Na skróty
Forum Forum podatkoweInneDarowizna w rodzinie

Darowizna w rodzinie

skomentuj
Money.pl / 87.205.230.* / 2008-07-05 20:23
Komentarze do wiadomości: Darowizna w rodzinie.
Wyświetlaj:
asia1145 / 2012-05-19 20:37
Dziękuje bardzo za odpowiedź.

Słyszałam że można zapisać tylko na mnie a męża w ciągu tygodnia może notariusz dopisac. Unikniemy padatku do urzedu skarbowego.
Ale czy jest taka możliwosc?
wiwan / 2012-05-22 00:12 / Tysiącznik na forum
Nie ma żadnego tygodniowego terminu "aneksowania" aktu notarialnego, który dodatkowo miałby skutki prawne podatkowe.

Jak napisałem wcześniej- jest możliwość drugiej darowizny lub rozszerzenia wspólności. Pierwsza podlega zwolnieniu od podatku od spadków i darowizn w tym przypadku, druga w ogóle jemu nie podlega.
asia1145 / 2012-05-18 10:31
Witam.
Siostra chce mi przekazać ziemie w formie darowizny.Z mężem chcemy na niej postawić dom. I teraz pytanie? Czy zapłacimy podatek od tej darowizny jak ta ziemia przepisana na nas dwoje? Czy lepiej przepisac tylko na mnie?
Dziekuje
wiwan / 2012-05-18 11:24 / Tysiącznik na forum
Nie wiem, czy "lepiej" np. dla męża ;-)

ale darowizna przekazana dla Was dwojga tj. do Waszego majątku wspólnego będzie podlegać zwolnieniu od podatku od spadków i darowizn tylko w 1/2 swej wartości. Bo Pani mąż w stosunku do pani siostry stanowi już II grupę podatkową i na potrzeby podatku przyjmuje się taki równy udział w darowiźnie.

Taniej więc dokonać darowizny tylko na Panią, a potem ewentualnie można dokonać kolejnej darowizny udziału w działce mężowi- również bezpodatkowo.

Kwota wolna w II grupie to 7’276 zł, nadwyżka opodatkowana wg. skali:

http://msp.money.pl/dokumenty_i_formularze/spadek_darowizna/
Tolo81 / 2012-03-17 19:05
Chcialabym zwrocic darowizne otrzymana od brata mojego meza temuz bratu.czy zaplaci on podatek od darowizny dotyczy to budynkow inwentarskich o niewielkiej wartosci
wiwan / 2012-03-20 10:45 / Tysiącznik na forum
Jeśli zwrot następuje na skutek tego, że nie było umowy darowizny- czyli jest to niezapowiedziany/niechciany prezent- podatku od spadków i darowizn brat męża nie poniesie.

Jeśli inna sytuacja- zależy to od wartości budynków- czyli obowiązują zasady ogólne dla II grupy podatkowej - tak jakby darowizny pierwotnej nie było.

Czyli kwota wolna 7’276 zł, podatek od nadwyżki wg. skali:

karla84 / 83.8.220.* / 2012-03-17 12:06
Wujek (rolnik, nie jest vat-owcem, brat mojej matki) chce przekazać mi 20 tys. zł na pomoc w kupnie mieszkania. Czy powinniśmy podpisać umowę? Czy to ma być pożyczka czy darowizna? Czy muszę zgłosić to do US, jeśli tak to jakiej wysokości podatku mam się spodziewać?
belladonna / 2012-03-17 17:31 / Tysiącznik na forum
Co do pożyczki przeczytasz tutaj:
http://podatki.wieszjak.pl/pcc/71882,5,Czy-pozyczka-dla-rodziny-podlega-PCC.html
zorro111 / 2012-03-13 10:35
Chce darować córce 300 tys oszczedności - przekazać jej na konto inwestycyjne pytanie - czy córka mósi to z glosic US
wiwan / 2012-03-13 11:13 / Tysiącznik na forum
Musi.
Jeśli zachowa termin, formę zgłoszenia i okaże kopię przelewu- uzyska zwolnienie z podatku od tej darowizny.

