Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. Katarzyna Kalus
|
aktualizacja

Słynna sieć wegerestauracji znika z rynku. "Staliśmy się ofiarą własnego sukcesu"

600
Podziel się:

Z rynku znika pionier roślinnej gastronomii w Polsce. Nie wytrzymał rosnącej konkurencji i kosztów - informuje w poniedziałek "Pulsu Biznesu". Pod koniec marca zostanie zamknięty ostatni lokal istniejącej od marca 2013 roku sieci.

Słynna sieć wegerestauracji znika z rynku. "Staliśmy się ofiarą własnego sukcesu"
Z rynku znika pionier roślinnej gastronomii w Polsce - marka Krowarzywa (East News)

Przez 12 lat Krowarzywa rozwijały największą sieć gastronomii wegańskiej w Polsce. W szczytowym momencie, trzy lata temu, miała 22 lokale w 10 największych miastach.

Plany były ambitne, marka otoczona lojalną społecznością, nagradzana i podbudowana optymistycznymi prognozami dla rynku roślinnej żywności - pisze "Puls Biznesu".

Jednak pod koniec marca ostatni lokal przy ul. Chmielnej w Warszawie zostanie zamknięty.

Uruchomiona w marcu 2013 r. sieć przecierała szlak wegetariańskiej gastronomii. Jako jedna z pierwszych oferowała wegańskie burgery. Obecnie są one dostępne niemal wszędzie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak filozof stworzył giganta branży motoryzacyjnej? Krzysztof Oleksowicz w Biznes Klasie
Koszty poszły w górę: produkty, energia, czynsze, pensje. Do tego liczba klientów mocno spadła. W zeszłym roku sprzedaż zmniejszyła się o połowę. Może zainteresowanie kuchnią roślinną zmalało, a może wręcz przeciwnie. W pewnym sensie staliśmy się ofiarą własnego sukcesu - powiedział "PB" współtwórca i współwłaściciel sieci Krzysztof Bożek.

Przedsiębiorca próbował ograniczyć koszty, wprowadził nową strategię marketingową i usiłował dotrzeć do nowej grupy klientów. Poszukiwano także inwestora.

- Prowadziliśmy zaawansowane rozmowy z dużą firmą z naszej branży, ale sytuacja w gastronomii jest trudna - wyjaśnił Bożek. Podkreśla, że obecnie powstaje mniej wegańskich restauracji niż przed pandemią koronawirusa.

- Kończymy działalność w dotychczasowej formie. W lepszej sytuacji ekonomicznej może wrócimy, a jeśli znajdzie się ktoś, kto chciałby przejąć markę i nadać jej nową formę, jesteśmy otwarci. Wierzymy, że wciąż ma potencjał - ocenił współtwórca sieci.

O firmie było głośno w 2016 r., gdy pracownicy restauracji poskarżyli się na sposób wynagradzania. Ujawnili, że część z nich pracuje w oparciu o umowę zlecenie, a inni mają płacone "pod stołem". Twierdzili także, że pensje są powiązane z utargiem. W wyniku konfliktu pracodawca zwolnił lidera protestujących pracowników. Pracownicy założyli związek zawodowy, a pracodawca odebrał kierownikom zmiany klucze do jednego z lokali i powiedział, że mogą nie pojawiać się już w pracy. Pracownicy zaczęli wówczas protest.

Właściciel opublikował wtedy oświadczenie, w którym napisał m.in.: "Własne brudy, jak każda rodzina, pierzemy za zamkniętymi drzwiami. Dogadujemy się już z ekipą. Wszystko wraca do normy. Przepraszamy wszystkich za niedogodności".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
firma
działalność gospodarcza
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(600)
TOP WYRÓŻNIONE (tylko zalogowani)
Mark
1 tyg. temu
Zawsze się zastanawiam, co siedzi w głowach tych wegan? Skoro twierdzą, że nie chcą jeść mięsa - ich sprawa. Tylko dlaczego jedzą kotlety sojowe o smaku kurczaka, wieprzowiny itd. a nie o smaku soi? Bądźcie konsekwentni - nie jecie mięsa, to i niech wasze potrawy nie mają smaku mięsa, bo inaczej to jest tylko zwykła hipokryzja.
Daniel G.
1 tyg. temu
nie zawsze moje danie jest mięsne ,ale nie wyobrażam sobie jeść tylko pierogi... to wegańskie w większości mdłe potrawy...
Marcin P.
1 tyg. temu
Wystarczy wprowadzić mięsne potrawy i firma nie upadnie.
POZOSTAŁE WYRÓŻNIONE
5.19
1 tyg. temu
NAJDROŻSZY PRĄD NA ŚWIECIE i wszystko w temacie 🔔🔔🔔
Leon
1 tyg. temu
Idzie wiosna i vege będą wypasać się na trawnikach, ale to dobre wiadomości.
Jacek
1 tyg. temu
To naprawdę osiągnięcie napisać artykuł o sieci restauracji i ani razu nie podać jej nazwy.
NAJNOWSZE KOMENTARZE (600)
nikt
3 dni temu
jak mozna jeść jedzeni przyrządzone prze kogoś obcego brrrrrrrrrrrrr i to nie wiadomo jakimi łapami.
olo
5 dni temu
ja tam nie mam nic to wegan niech jedzą co chcą :) ja sam to lubię zjeść dobrego burgera tylko że zamawiam go z dużą porcją mięsa przez roomservice , dietetyczne burgery to nie są dla mnie. W tym lokalu nigdu nie byłem ale szkoda że się zamykają.
EkonomistaRea...
6 dni temu
Vege i sukces? Oksymoron. Najbardziej dochodowe restauracje serwują bukiet mięs i dla tego się dobrze trzymają. Ludzie za dobre mięso są dac się posiekać. Mięso to my. Oddajmy zieleninę zwierzątkom, które potem sobie smacznie zjemy.
Martin P.
7 dni temu
Moim zdaniem jak nie Stac CIE na wyplaty nie otwieram firmy I kontrakty
Stefan
7 dni temu
I dobrze! Ludzie mądrzeją i nie będą jeść trawy i karmy dla ptaków. Niech sobie tęczowi ekolodzy jedzą! Najgorzej, że mądre mamusie kładą te bzdury do głowy swoim dzieciom, w klasie u młodej jest kilka takich ekolożanek...
...
Następna strona