, jak wieprzowina. Jest co najmniej kilka ważnych przyczyn. Po pierwsze, koronawirus, który w ubiegłym roku w marcu do nas dotarł i to spowodowało zamknięcie różnych gałęzi sprzedażowych, przede wszystkim gastronomii i hoteli. Po drugie, jeśli chodzi o dróg, jest ptasia grypa, w takim wielkim stopniu jeszcze jej nie mieliśmy, objęła najważniejsze regiony hodowli - mówił w programie "Money. To się liczy" Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso. Ceny skupu wieprzowiny są o 30 proc. wyższe, a drobiu - o 60 - 70 proc. - O tyle więcej zakłady płacą swoim dostawcom - dodał.

41
Podziel się:
KOMENTARZE
(41)
Okozaok
3 lata temu
A u rolnika cena taka sama, więc kto zarabia, cwane ubojnie i markety.
dramat
3 lata temu
z tego co zauważyłem podatek cukrowy który był wprowadzony z miesiąc na miesiąc idzie w górę przynajmniej na napojach sklepowych ,bo czysty cukier zostaje tak jak był na pólkach sklepowych ,to hurtownie tak zawyżają ceny bo maja pozwolenie pod postacja takicha rtykułów ,ja sie boje co będzie za 2-3 miesiące jakie ceny w sklepach
Piotr
3 lata temu
Zawsze można się przerzucić na browar.
xxx
3 lata temu
Mięso drożeje? Chyba w sklepie, bo na skupie za 100 kg świniaka płacą koło 450 zł. Na początku tamtego roku płacili 600 zł
nick
3 lata temu
W tzw. PRL jak chcieli drastycznie podnosić ceny, to ludzie w końcu wychodzili na ulice, teraz w III RP wszyscy siedzą cicho i wszystko im pasuje...
...
Następna strona