Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
Wojciech Grzesiak
|
aktualizacja
Płatna współpraca z marką Coca-Cola

Pizza i Coca-Cola to przepis na prawdziwą magię. Najprzyjemniejszy rytuał na świecie

Podziel się:

Najsłynniejsza pizza na świecie powstała mniej więcej w tym samym czasie, co Coca-Cola i teraz są niemal nierozerwalne. Stały się synonimem radości, magicznych chwil i chęci dzielenia się tym, co najlepsze. Dlatego z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy, który przypada w dniu 9 lutego, na zaproszenie marki Coca-Cola odwiedziłem Mediolan. Podczas specjalnego eventu poznaliśmy tajniki przygotowywania dania, które podobnie jak słynny napój, łączy miliony ludzi na całym globie.

Pizza i Coca-Cola to przepis na prawdziwą magię. Najprzyjemniejszy rytuał na świecie
Coca-Cola i pizza to jedno z najlepszych połączeń (materiały partnera)

Żeby rozmawiać o teraźniejszości, musimy cofnąć się w czasie aż do końcówki XIX w. Mamy 8 maja 1886 r., dr John Pemberton jak zawsze otwiera aptekę Jacob's Pharmacy w Atlancie. To otwarcie jest jednak wyjątkowe, ponieważ tego dnia po raz pierwszy w historii zostaje zaserwowana Coca-Cola. Trzy lata później, w czerwcu 1889, z okazji zjednoczenia Włoch królowa Małgorzata odwiedza Neapol. Podczas tej wizyty Raffaele Esposito przygotowuje specjalną pizzę, której składniki reprezentują kolory flagi Włoch. Prosta kompozycja składa się z pomidorów, bazylii i mozzarelli. Tak właśnie powstała margherita. Obok pepperoni i capriciosy jest ona ulubioną pizzą Polaków. Według smakoszy o jakości pizzerii świadczy właśnie jakość margherity.

Przepis na magię

Pierwsze udokumentowane wzmianki dotyczące pizzy pochodzą już z 997 r. n.e. Przez lata powstawały różne jej odmiany, choć najmocniejszą markę wyrobiła sobie pizza neapolitańska. Żeby nazywać tak swój wypiek, pizzaiolo muszą przechodzić szkolenie w Neapolu i otrzymać stosowny certyfikat. Chyba nikt nie jest tak dumny ze swojej pizzy, jak Neapolitańczycy. To właśnie tamtejsi specjaliści uczyli nas sztuki przygotowywania ciasta i składników. Wyróżniamy też pizzę rzymską i sycylijską. Ta pierwsza jest chrupiąca, a brzegi nie wystają ponad ciasto. Sycylijska z kolei jest grubsza i puszysta.

Pizza wyemigrowała też do Stanów Zjednoczonych. Tu najbardziej charakterystyczne są pizza nowojorska i chicagowska. Nowojorska to połączenie miękkiego ciasta z chrupiącymi brzegami, co pozwala złożyć kawałek na pół. Pizza w stylu chicagowskim z kolei charakteryzuje się grubym ciastem drożdżowym, grubszym niż sycylijska. Ciekawostką jest też to, że składniki są kładzione odwrotnie, a więc najpierw na cieście układa się mozzarellę, później dodatki i dopiero na koniec sos pomidorowy. Czy coś wam to przypomina? Oczywiście! Przecież Coca-Cola również występuje w różnych odmianach i smakach, w tym Coca-Cola Zero Cukru i Coca-Cola Zero Cukru Zero Kofeiny. Jesteśmy i my, smakosze jedzenia i napojów - również pochodzimy z różnych krajów i kultur, ale łączy nas rytuał wspólnego spożywania posiłków.

Miejscem, które odwiedziliśmy w trakcie naszej wyprawy, było Sonia Factory. Stworzyła je Sonia Peronaci, która jest szefem kuchni i gwiazdą włoskiej telewizji. Zorganizowano tam kilka kuchni o różnym wystroju, które można wynajmować np. do kręcenia programów kulinarnych. W tych niezwykłych wnętrzach poznawaliśmy tajniki przygotowywania pesto, nauczyliśmy się rozpoznawać i oceniać jakość oliwy z oliwek, poznaliśmy różne gatunki włoskich pomidorów, a także formowaliśmy kulki mozzarelli, co okazało się sporym wyzwaniem. Sam przepis na pizzę neapolitańską, podobnie jak wiele dań kuchni włoskiej, jest bardzo prosty. Ciasto to połączenie mąki, drożdży, wody i soli w odpowiednich proporcjach.

Idealne połączenie

Pizza to przede wszystkim czas spędzony razem. Pokrojona w trójkąty zachęca do podzielenia się nią z innymi. Dlatego właśnie wszystkie tajniki poszczególnych jej składników poznawaliśmy w międzynarodowym środowisku, podzieleni na mniejsze grupy. O każdym aspekcie przygotowywania pizzy opowiadały nam autorytety w swoich dziedzinach. Punktem kulminacyjnym warsztatów było wybranie składników i wspólne przygotowanie tej słynnej włoskiej potrawy. Zdecydowaliśmy się na połączenie w składzie mortadeli, parmezanu i pistacji.

- Mimo że traktujemy pizzę jako coś oczywistego, jest ona czymś więcej niż tylko posiłkiem. Oryginalne i pyszne składniki, tradycja, sztuka kulinarna, a przede wszystkim możliwość dzielenia się nią z tymi, którzy są nam bliscy. Nawiązując właśnie do tych momentów, chcemy przypomnieć, że do bycia razem, a tym samym tworzenia wyjątkowych historii i prawdziwej magii potrzeba naprawdę niewiele. Wystarczą trzy składniki, towarzystwo, wspólny posiłek i zimna Coca-Cola Zero lub Coca-Cola Zero Cukru Zero Kofeiny – mówi Filip J. Kipa, Senior Brand Manager The Coca-Cola Company Polska.

W pizzy, podobnie jak w życiu, piękna jest różnorodność. W tym przypadku chodzi o różnorodność składników. Weźmy np. połączenie w składzie nduja piccante i ricotta. Ułożenie ich blisko siebie, z ndują na przedzie i ricottą tuż za nią, sprawia, że najpierw poczujecie ostry smak prosto z Kalabrii, ale zanim dotrze on do gardła, to zostanie złagodzony przez ricottę. Gdyby jednak ricotta nie była wystarczająca, to z pomocą zawsze przyjdzie schłodzona Coca-Cola, która wraz z pizzą najlepiej smakuje w dobrym towarzystwie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Płatna współpraca z marką Coca-Cola

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl