Trwa ładowanie...

Notowania

Przejdź na
Natalia Kurpiewska
Natalia Kurpiewska
|

Restauracja znanego dziennikarza upada. "Wytrzymamy jeszcze trzy tygodnie"

625
Podziel się

Pieniądze z tarczy dla przedsiębiorców? "Nas nie obejmują" - słyszmy w lokalu Kur&Wino. Za kilka tygodni z mapy Warszawy zniknie już kolejne popularne miejsce, restauracja Piotra Najsztuba. Koronamottem reagują na zamknięcie gastronomii - "Dobra zmiano! To bankructwo nam się po prostu należało!"

Restauracja znanego dziennikarza upada. "Wytrzymamy jeszcze trzy tygodnie"
"Kotonamotta" zmieniają się w restauracji. Być może to jest ostatnie
bDTuWtyZ

Polska gastronomia balansuje nad przepaścią. Na otwarcie restauracji się nie zanosi, więc i szanse na powrót do pionu są coraz bardziej nikłe. Za kilka tygodni warszawski lokal Kur&Wino może znikać z warszawskiego Muranowa.

Zdjęcie lokalu krąży od niedawna w mediach społecznościowych. Wszystko za sprawą wymownych napisów nad wejściem. - Po prostu reagujemy tymi napisami na bieżące wydarzenia - tłumaczy w rozmowie z money.pl współwłaściciel restauracji Aleksander Sawicki.

Dodaje , że jego ulubionym napis to "KAR NAWAŁ", który pojawił się wraz z masową akcją otwierania restauracji przez przedsiębiorców, gdy pracownicy sanepiu wizytowali miejsca.

bDTuWtzb

Restauracja pojawiła się na mapie Warszawy dwa lata temu. Oprócz Sawickiego, współwłaścicielem jest znany dziennikarz Piotr Najsztub, który był również współwłaścicielem warszawskiej restauracji "Przegryź".

Zobacz także: Spis powszechny. Jak można się spisać? "Zachęcamy do korzystania z internetu"

Pieniądzy brakuje z każdej strony

bDTuWtzh

Po dwóch latach miejsce może zniknąć z mapy Warszawy. Pieniądze się kończą, a to oznacza, że utrzymanie restauracji wiąże się z sięganiem po środki z własnego portfela.

- Każdy bank odmawia w tym momencie kredytu. Ja mam jeszcze jedną działalność, dlatego dopłacam do restauracji z własnej kieszeni, próbujemy to utrzymać z własnych środków - mówi Sawicki.

Rządowego wsparcia też nie było. Pomoc finansowa z tarcz PFR nie objęła przedsiębiorców. Otrzymali dwa razy bezzwrotne świadczenie w wysokości 5 tys. zł oraz zwolnienie ze składek ZUS wiosną i w listopadzie.

- Renegocjujemy jeszcze czynsz za lokal, jednak idzie to opornie. Wiosną właściciel zmniejszył opłatę o 15 proc., natomiast od jesieni cena wróciła. Jak tak dalej pójdzie, wytrzymamy jeszcze jakieś trzy tygodnie - dodaje.

bDTuWtzi

Luty z rekordowym spadkiem

Jak mówi Sawicki - ciekawie prezentuje się spadek przychodów w porównaniu do ubiegłego roku. W październiku przychód był o 15 proc. mniejszy niż w analogicznym okresie rok wcześniej. Oczywiście - do momentu lockdownu. Potem krzywa zaczęła się przesuwać już tylko w dół.

W Kur&Wino listopad zakończył się z 54 proc. spadkiem przychodów względem tego samego miesiąca 2019 roku. Grudzień to było już - 61 proc., styczeń - 68 proc. Luty jest zaś rekordowy. Do połowy miesiąca spadek wyniósł ponad 75 proc.

bDTuWtzj

- Mamy około 25-35 zamówień na wynos na dzień, w weekendy trochę więcej. Ale to i tak za mało, aby się utrzymać. Dziennie dopłacamy średnio około 900 zł, inaczej byśmy padli - mówi Sawicki.

Dania zamawiają zazwyczaj stali klienci, którzy w lokalu bywali i przed pandemią. Średni koszt za wynos to około 25-30 zł. - To są śmieszne pieniądze na utrzymywanie restauracji - dodaje.

Brakuje i środków na pensje dla pracowników. I chociaż żaden nie został zwolniony - niektórzy sami się na to decydują. Sawicki przyznaje, że spóźniają się z wypłatami, a młodzi kelnerzy czy kucharze są niepewni swojej przyszłości.

"Staramy się przetrwać"

bDTuWtzk

Jeszcze niedawno działała wirtualna mapa otwartych restauracji, ale i siłowni czy chociażby miejsc rozrywki. I choć strona jest już niedostępna, Kur&Wino na niej nigdy się nie znalazło. Nie otworzyli się śladem innych rozgoryczonych brakiem zarobku przedsiębiorców.

- Nie bierzemy udziału w tej akcji przedsiębiorców „otwieraMY”. Dostosowaliśmy się do wymogów, natomiast liczyliśmy, że chociaż z drugiej tarczy PFR-owskiej dostaniemy jakąś pomoc. I nic - wnioski zostały odrzucone - mówi współwłaściciel Kur&Wino.

Innym sposobem, z którego decydują się korzystać niektórzy zdesperowani przedsiębiorcy, są zrzutki internetowe. Efekty przechodzą czasem najśmielsze oczekiwania. Jedna z warszwskich kawiarni w kilka dni zebrała ponad 20 tys. zł.

Sawickiego ten pomysł jednak nie przekonuje. - Nie myśleliśmy o zrzutce. Nasi klienci już i tak nam pomagają zamawiając jedzenia na wynos, bo to są najczęściej te same osoby. Nie apelujemy w żaden sposób o pomoc. My po prostu staramy się przetrwać - dodaje.

Natomiast światełko w tunelu się nie pojawia. Jeśli nic się nie zmieni, z lokalu zostanie tylko ironiczny, acz gorzki napis nad drzwiami - "Dobra zmiano! To bankructwo nam się po prostu należało!".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bDTuWtzC
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(625)
SokzKroku
2 miesiące temu
najsztub przejechał staruszkę na pasach , karma wraca i teraz najsztuba rozjechał covid
KONSTYTUCJA, ...
2 miesiące temu
Icek, który bez prawa jazdy i niesprawnym autem bez przeglądu na pasach przejechał przechodnia i został uniewinniony
Czyżby...?
2 miesiące temu
Najsztub miałby do czegokolwiek dopłacić??? ...no po prostu nie wierzę!
bDTuWtzD
Vjtk
2 miesiące temu
Najsztub : prawo jazdy zabrane dużo wcześniej, brak przeglądu technicznego, nachlany w trzy......, zabija na przejściu staruszkę - towarzyszka sędzicha ogłasza, że Najsztub jest niewinny bo nie wiemy z jaką prędkością starucha wleciała na pasy. A jak to było np. 2,5 maha?!
jan
2 miesiące temu
Jak prowadzisz działalność to pogódź się z tym , że zawsze jedne firmy bankrutują a drugie powstają . Trzeba zawsze odłożyć na cięższe czasy a nie zachwycać się z tych milionów zarobionych które tak lekko się wydawało kiedy były . Te nowe z górnej półki samochody i wille a trzeba było skromnie jak kiedyś zaczynać i odkładać zysk na kupkę . Kiedyś wystarczała używana Warszawa , Hilman czy fiat 127 a teraz co trzy lata zmiana samochodu i trzy razy w roku na wczasy za granicę . Wcale mnie nie żal tych co żyli ponad stan .
...
Następna strona