Pizza i Coca-Cola to przepis na prawdziwą magię. Najprzyjemniejszy rytuał na świecie

Najsłynniejsza pizza na świecie powstała mniej więcej w tym samym czasie, co Coca-Cola i teraz są niemal nierozerwalne. Stały się synonimem radości, magicznych chwil i chęci dzielenia się tym, co najlepsze. Dlatego z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy, który przypada w dniu 9 lutego, na zaproszenie marki Coca-Cola odwiedziłem Mediolan. Podczas specjalnego eventu poznaliśmy tajniki przygotowywania dania, które podobnie jak słynny napój, łączy miliony ludzi na całym globie.

Coca-Cola i pizza to jedno z najlepszych połączeńCoca-Cola i pizza to jedno z najlepszych połączeń
Źródło zdjęć: © materiały partnera

Żeby rozmawiać o teraźniejszości, musimy cofnąć się w czasie aż do końcówki XIX w. Mamy 8 maja 1886 r., dr John Pemberton jak zawsze otwiera aptekę Jacob's Pharmacy w Atlancie. To otwarcie jest jednak wyjątkowe, ponieważ tego dnia po raz pierwszy w historii zostaje zaserwowana Coca-Cola. Trzy lata później, w czerwcu 1889, z okazji zjednoczenia Włoch królowa Małgorzata odwiedza Neapol. Podczas tej wizyty Raffaele Esposito przygotowuje specjalną pizzę, której składniki reprezentują kolory flagi Włoch. Prosta kompozycja składa się z pomidorów, bazylii i mozzarelli. Tak właśnie powstała margherita. Obok pepperoni i capriciosy jest ona ulubioną pizzą Polaków. Według smakoszy o jakości pizzerii świadczy właśnie jakość margherity.

Neapolitańczycy bardzo dbają o jakość swojej pizzy
Neapolitańczycy bardzo dbają o jakość swojej pizzy © Wirtualna Polska | Wojciech Grzesiak

Przepis na magię

Pierwsze udokumentowane wzmianki dotyczące pizzy pochodzą już z 997 r. n.e. Przez lata powstawały różne jej odmiany, choć najmocniejszą markę wyrobiła sobie pizza neapolitańska. Żeby nazywać tak swój wypiek, pizzaiolo muszą przechodzić szkolenie w Neapolu i otrzymać stosowny certyfikat. Chyba nikt nie jest tak dumny ze swojej pizzy, jak Neapolitańczycy. To właśnie tamtejsi specjaliści uczyli nas sztuki przygotowywania ciasta i składników. Wyróżniamy też pizzę rzymską i sycylijską. Ta pierwsza jest chrupiąca, a brzegi nie wystają ponad ciasto. Sycylijska z kolei jest grubsza i puszysta.

Pizza wyemigrowała też do Stanów Zjednoczonych. Tu najbardziej charakterystyczne są pizza nowojorska i chicagowska. Nowojorska to połączenie miękkiego ciasta z chrupiącymi brzegami, co pozwala złożyć kawałek na pół. Pizza w stylu chicagowskim z kolei charakteryzuje się grubym ciastem drożdżowym, grubszym niż sycylijska. Ciekawostką jest też to, że składniki są kładzione odwrotnie, a więc najpierw na cieście układa się mozzarellę, później dodatki i dopiero na koniec sos pomidorowy. Czy coś wam to przypomina? Oczywiście! Przecież Coca-Cola również występuje w różnych odmianach i smakach, w tym Coca-Cola Zero Cukru i Coca-Cola Zero Cukru Zero Kofeiny. Jesteśmy i my, smakosze jedzenia i napojów - również pochodzimy z różnych krajów i kultur, ale łączy nas rytuał wspólnego spożywania posiłków.

Składniki na ciasto są proste, a klucz do sukcesu leży w kolejności ich dodawania
Składniki na ciasto są proste, a klucz do sukcesu leży w kolejności ich dodawania © Wirtualna Polska | Wojciech Grzesiak

Miejscem, które odwiedziliśmy w trakcie naszej wyprawy, było Sonia Factory. Stworzyła je Sonia Peronaci, która jest szefem kuchni i gwiazdą włoskiej telewizji. Zorganizowano tam kilka kuchni o różnym wystroju, które można wynajmować np. do kręcenia programów kulinarnych. W tych niezwykłych wnętrzach poznawaliśmy tajniki przygotowywania pesto, nauczyliśmy się rozpoznawać i oceniać jakość oliwy z oliwek, poznaliśmy różne gatunki włoskich pomidorów, a także formowaliśmy kulki mozzarelli, co okazało się sporym wyzwaniem. Sam przepis na pizzę neapolitańską, podobnie jak wiele dań kuchni włoskiej, jest bardzo prosty. Ciasto to połączenie mąki, drożdży, wody i soli w odpowiednich proporcjach.

