Zwolnienie dyscyplinarne - pracodawco zastanów się!
Money.pl
/ 212.219.235.* / 2008-07-21 14:47
ty
/ 31.61.88.* / 2012-01-24 02:14
Fajne komentarze. A ja powiem coś od siebie jako pracodawca. Pracownicę złapano kilkakrotnie na kradzieży, notoryczne spóźnienia a ostatnio także oszustwa na kasie fiskalnej. Dostała upomnienie - potem naganę - co mam jeszcze zrobić żeby poprawiła swoje zachowanie???? Kiedy mogę ją wywalić bo cierpliwości już brak... Ludzie - złodziejstwo to w tym kraju plaga - nie wiadomo jak się bronić. Monitoring - wyrok sądu? To jakiś żart. Pół życia spędziłbym gdybym każdemu złodziejowi musiał sądownie udowodnić winę a kilku już wywaliłem. Miałem nagrania i dowody a złodziej jak go złapiesz za rękę i tak zawsze powie "to nie moja ręka!"
szklarek
/ 2012-01-24 11:36
/
Tysiącznik na forum
Jak to kiedy- najpóźniej miesiąc od ostatniej kradzieży. Nie demonizujmy odsetka cwanych pracowników, którzy za dyscyplinarkę pociągną pracodawcę przed sąd.
Więc..to niech zwolniona sądownie udowodni, że rozwiązanie umowy było nieprawne.
Jeśli ma Pan obawy i awersję do sądów- po prostu tę umowę wypowiedzieć ze wszystkich ww powodów oraz "utraty zaufania do pracownicy w stopniu uniemożliwiającym dalszą współpracę".
Wypowiedzenie jest trudniej podważyć, szanse na spotkanie w sądzie jeszcze mniejsze.
Student prawa pracy
/ 93.176.228.* / 2009-08-31 13:05
Autor artykułu zapomniał dodać że zwolnienie dyscyplinarne dotyczy tylko i wyłącznie pracowników mianowanych czyli pracowników samorządowych.
Brednie. Kolejna prawniczka , która nie odróżnia "podstawowych obowiązków" od "obowiązków".
bezrobotny
/ 85.222.86.* / 2008-08-12 22:01
tak tak pracodawco carrfour arkadia zastanów się nim kogoś zwolnisz dyscyplinarnie !!!!!!!!!!!!!
carrefour
/ 85.222.86.* / 2008-08-12 22:14
W takim molochu zawsze można znaleźć pretekst, sumienny i prawy człowiek do wykonywania czarnej roboty lub na bruk. Szkoda słów.
niuska
/ 178.182.100.* / 2010-06-18 19:44
wiem cos o tym ja robilam w biedronce tam to dopiero jest zapieprz 2 kasjerow i jeden kierownik na zmianie to wszystko i zdnia na dzien zostaje sie zwolnionym tak im jest na reke.czekam na porady
Das Boot
/ 62.61.58.* / 2008-07-25 12:15
Te artykuły to kłamstwo i manipulacja, oszustwo i delirowanie na temat, który w tym kraju w ogóle nie istnieje...tak jak nie istnieje Sąd, który wydaje "sprawiedliwe" wyroki. Jak ktoś chce po bezprawie i "nie" sprawiedliwość do Sądu to niech do niego idzie. Obecna sytuacja jest taka, iż najlepiej samemu teraz wymierzyć sprawiedliwość. Sądy trwają celowo latami ( nie normalnie.... przez trzy miesiące) Zgłaszam postulat na miarę tych czasów "Zlikiwdować najbardziej skorumpowana instytucję, amoralną i nieetyczną organizację w tym Państwie".
Jurysta
/ 83.6.170.* / 2008-08-02 22:20
Całkowitą rację przyznaję ocenie "sprawiedliwych" wyroków sądów. Przykladem są niektóre wyroki Sądu Rejonowego w Grójcu. Posiadam akta spraw, w których wyroki sa szokujace. Jeśli bym musiał teraz korzystać z "grójeckiej Temidy" , to bez wątpienia sprawiedliwość powierzylbym jakiejkolwiek mafii przestępczej, bowiem ta zagwarantowałaby sprawiedliwość.
