Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. Jacek Bereźnicki
|

Polacy mają problemy przez RODO. Setki skarg do Urzędu Ochrony Danych Osobowych

14
Podziel się:

Prezes UODO Edyta Bielak-Jomaa w środę podsumowała blisko dwa miesiące obowiązywania zaostrzonych przepisów o ochronie danych osobowych.

Częstym problemem jest nieuprawnione udostępnianie dokumentacji medycznej.
Częstym problemem jest nieuprawnione udostępnianie dokumentacji medycznej.

756 skarg w związku z wprowadzoną pod koniec maja dyrektywą RODO wpłynęło już do UODO. Polacy najczęściej narzekają na niewłaściwie prowadzoną korespondencję, gubienie dokumentów czy bezprawne udostępnianie dokumentacji medycznej.

Prezes UODO Edyta Bielak-Jomaa wraz ze współpracownikami w środę podsumowała blisko dwa miesiące obowiązywania zaostrzonych przepisów o ochronie danych osobowych. Do kierowanego przez nią urzędu napłynęło 756 skarg i ponad 600 pytań o stosowanie nowych przepisów.

Wiele skarg dotyczy nieprawidłowości w prowadzeniu korespondencji. - Jest ona kierowana omyłkowo, przesyłana do osób trzecich, nieuprawnionych - wskazała Monika Krasińska z UODO. Wciąż często zdarzają się przypadki przesyłania zbiorczych baz mailingowych do adresatów.

Zobacz także: Wideo: minister cyfryzacji o RODO: kontrole firm już się zaczęły

Inny problem do publikowanie dokumentów w Biuletynie Informacji Publicznej, w których nie zamazuje się danych, które nie powinny być upubliczniane. Bezprawne udostępnianie danych zdarza się także w szpitalach, które w sposób nieuprawniony ujawniają dokumentację medyczną.

Inny problem to gubienie dokumentów czy nośników danych - w ten sposób dane osobowe trafiają w niepowołane ręce.

Problemy zdarzają się także w firmach i instytucjach przy okazji rekrutacji pracowników. - Administrator powinien dbać o to, aby wszelkie dane były pozyskiwane tylko w celu niezbędnym do zatrudnienia pracownika - podkreśliła Paulina Dawidczyk z UODO.

Edyta Bielak-Jomaa ogłosiła, że jej urząd jest w trakcie aktualizacji poradnika, w którym znajdą się informacje m.in. o tym, jak prawidłowo przetwarzać dane pracowników. - Chcemy przygotować taki materiał, który będzie pomocny pracodawcom, pracownikom, osobom zatrudnionym również na podstawie umów cywilnoprawnych - wyjaśniła.

W poniedziałek "Rzeczpospolita" poinformowała o kłopotach, jakie spotykają Polaków w związku z RODO. Do grupy poszkodowanych dołączyli także podatnicy, którym bez wizyty w urzędzie trudno uzyskać nawet banalną informację.

Informacja telefoniczna, na przykład o tym, kiedy podatnik może liczyć na zwrot nadpłaconego podatku, spotyka się z krótką odmową – "bo RODO". Do urzędu skarbowego trzeba przejść się po najbardziej błahą informację osobiście.

Ta psychoza zatacza coraz szersze kręgi. Urzędnicy powołując się na przepisy o ochronie danych osobowych działają ze strachu. Mimo że KAS zapewnia, iż droga telefoniczna w kontaktach z urzędem jest wskazana .

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(14)
Jacek
4 lata temu
Ja mam decyzję podpisaną przez Panią Monikę Krasińską w której stwierdza,że jak w tytule wykonawczym bez nr. PESEL zgadza się pierwsze imię i nazwisko. To można to stosować do każdej osoby tak samo się nazywającej.Po co porównywać nr. PESEL?Ciekawostką jest to ,że sama ma „sobowtórki” o takim samym pierwszym imieniu i nazwisku.Nie dajcie sobie wmówić cudzych długów metodą na sobowtóra z tytułu wykonawczego.Paraliżującą organy sytuację przedstawiłem powyżej.Okazje takie wykorzystują np.: Korpus Iuris przypisując do tytułu wykonawczego wszystkich o takim samym pierwszym imieniu i nazwisku.A może na kimś uda się wymusić „ugodę” czyli nowy dług.Przy takim sposobie działania i takich podmiotach jak widać RODO nie ma zastosowania.
Dana
5 lata temu
Ten co wymyślił to RODO powinien się w łeb walnąć. Kłopoty dla zwykłych ludzi i raj dla złodziei i oszustów i dalej mogą wyłudzać kredyty i pożyczki na czyjeś dane osobowe bo większość firm żąda nadal pesel a banki nadal kserują dowody osobiste.
JOLA
5 lata temu
tak mówią że przez telefon nic się nie załatwi ,ostatnio dzwoniłam do urzędu w mieście w którym poprzednio mieszkałam i poinformowali mnie że muszę osobiście ,to nie tylko stracony dzień koszty podróży to jeszcze nie wiadomo czy załatwię w jeden dzień ale na moje argumenty otrzymałam odpowiedź że ochrona danych osobowych i przez telefon nie wiadomo kto dzwoni
Tomasz Łoza
5 lata temu
Waśnie dzisiaj wywaliłem na psyk ze swojej firmy gości od rodo. W mojej firmie tego nie będzie.
aki
5 lata temu
TEN CO WYMYŚLIŁ RODO MA PUSTO W GŁOWIE.