Notowania

żywność
10-05-2018 (08:22)

Sfałszowane jedzenie jest już w Polsce warte 44 miliardy

Nie tylko papierosy, pieniądze czy alkohol - również żywność jest fałszowana na potęgę. W zeszłym roku w Polsce wydaliśmy na jedzenie niewiadomego pochodzenia niemal 44 mld zł, a to o niemal 2,5 mld więcej niż w 2016.

Podziel się
Dodaj komentarz
(Pixabay.com/Domena publiczna)
20 procent polskiej żwyności jest sfałszowana - uważają eksperci

Polska Federacja Producentów Żywności szacuje, że nawet 20 proc. kupowanego w kraju jedzenia pochodzi z szarej strefy - czytamy w "Dzienniku Gazecie Prawnej".

Fałszowanie jedzenia. Bardzo trudna walka z szarą strefą

Zdaniem ekspertów jedzeniowa szara strefa rośnie, bo z fałszowaniem żywności bardzo trudno walczyć. - Urzędy mają prawo do sprawdzania towarów, ale tych pochodzących z legalnie działających zakładów. A spora część produktów jest wytwarzana przez nielegalne fabryki, do których wejść mają prawo wyłącznie organy ścigania – mówi w "DGP" Andrzej Gantner z Polskiej Federacji Producentów Żywności.

*Zatrważające wyniki kontroli żywności. Spożywamy zanieczyszczoną żywność. Zobacz wideo *

I choć Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych ujawnia coraz więcej nieprawidłowości w tych legalnie działających firmach, to eksperci uznają, że jest to tylko wierzchołek góry lodowej. W 2017 r. Inspekcja wydała 140 decyzji w sprawie fałszowania produktów, w 2016 było ich natomiast zaledwie 60.

Najwięcej nieprawidłowości było w takich branżach jak mięsna, piekarnicza i cukiernicza.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tagi: żywność, podrabianie żywności, wiadomości, gospodarka, gospodarka polska, najważniejsze
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz
10-05-2018

antykomuchowaBrawo PIS. Jak widać szara strefa się powiększa zamiast maleć jak zapowiadali . Dołożyć do tego budowlankę i tartaki , wyjdzie że prawie wszystko na … Czytaj całość

10-05-2018

MaciejNormalne jedzenie od rolnika nazywaja podrabianym, to co sprzedaja w sklepach to podrabiane g a nie jedzenia. Ludzie sa coraz bardziej swiadomi i to … Czytaj całość

10-05-2018

aniaOstatnio na wsi piłam mleko od krowy i zajadałam się jajkami od kurek. Obawiam się, że biedna krowa nie spełniała norm unijnych w kwestii tłuszczu, … Czytaj całość

Rozwiń komentarze (16)

Wybrane dla Ciebie