Tu więcej:

p1413 / 193.24.14.* / 2012-03-12 15:42
Mam pytanko z tego co zrozumiałam to konieczność zgłoszenia (żeby uzyskać zwolnienie z podatku) jest kwota niecałych 10000. A jeśli od rodziców będę otrzymywać kilka razy kwoty po np. 5000 zł ? To czy wówczas jestem zwolniona z podatku bez zgłaszania na druku SD Z2 ? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
belladonna / 2012-03-12 16:33 / Tysiącznik na forum
Coś ponad 9 tyś to kwota na 5 lat od jednego rodzica.... czyli otrzymując 5 tyś co jakiś czas niech wpływa to na konto, a Ty składaj SD-Z2 :)
p1413 / 193.24.14.* / 2012-03-09 13:31
Witam. Dostałam z siostrą w 2008 roku dorowizną "po poł" działkę budowlaną. Rodzice wymyślili że postawią nam bliźniaka. Moje pytanie brzmi skoro ja i siostra jesteśmy właścicielkami działki, wszelkie pozwolenia na budowę itp przychodzą na nas, a to rodzice wykładają kasę, to czy czasem tych pienięzy od nich nie powinnyśmy dostać również darowizną? Boję się że fiskus przyczepi się skąd panie wzięły pieniądze na budowę domu... Proszę o radę.
belladonna / 2012-03-09 17:16 / Tysiącznik na forum
Skoro rodzice finansują budowę domków, to powinni Wam pieniądze przelać na konto (jako darowizna), wy zgłaszacie to na podstawie SD-Z2 i darowizna bez podatku, a wiadomo za co wydatkujecie :)
dombi / 188.127.11.* / 2012-03-08 22:40
Witam. Ojciec chce jako darowiznę odpisać mi samochód warty 35 tyś. zł. Proszę mi wytłumaczyć czy będę musiał zapłacić podatek od tego auta czy nie? Dziękuję za odpowiedź
belladonna / 2012-03-09 17:14 / Tysiącznik na forum
Podatku nie będzie jak do 6 miesięcy od darowizny złożysz w US SD-Z2 :)
Monika2324 / 164.126.125.* / 2012-03-03 23:16
Witam.
15 lat temu, została podarowana mi działka od ojca. Wybudowałam na niej dom, jednak teraz zamierzam go sprzedać oraz działke
Czy zostanę obciążona jakimś podatkiem?
Gdy oddam dom do sprzedaży?
belladonna / 2012-03-04 09:23 / Tysiącznik na forum
Dom stoi na działce, a nie wisi w powietrzu, więc do liczenia 5 lat od nabycia istotny jest ROK NABYCIA DZIAŁKI. A skoro to było 15 lat temu, to sprzedając dzisiaj nie ma mowy o źródle przychodu, a tym samym o podatkach :)
YSIPW / 46.205.101.* / 2012-03-02 22:38
W 2004r. wybudowaliśmy z siostrą dom. W 2007r. siostra podarowała mi swoją 1/2 i stałem się właścicielem całości. Wtedy nie płaciliśmy podatku od darowizny, bo to grupa 0, czyli najbliższa rodzina.
Teraz w 2012r. chcę z kolei ja podarować tej samej siostrze (mam tylko jedną) całość tego domu 100%. Czy będę musiał zapłacić podatek od 1/2 domu nabytego w drodze darowizny w 2007r.? W domu, o którym mowa nie byłem nigdy zameldowany.
belladonna / 2012-03-03 14:43 / Tysiącznik na forum
Nie, przy sprzedaży by była mowa o podatku. Darujesz siostrze całość, notariusz napisze w akcie, że jest to zwolnione na podstawie art. 4a i tyle :)
Janaina / 41.203.64.* / 2012-02-28 05:12
Witaj Drogi,
Widziałem swoją pocztę, więc postanowiłem poinformować, jak mam mojego kredytu. Jestem Pani Janaina, trzy tygodnie temu mój jedyny syn wziął chory, zdiagnozowano choroby serca, powiedziano mi przez firmę ubezpieczeniową, że moje ubezpieczenie nie pokryje moich synów opieki medycznej.
Jako matka, i został zdewastowany, z uwagi na fakt, że po prostu stracił
mój mąż kilka lat temu, więc zacząłem się rozglądać za pieniędzmi, ponieważ moja praca nie płaciła wystarcza na pokrycie mojego syna rachunek, szukałem pomocy ze strony rodziny i przyjaciół, ale nie było nie nadchodzi, poszedłem do banku w moim kraju i
powiedziano mi, że nie mogli udzielić mi pożyczki, bo nie miałem zabezpieczenia. Wreszcie, podobnie jak i dał nadzieję na kredytodawców w Sieci z powodu oszustw, spotkałem panią Juan, który powiedział mi Kapitału Barclay, l próbował następnie a następnie dał mi pożyczkę 1.000.000 dolarów USD, dzisiaj mój chłopak dziecko dobrze, i nie mówię tego dla ciebie żal mnie, a l
mówię tak, że możesz pomóc mi podziękować wtedy, i jeśli kiedykolwiek potrzebuje pożyczki możesz skontaktować się następnie za pośrednictwem poczty elektronicznej barclayscapitals@hotmail.co.uk~~pobj lub odwiedzić tam www.barcap.com witryny.