Mozzarella jest jednym z nieodłącznych składników pizzy
Mozzarella jest jednym z nieodłącznych składników pizzy © Wirtualna Polska | Wojciech Grzesiak

Idealne połączenie

Pizza to przede wszystkim czas spędzony razem. Pokrojona w trójkąty zachęca do podzielenia się nią z innymi. Dlatego właśnie wszystkie tajniki poszczególnych jej składników poznawaliśmy w międzynarodowym środowisku, podzieleni na mniejsze grupy. O każdym aspekcie przygotowywania pizzy opowiadały nam autorytety w swoich dziedzinach. Punktem kulminacyjnym warsztatów było wybranie składników i wspólne przygotowanie tej słynnej włoskiej potrawy. Zdecydowaliśmy się na połączenie w składzie mortadeli, parmezanu i pistacji.

- Mimo że traktujemy pizzę jako coś oczywistego, jest ona czymś więcej niż tylko posiłkiem. Oryginalne i pyszne składniki, tradycja, sztuka kulinarna, a przede wszystkim możliwość dzielenia się nią z tymi, którzy są nam bliscy. Nawiązując właśnie do tych momentów, chcemy przypomnieć, że do bycia razem, a tym samym tworzenia wyjątkowych historii i prawdziwej magii potrzeba naprawdę niewiele. Wystarczą trzy składniki, towarzystwo, wspólny posiłek i zimna Coca-Cola Zero lub Coca-Cola Zero Cukru Zero Kofeiny – mówi Filip J. Kipa, Senior Brand Manager The Coca-Cola Company Polska.

Pesto to jeden z najmniej oczywistych składników pizzy
Pesto to jeden z najmniej oczywistych dodatków © Wirtualna Polska | Wojciech Grzesiak

W pizzy, podobnie jak w życiu, piękna jest różnorodność. W tym przypadku chodzi o różnorodność składników. Weźmy np. połączenie w składzie nduja piccante i ricotta. Ułożenie ich blisko siebie, z ndują na przedzie i ricottą tuż za nią, sprawia, że najpierw poczujecie ostry smak prosto z Kalabrii, ale zanim dotrze on do gardła, to zostanie złagodzony przez ricottę. Gdyby jednak ricotta nie była wystarczająca, to z pomocą zawsze przyjdzie schłodzona Coca-Cola, która wraz z pizzą najlepiej smakuje w dobrym towarzystwie.

Płatna współpraca z marką Coca-Cola
Źródło artykułu: money.pl
Wybrane dla Ciebie
Rozpętał wojnę na cła, teraz gasi pożar. Trump ogłasza wielki pakiet pomocowy
Rozpętał wojnę na cła, teraz gasi pożar. Trump ogłasza wielki pakiet pomocowy
Projekt budżetu obronnego USA. Oto jak wpłynie na Europę
Projekt budżetu obronnego USA. Oto jak wpłynie na Europę
Rosyjskie drewno zalewa Polskę i UE mimo sankcji. Ujawnili skalę procederu
Rosyjskie drewno zalewa Polskę i UE mimo sankcji. Ujawnili skalę procederu
Andrzej Duda pochwalił się przelewem. Politycy już komentują
Andrzej Duda pochwalił się przelewem. Politycy już komentują
Ile kosztuje euro? Kurs euro do złotego PLN/EUR 8.12.2025
Ile kosztuje euro? Kurs euro do złotego PLN/EUR 8.12.2025
Ile kosztuje frank szwajcarski? Kurs franka do złotego PLN/CHF 8.12.2025
Ile kosztuje frank szwajcarski? Kurs franka do złotego PLN/CHF 8.12.2025
Ile kosztuje funt? Kurs funta do złotego PLN/GBP 8.12.2025
Ile kosztuje funt? Kurs funta do złotego PLN/GBP 8.12.2025
Ile kosztuje dolar? Kurs dolara do złotego PLN/USD 8.12.2025
Ile kosztuje dolar? Kurs dolara do złotego PLN/USD 8.12.2025
"Musimy wprowadzić korektę opłat". Podwyższają stawki za śmieci o ok. 25 proc.
"Musimy wprowadzić korektę opłat". Podwyższają stawki za śmieci o ok. 25 proc.
Dobre wieści z Brukseli dla Polski ws. Mercosur
Dobre wieści z Brukseli dla Polski ws. Mercosur
Wymagania CPK budzą kontrowersje. Firmy już reagują
Wymagania CPK budzą kontrowersje. Firmy już reagują
Zakaz kupowania aut spalinowych od 2030 roku dla firm. Branża ostrzega
Zakaz kupowania aut spalinowych od 2030 roku dla firm. Branża ostrzega