Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. PBE
|
aktualizacja

Takiej sytuacji nie było od 22 lat. Chiny zniosły embargo na polską wołowinę

67
Podziel się:

Przez 22 lata Polska nie eksportowała wołowiny do Chin. Teraz to się zmieni. Pekin zniósł embargo na import polskiej oraz belgijskiej wołowiny pochodzącej z bydła poniżej 30. miesiąca życia - czytamy w serwisie portalspozywczy.pl.

Takiej sytuacji nie było od 22 lat. Chiny zniosły embargo na polską wołowinę
Chiny otwierają rynek na polską wołowinę. Zdj. ilustracyjne (Getty Images, SOPA Images)

Informację o zniesieniu zakazu podała chińska Generalna Administracja Celna (GAC) oraz Ministerstwo Rolnictwa i Spraw Wsi (MOA). Zakazy wprowadzone w 2001 r. wynikały z wykrycia w Polsce i Belgii chorób wściekłych krów.

Od tego czasu oba kraje wprowadziły prawa i przepisy dotyczące zapobiegania i zwalczania choroby wściekłych krów oraz ustanowiły mechanizmy bezpieczeństwa pasz i wczesnego monitorowania w celu śledzenia odpowiednich produktów od gospodarstw do konsumentów - portalspozywczy.pl cytuje GAC.

Dlaczego nagle Chiny po wielu latach zmieniły zdanie? Do Warszawy oraz Brukseli wysłano specjalistów, którzy uznali, iż chińskie wymagania związane ze zdrowiem i kwarantanną zostały spełnione.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Wyścig o technologiczną dominację. USA czują oddech Chin

Chiny otwierają rynek na polską wołowinę

- Mamy to! Chiny opublikowały dzisiaj informację, że zniosły zakaz importu z Polski wołowiny ze zwierząt do 30. miesięcy - napisał w piątek na Twitterze Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Dodał, że sukces był możliwy dzięki wspólnym działaniom Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii. Także prezydent Andrzej Duda miał działać razem z branżą mięsną.

W opinii Cui Hongjiana, dyrektora Departamentu ds. Badania w Chińskim Instytucie Studiów Międzynarodowych, przed lokalnym przemysłem otwierają się wielkie możliwości ze względu na "ogromny potencjał chińskiego rynku".

Serwis farmer.pl przypomina, że "pierwszy dobry krok dla polskiej wołowiny został wykonany pod koniec maja 2017 roku". Sześć lat temu Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (wówczas OIE, a obecnie WOAH) uznała, że w naszym kraju jest niewielkie ryzyko pojawienia się gąbczastej encefalopatii bydła znanej głównie jako BSE, czyli choroby szalonych krów.

Chiny wielkim rynkiem zbytu

Farmer.pl, powołując się na dane, Głównego Inspektoratu Weterynarii, dodaje, że blisko 40 zakładów z Polski chciałoby eksportować swoje mięso oraz przetwory do Chin.

Jeszcze pięć lat temu import wołowiny do Chin wyniósł ponad 1 mln ton. Natomiast już w ubiegłym roku było to blisko 2,7 mln ton. Pekin sprowadza coraz więcej wołowiny.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(67)
Piotr Michala...
10 miesięcy temu
A kiedy będziemy eksportować do Chin psy? Łazi tego po miastach tyle, że moglibyśmy stać się potęgą!
pamiętam
10 miesięcy temu
jak dziś-przed wejście PL do UE -polędwica wołowa kosztowała ok.18 zł/1kg...później napisano w gazecie,że po przystąpieniu do rynku unijnego,ceny mięs niestety poszybują w górę...no i ,,słowo stało się ciałem,,!
homar
10 miesięcy temu
Wreszcie spełniła wymagania sanitarne - CO?!?!? A cińskie targi i wszystko co na nich sprzedają też juz spełniły? Wcale mnie to nie cieszy, nowy rynek zbytu = wyższa cena w kraju....
Emeryt
10 miesięcy temu
A co nietoperze już im nie smakują?
he he
10 miesięcy temu
No i dobrze . śmieciowe jedzenie zdrożeje w burger jadalniach
...
Następna strona