Na skróty
  • Serwis finansowy
  • Doradztwo finansowe
  • Firma
  • Prawo
  • Manager
  • Technologie
  • Motoryzacja
  • Nieruchomości
  • Praca
  • Forum
Forum Forum emerytalneWcześniejsza emeryturaJak przejść na wcześniejszą emeryturę

Jak przejść na wcześniejszą emeryturę

skomentuj
Wyświetlaj:
gi_zb / 46.170.35.* / 2013-04-22 11:26
również wybieram się na wcześniejszą emeryturę.W lipcu będę miał staż pracy 39lat w tym 29 lat w warunkach szczególnych (świadectwo pracy) a w sierpniu kończę 60 lat. Mam tylko problem, jak potraktuje ZUS, że na koniec 1998 mam 24 i pół
roku składkowego, licząć czystą pracę (bez szkół, czy będę musiał dopisywać pracę na gospodarstwie rodziców.
wiwan / 2013-04-23 10:19 / Tysiącznik na forum
Emerytura wcześniejsza z art.184 Ustawy emerytalnej wymaga na ów dzień (konkretnie 1 stycznia 1999 r). 25 lat składkowych i nieskładkowych ŁĄCZNIE, przy ogólnej zasadzie z art. 5, ust. 2, że nie zalicza się lat nieskładkowych w wymiarze wyższym niż 1/3 lat składkowych. Czyli w Pana przypadku może to być nawet nieco więcej niż 8 lat nieskładkowych. Mogą to być np. studia wyższe, okresy zasiłku dla berzobotnych itp. okresy zdefiniowane w art. 7.

Okresy rolne mogą być też uwzględnione, jako okresy składkowe z art. 10.

Oczywiście drugim warunkiem jest pełne 15 lat pracy w war. szczególnych na ów dzień.
54Mar / 178.36.103.* / 2013-04-16 08:42
wybieram sie na wczesniejsza emeryture(z art.184 Ustawy emerytalnej),(mezczyzna rocznik 1954).Wiem,ze we wniosku o emeryture musze zlozyc rezygnacje z OFE i moje 72 tys.zl.zostanie przelane do budzetu panstwa a nie do ZUS-u,ale nie wiem czy ma to wplyw na obliczenie i wysokosc emerytury z ZUS.Czy wysokosc emerytury bedzie taka ,jaka bylaby w sytuacji gdybym nie przystapil do OFE?
wiwan / 2013-04-16 09:56 / Tysiącznik na forum
TAK właśnie- zgodnie z ust. 3 wspomnianego artykułu składki zewidencjonowane na Pana koncie - czyli od roku 1999 zostaną przeliczone w stosunku 19,52/12,22- czyli zwiększone tak, jakby do OFE nie odprowadzono żadnej części Pana składki ( 7,3 pkt. proc do kwietnia 2011, od maja 2011 dużo mniej, ale powstało subkonto w ZUS*- czyli jakby do OFE Pan nie należał.

* tu mamy chyba przeoczenie ustawodawcy, bo nie wspomina się o kwotach z subkonta w takim przypadku.
bell54 / 178.36.110.* / 2013-04-15 22:09
Jestem mezczyzna,mam 59 lat,w kwietniu 2014 roku ukoncze 60 lat.Zatrudniony jestem na umowe o prace.Do 1999 roku mam 28 lat pracy i 15 lat w warunkach szkodliwych (udokumentowane).Jestem czlonkiem OFE.
wiwan / 2013-04-15 23:28 / Tysiącznik na forum
Jeśli "do 1999... 15 lat" oznacza do dnia 1 stycznia tego roku oraz pełne 15 lat- spełni Pan warunek emerytury wcześniejszej z art. 184 Ustawy emerytalnej po osiągnięciu 60 lat. Warunkiem jest rezygnacja z OFE, a dokładniej 'wniosek o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem ZUS, na dochody budżetu państwa'.

