Zanieczyszczone rybne konserwy. Są niebezpieczne dla zdrowia
Śledzie, szproty i makrele z puszki, w sumie aż 13 wyrobów rybnych zostało wycofanych ze względu na zastosowanie w ich produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia. Obecność tej substancji w żywności Unii Europejskiej jest niedozwolona.
Orange_Razem dla Planety
To właśnie jego ślady znaleziono w rybnych konserwach produkowanych przez Thai Union Poland. Firma poinformowała o wycofaniu ze sprzedaży aż 13 wyrobów, które mogły zostać zanieczyszczone.
Chodzi o filety z makreli czy śledzia w różnych sosach m.in marki King Oscar oraz szproty produkowane przez firmę Thai Union Poland.
"Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez Thai Union Poland wycofaniu wycofaniu wyprodukowanych przez nią wyrobów rybnych ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu" - poinformował GIS.
Zalecił również niespożywanie tych produktów, gdyż mogą zaszkodzić zdrowiu konsumentów.
Jak przekonuje firma w oświadczeniu, decyzja o wycofaniu produktów dotyczy tych, w których wykorzystuje się konkretną serię mączki chleba świętojańskiego w formie surowca, która zawiera niewielkie ilości tlenku etylenu.
"Pragniemy podkreślić, że spożycie tych wycofanych produktów nie ma wpływu na zdrowie konsumentów, ponieważ stosowane przez nas metody produkcji skutecznie usuwają negatywne działanie tlenku etylu" - czytamy.
Jak zaznacza firma, Unia Europejska określiła jednak maksymalne limity tlenku etylenu w surowcach i składnikach stosowanych w wyrobach gotowych, a problem dotyczy także wielu innych firm spożywczych i produktów w całej Unii Europejskiej.