Dziękuję za przeczytanie moje świadectwo, a Bóg błogosławi wszystkich dobrych ludzi.
Z poważaniem,
Janaina
relaks / 93.192.119.* / 2012-02-19 13:12
mieszkanie podarowali mi rodzice przed 16laty iteraz po smierci mamy brat chce splaty
hezes / 2012-02-16 11:16
Witam ! otrzymałem od ojca w formie darowizny samochód osobowy który to on kupił rok temu za kwotę 4,500 zł,wiadomo auto straciło na wartości ale nie o to chciałem pytać. Mianowicie jak wspomniałem że otrzymałem od ojca auto w formie darowizny na tą okoliczność została sporządzona umowa darowizny pojazdu,jak wygląda sprawa podatku w tej kwestii ?
belladonna / 2012-02-18 08:08 / Tysiącznik na forum
Co prawda 4.500 mieści się w kwocie wolnej.... ale darowizny od tej samej osoby kumulują się w okresie pięcioletnim. Ja bym złożyła na Twoim miejscu SD-Z2 (do 6 miesięcy). Raz, że jest zgłoszone, dwa, że ta kwota automatycznie będzie wyłączona z tych "do kumulacji".. czyli jakby konto darowizn od ojca czyste, nadal kwota wolna te 9 tyś z kawałkiem :)
zachary / 94.40.50.* / 2012-02-12 15:15
Witam. W 2008 otrzymałem w formie spadku działkę budowlaną. Spadkodawcą był mój ojciec i jego siostra (ciocia). Od części cioci zapłaciłem podatek od spadku. Chciałbym teraz w formie darowizny przekazać część tej działki bratu - który posiada akt własności pozostałej jej części. Proszę o informację czy będę musiał płacić podatek od takiej darowizny i jak wysokie będą opłaty notarialne ?
belladonna / 2012-02-12 16:25 / Tysiącznik na forum
Darczyńca nie płaci podatków, jedynie jeśli już, to obdarowany.
Jak darujesz bratu, a przy darowiznach nieruchomości musi uczestniczyć notariusz, to on napisze przy końcu, ze korzysta to ze zwolnienia na podstawie art. 4a ustawy o podatku od spadków i darowizn (czyli opodatkowane nie będzie). Brat nic wtedy nie składa w US. Dla pewności zapisów wystarczy przeczytać akt notarialny :)
Opłat notarialnych nie znam, ale odpowiednio wpisane hasło w Google i znajdziesz co chcesz wiedzieć :)
Lukcio / 79.173.29.* / 2012-01-30 20:11
Witam prosze o pomoc sprzedalem darowizne i chce podarowac pieniadze matce czy bede musial placic podatek.Lukasz
Lukcio / 79.173.29.* / 2012-01-31 20:35
Przedmiotem darowizny bylo mieszkanie wlasnoscieowe otrzymalem w 2010r 15 grudnia zostalo sprzedane 2012 r 30 stycznia owartosci 190 tys, darczynca byl moj brat
belladonna / 2012-01-31 21:23 / Tysiącznik na forum
Przede wszystkim uzyskałeś przychód ze sprzedaży i podlega on podatkowi dochodowemu.
Darowizna pieniężna kiedy obdarowanym jest matka może być zwolniona pod warunkiem złożenia SD-Z2 do pół roku przez matkę oraz darowizna ma być np przelewem na konto (ale nie do ręki) :-))
wiwan / 2012-01-30 21:07 / Tysiącznik na forum
Nie da się odpowiedzieć bez wiedzy;

- co było przedmiotem darowizny
- kiedy została otrzymana
- kiedy jej przedmiot został sprzedany
- o jej wartości
- o tym, kim był darczyńca.

Bo w grę wchodzą dwa Twoje podatki- od otrzymanej darowizny oraz dochodowy z jej zbycia. Ten od darowizn- dodatkowo po stronie matki.
do początku nowsze
1 2 3 4 5
skomentuj
Reklama
Chcesz zamieszkać na swoim?

Najnowsze wpisy