Ale- dla uzyskania samego prawa nie będzie konieczne rozwiązanie stosunku pracy, jeśli w takowym Pan będzie w dniu wydania decyzji, ale wypłata bez takiego rozwiązania choć na 1 dzień będzie od razu zawieszona ( art. 103a )
irena szczepinska / 83.11.170.* / 2013-04-07 14:32
maam 57 lat jestem na stalej koroniowce kiedy moge przejsc na emeryture
wiwan / 2013-04-08 10:22 / Tysiącznik na forum
Co to jest 'stała kuroniówka' ?

Jeśli ma Pani na myśli zasiłek dla bezrobotnych to nie jest on stały, tylko co do zasady w części powiatów maksymalnie 12 miesięczny.
Jeśli myśli Pani o świadczeniu przedemerytalnym- to do uzyskania uprawnień emerytalnych. Zakładając brak okoliczności dających prawo do emerytury wcześniejszej, to oznacza wiek 61 lat i 1 do 4 miesięcy w zależności od kwartału urodzin- rocznik Pani jak rozumiem 1956.
marcela / 217.212.231.* / 2013-03-14 08:56
witam moja mama na 51 lat staż pracy 32 lata jako pracownik umysłowy czy istnieje na ona możliwość przejścia na wcześniejsza emeryturę z redukcji etatów?
wiwan / 2013-03-14 10:14 / Tysiącznik na forum
NIE.
Jeśli nie było innych okoliczności tej pracy umysłowej (nauczyciel) to jest zbyt młoda na jakąkolwiek emeryturę, podlega (jako rocznik 1962 jak rozumiem) wiekowi emerytalnemu powszechnemu wynoszącemu 63 lata i 1 do 4 miesięcy w zależności od kwartału urodzenia.
Z możliwością e. częściowej w wieku 62 lat, jeśli uzyska staż ubezpieczeniowy 35 lat.

Być może spełniłaby warunki świadczenia przedemerytalnego jeśli oprócz ww 32 lat pracy posiada inne okresy ubezpieczenia- np. pracy w gospodarstwie rolnym rodziców.

Chodzi o łączny staż ubezpieczeniowy 34 lat na koniec 2012 r.- jeśli redukcja w 2013 r.
Czyli warunek z art. 2, ust.1, pkt. 6 Ustawy o świadczeniach przedemerytalnych.

To zresztą nie jedyny warunek...
aga57 / 188.47.193.* / 2013-02-03 21:35
W 2012r uzyskałam prawo do wcześniejszej emerytury z powodu na prace w szkodliwych warunkach jednak nie rozwiązałam umowy i pracuje dalej.Czy teraz idąc na emeryturę dużo straciłam.Kiedy najlepiej złożyć wniosek. Dziękuję za odpowiedz. pozdrawiam
Kazimierz K. / 176.112.112.* / 2013-01-30 11:52
Kazimierz K.
Złożyłem wniosek o przyznanie wczesniejszej emerytury do ZUS-u i czekam na odpowiedz , a konczy mi sie umowa o pracę ,czy zakład moze mi ją przedużyc
wiwan / 2013-01-30 18:18 / Tysiącznik na forum
Może, nie ma żadnych przeciwwskazań związanych z prawem pracy ograniczających w tym zakresie pracodawcę.
ALE przejście na e. wcześniejszą wymaga rozwiązania stosunku pracy przez Pana- więc powstanie sytuacja, w której by emeryturę uzyskać będzie Pan musiał złożyć wypowiedzenie lub zawrzeć porozumienie stron. Jeśli na porozumienie pracodawca się nie zgodzi- obowiązywać będzie Pana normalny okres wypowiedzenia, czyli pewnie 3 miesiące.

Decyzja zależy więc od tego:
- kiedy złożył Pan wniosek i kiedy kończy się obecna umowa- co do zasady ZUS ma 30 dni na decyzję
- czy ma Pan zamiar uzyskać świadczenie najszybciej jak to możliwe
l.wojciechowski / 82.139.12.* / 2012-12-30 14:02
mam 60 lat jestem z 52 rocznika przepracowalem 38 lat w kwietniu 2013 nasz zaqklad rozwiaze ze mna umowe o prace chyba bede musial isc na zasilek jaka jest szansan przejscia na wczesniejsza emeryture
wiwan / 2012-12-30 21:08 / Tysiącznik na forum
Bez posiadania specyficznych warunków pracy w odpowiednim wymiarze- żadna. Prawa do emerytury wcześniejszej tzw. pracowniczej wynikającej jedynie z samego stażu i wieku Pana rocznik nie posiada.

W Pana sytuacji w razie zwolnienia - po rejestracji w PUP uzyska Pan prawo do świadczenia przedemerytalnego O ILE:
- uzyska Pan zasiłek dla bezrobotnych i nie utraci go przez min. 6 miesięcy.
- u tego ostatniego pracodawcy zatrudnienie nie będzie krótsze niż 6 miesięcy.
Wiesław 573 / 159.205.133.* / 2012-12-28 20:59
Witam.W kwietniu 2013r skończę 60 lat .Do 1 stycznia 1999r miałem przepracowane na PKP 16 lat,oraz ponad 25 lat pracy z okresem ubezpieczeniowym .Czy spełniam warunki przejścia na wcześniejszą emeryturę.Czy fakt pracy na PKP jest równoważny z pracą w szczególnym charakterze? Czy koniecznością jest wyszczególnienie w dokumentach dotyczących pracy zapisu że zatrudnienie przebiegało(?) w "szczególnym charakterze".Jakie dokumenty to regulują.Pozdrawiam i z góry dziękuję za informację.Wiesław.
wiwan / 2012-12-28 23:34 / Tysiącznik na forum
Emerytura kolejowa - z tyt. pracy na kolei została wygaszona. Pana rocznik jest ostatnim, ale już tylko w przypadku kobiet- który może z takiej emerytury - z art. 50 w powiązaniu z art. 40 ustawy emerytalnej.

Może Pan jednak skorzystać z wcześniejszej emerytury z tyt. pracy w war. szczególnych lub szczególnym charakterze z art. 184 Ustawy o ile Pana praca na PKP oznacza:
-Prace zakładowych służb kolejowych bezpośrednio związane z utrzymaniem ruchu pociągów
-Prace konduktorów wagonów sypialnych
-Prace przy remoncie parowozów na gorąco
-Prace czyścicieli palenisk, popielników i dymnic parowozowych
-Ciężkie prace załadunkowe i wyładunkowe oraz przeładunek materiałów sypkich, pylistych, toksycznych, żrących lub parzących w transporcie

Są to prace wymienione w Wykazie A, w dziale VIII- czyli w załączniku do Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U. Nr 8, poz.43 z późn.zm.)

I na świadectwach pracy lub zaświadczeniu o wykonywaniu pracy w warunkach szczególnych ma być to wyraźnie napisane, z przywołaniem ww rozporządzenia lub jego resortowego poprzednika WRAZ z informacją, że była ona wykonywana stale i w pełnym wymiarze czasu.

Rocznikom wcześniejszym wystarczył sam fakt pracy na kolei bez względu na stanowisko/rodzaj pracy.

Jeśli przystąpił Pan do OFE- konieczna jest rezygnacja.
Konieczne też jest rozwiązanie stosunku pracy.
bodo / 5.173.199.* / 2012-12-10 08:59
Witam,07.2012 skończyłem 60 lat . Przepracowane mam ok 25lat w tym ok 15 lat jako ślusarz spawacz.od 1999 nie pracuję , nie dostaję również żadnych świadczeń. Cz należy mi się wcześniejsz emerytura??????
bodo / 188.33.9.* / 2012-12-10 17:06
a jak będzie jako ślusarz to też może być ???
wiwan / 2012-12-10 22:11 / Tysiącznik na forum
Jak co będzie ?
Nie wystarczy sam wpis w świadectwie pracy, że była praca jako ślusarz. Ma być zaznaczone, że w warunkach szczególnych, w jakim wymiarze czasu, z podaniem pozycji we wspomnianym wykazie do Rozporządzenia lub jego resortowego poprzednika- przed 1983 r. były to np. zarządzenia ministra, prezesa urzędu centralnego.
W razie wątpliwości- na ogól sprawa ląduje w sądzie, na skutek odwołania ubezpieczonego od decyzji odmownej ZUS.

No ch
wiwan / 2012-12-10 12:32 / Tysiącznik na forum
TAK. Od 60 urodzin. Z art. 184 ustawy emerytalnej, o ile :

- na dzień 1 stycznia 1999 r. było pełne 25 lat stażu ubezpieczeniowego (lata składkowe i nieskładkowe)
- na dzień 1 stycznia 1999 r. było pełne 15 lat pracy jako spawacz w pełnym wymiarze czasu
- zrezygnuje Pan z OFE ( o ile przystąpił )

I co bardzo ważne - ze świadectwa pracy lub uzupełniającego zaświadczenia od pracodawcy wynika ten szczególny charakter warunków pracy.

"Prace przy spawaniu i wycinaniu elektrycznym, gazowym, atomowowodorowym" są wymienione ( dział XIV, poz. 12 ) Wykazu A prac z

Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze
coolketi / 2012-12-01 17:07
Witam. W grudniu kończę 56 lat, przepracowanych mam 38 z czego 32 jest składkowe. Wczoraj dostałam wypowiedzenie umowy o pracę.Koniec pracy po wypowiedzeniu będzie ostatniego stycznia. Likwidują zakład pracy. Czy mogę przejść na jakąś wcześniejszą emeryturę lub co wogóle w tym momencie mogę zrobić.Proszę o pomoc.Pozdrawiam
wiwan / 2012-12-03 11:14 / Tysiącznik na forum
Odpowiedź udzielona:

http://www.money.pl/forum/problem-emerytalny-t3414326.html
MarinaN / 89.68.24.* / 2012-12-01 14:18
Proszę o pomoc w wyjaśnieniu, jak mogę przejść na emeryturę

Jestem kobieta, ur 3 stycznia 1953
5 czerwca 2008 złożyłam do ZUS wniosek o przyznanie emerytury, bo spełniałam wszystkie warunki do wcześniejszej emerytury. Decyzje o przyznaniu emerytury otrzymałam 25 czerwca 2008. Emerytury nie pobieram, bo wciąż jestem zatrudniona na czas nieokreślony w dużej firmie.
Co rok wysyłam do ZUS aktualizacje Rp 7 i otrzymuje kolejne decyzje o przeliczeniu oraz zawieszeniu emerytury.

Wg kalkulatora na www ZUSu z nowej ustawy mogę przejść na emeryturę w lutym 2013 (60 lat i 1 miesiąc)

Czy mogę przejść wcześniej;
a/ w grudniu 2012
b/ w styczniu 2013

Chce jak najwcześniej przejść na emeryturę i już nie pracować,
1 jakie formalność muszę spełnić w stosunku do ZUS?
2 czy musze ponownie występować do ZUS z wnioskiem Rp1 ?

3 Kiedy złożyć wypowiedzenie pracodawcy ?
4 Obowiązuje mnie 3 miesięczne wypowiedzenie, jak skrócić ten okres

Z góry dziękuję za pomoc
wiwan / 2012-12-03 11:50 / Tysiącznik na forum
Może Pani przejść wcześniej- tj. "odwiesić" wcześniejszą emeryturę- prawa do niej Pani nie utraciła.

Nowy wiek emerytalny- 60 lat i 1 miesiąc to Pani wiek emerytury powszechnej, do którego musiałaby Pani czekać, gdyby nie miała prawa do e. wcześniejszej.

Nie ma zdaje się ustawowego formularza odwieszenia świadczenia- czyli pismo odręczne + ostatnie świadectwo pracy. Strategiczniej byłoby złożyć jednak wniosek po lutym- bo od marca nowa kwota bazowa.

Ps. Po odwieszeniu e. wcześniejszej jest możliwy wniosek o naliczenie e. powszechnej i porównanie kwot- czyli ewentualne przejście na nowe świadczenie. Jest inaczej liczone. Bywa wyższe, ale dla Pani roczników rzadko.

-----------------------------------------
By skrócić ten 3 miesięczny okres wypowiedzenia można:
- złożyć pracodawcy ofertę porozumienia stron z dogodnym terminem (nawet z dnia na dzień) czyli w trybie art. 30, par. 1, pkt 1) KP lub
- złożyć normalne wypowiedzenie - w trybie art.30, par.1, pkt. 2) a następnie, już w trakcie biegu wypowiedzenia złożyć ofertę porozumienia stron dotyczącą skrócenia już tylko okresu biegnącego wypowiedzenia- w trybie art. 36, par. 6 KP.

Obie ww drogi jak widać wymagają zgody pracodawcy, w opcji drugiej sprawa jest rozłożona na raty, więc dłużej trwa niepewność, czy da się pożegnać wcześniej. Różnica w świadectwie pracy już Pani nie interesuje.

Kodeks w tym zakresie:

http://prawo.money.pl/kodeks/pracy/dzial-drugi-stosunek-pracy/rozdzial-ii-umowa-o-prace
MarinaN / 2012-12-09 21:10
Dziekuję, bardzo precyzyjna odpowiedź :)
bryja / 89.74.105.* / 2012-10-06 21:07
Urodziłam sie w 1964 roku zaczełam pracować od 1983 roku, następnie od 1986 roku pracowałam w warunkach szczególnym charakterze do 2003 roku, jescze mogę doliczyć z gospodarstwa rolnego 3 lata i 4 lata na dzieci.W sumie mam 27 lat pracy. Czy w wieku 48 lat mogę przejśc na emeryturę pomostowa?
wiwan / 2012-10-08 12:06 / Tysiącznik na forum
Jaka to praca KONKRETNIE w tym szczególnym charakterze ( wpis w świadectwo pracy lub zaświadczenie o pracy w takich warunkach ) ?
Czy lata pracy w gospodarstwie przypadły przed 1983 rokiem, czy po 2003 roku ?

Za lata "na dzieci" rozumie Pani okres u. wychowawczych ?

Zasadniczo e. wcześniejsza byłaby możliwa jedynie w przypadku tancerki/akrobatki/ekwilibrystki. kaskaderki.
E. pomostowa- większa liczba przypadków, ale najwcześniej w wieku lat 50.

Najprawdopodobniej więc skorzysta Pani jedynie z rekompensaty (finansowego zwiększenia emerytury) z Ustawy o e. pomostowych do zwykłej emerytury w wieku powszechnym czyli w wieku 63 lat i 9 miesięcy do 64 lat- w zależności od kwartału urodzin.
Uzytkownik12345671 / 87.205.207.* / 2012-07-26 18:57
Urodziłem się 15.12.1953r. Zacząłem prace od 72r. Najpierw pracowałem pół roku w firmie, później w wojsku, w 75r. zacząłem prace w telekomunikacji. Pracowałem do 2001r. W warunkach szczególnych mam 26 lat. Czy w wieku 60lat mogę przejść na emeryturę?
wiwan / 2012-07-26 20:59 / Tysiącznik na forum
Tak z grubsza z tych danych wynika, że TAK- spełni Pan warunki emerytury wcześniejszej z art. 184 ustawy emerytalnej, gdyż :
- na 1 stycznia 1999 roku miał Pan jednocześnie nie mniej niż 25 lat stażu ubezpieczeniowego (lata składkowe+ nieskładkowe) ORAZ nie mniej niż 15 lat pracy w warunkach szczególnych- praca z wykazu A, dział VIII.

Będzie to wymagało rozwiązania stosunku pracy i rezygnację z OFE.
Jozef907 / 83.238.56.* / 2012-05-31 13:57
urodzilem sie 1 stycznia 1953 do 1999 mam 25 lat pracy w tym 18 lat w warunkach szczegolnych. kiedy moge przejsc na wczesniejsza emeryture?
wiwan / 2012-06-01 12:17 / Tysiącznik na forum
Jakie to warunki ? Jeśli z "wykazu A" to w wieku 60 lat nabędzie pan prawo do e. wcześniejszej z art.184 Ustawy emerytalnej.
. Konieczne będzie rozwiązanie stosunku pracy i rezygnacja z OFE.

Jeśli z wykazu B- na dwoje babka wróżyła- albo ma Pan to prawo już, albo w ogóle i w grę wchodzi e. pomostowa.
do początku nowsze
1 2 3
skomentuj

Najnowsze wpisy