bez koryta
/ 83.19.29.* / 2008-07-22 22:56
przepisy robia sobie koryciarze aby dobrze im koryto obslugiwac....bez gadania i na
kazde zawolanie. teraz to nawet o 25h wiecej. szoooookkkkkk
art 52
/ 83.19.29.* / 2008-07-22 22:43
Pracodawca może wszystko. niepłaci pieniedzy na czas lub placi w ratach, na lewo, itd. i co mu zrobisz? ja sie postawilem w pracy 21 lipca to 22 mialem dyscyplinarke. pojechalem do pip i uslyszalem ze moglem dac wypowiedzenie zaporozumieniem stron i poszukac innej pracy. a teraz to sam sobie tak zrobilem to mam. szedlem w zaparte ze podaje do sadu to laske mi zrobili ze zmieni mi artykul zwolnienia. ale pieniedzy tych na czarno nie dostane bo sie postawilem, to albo to. a pracodawca ma mnie gdzies bo nawet zaplaci 5000zl kary bo stac go na to i bedzie mial mnie gdzies i moje zalea ja bede mial nasrane w papierach. polsko obudz sie, spusc nogi i w**** kopa z galopa w tych oslow przy korycie bo padniesz jak pet "mocny" na budowie w UK.
J.T.
/ 83.8.173.* / 2008-07-22 19:46
Ciekawa stworzyła sie równowaga między pracodawcą a pracownik.
Pracodawca ma się bać zwolnić pracownika nawet jak zawala swoje obowiązki. A pracownik w obecnych czasach z dnia na dzień nie przyjdzie do pracy i nic mu nie można zrobić !!!! Bo co mu zaszkodzi zwolnienie dyscyplinarne-on go w następnym miejscu pracy w ogóle nie przedstawi !!!
niuska
/ 178.182.100.* / 2010-06-18 19:35
ja caly czas charowalam na biedronke a przez jeden incydent zostalam zwolniona dyscyplinarnie czy to normalne przeciez my \jestesmy tylko ludzmi
anakadrowa
/ 83.18.84.* / 2008-07-25 07:53
racja...pracownik popije...udaje chorego...l-4 nie dociera do firmy...kłamie ...a gdy otrzyma art.52 to wtedy odgraża sie sądem pracy.... o swoich obowiązkach zapomniał... a pracodawca ma same koszty...
Pracodawco. bez względu na twój pogląd i osobiste dążenia pracownik jest fundamentem twojej bytności . Kodeks pracy jest w zdecydowanej większości na korzyśc pracodawcy i to pracownicy , średnia klasa społeczna (jak do tej pory ) musi to zmienić . Zmiana musi być radykalna Jedna umowa o pracę na czas określony max . 6 tygodni ,żeby pracodawca mógł sie zorientować o umiejętnościach i wiedzy pracownika do wykonywania umówionej pracy - zawodu. Po sześciu tygodniach bezwględnie umowa na czas nieokreślony i bez prawa rozwiązania jej bez wypowiedzenia lub z wypowiedzeniem , nawet po odbyciu kary więzienia za przestępstwo dokonane poza pracodawcy zakładem albo u pracodawcy - z jednym tylko wyjątkiem - jeżeli dopuścił się pracownik pobicia pracodawcy w wyniku swej agresywności , innego pracownika albo osoby zarządzającej w imieniu pracodawcy (bezpośredniego przełożonego) - wtedy rozwiązanie dyscyplinarne - natychmiastowe. Jeżeli pracodawca albo pracownik zarządzający w imieniu pracodawcy pobił by pracownika ze skutkiem powyzej 7 dni zwolnienia lekarskiego , na wniosek pracownika pracodawca wypłaca mu odszkodowanie równe jego dwukrotnemu wynagrodzeniu za cały czas niezdolności do pracy tj. wg KP max. 9 miesiecy . a po tym fakcie dożywotnią rentę , jeżeli kalectwo z tego tytułu jest trwałe . Za przestępstwo ewentualnej kradzieży mienia pracodawcy , do którego uczciwe doszedł , nie wolno zwalniać pracownika tylko odebrać mu wartość skradzionego mienia stopniowo z wynagrodzenia albo odebrać fizycznie - oczywiście po udowodnieniu przed sądem , a jak ubliża pracodawcy albo innemu pracownikowi zwrócić się do sądu o zadośćuczynienie , które powinno być ściśle określone w przepisach K C a nie wg uznania sądu . Jak się komuś dany pracownik później nie podoba , to niech sobie zlikwiduje firmę i rozstanie się z częścią niechcianych pracowników . Jak do tej pory to cwaniaczki wylobbowali sobie w parlamencie korzystne prawa dla siebie w prawie pracy . Natomiast pracownik za wypowiedzeniem max . miesięcznym , musi mieć prawo odejscia od pracodawcy kiedy tylko zechce . Z niewolnictwem i bandytyzmem trzeba skończyć jak najszybciej .
gregorb
/ 193.71.194.* / 2008-07-28 14:31
skad tys sie czleku urwal??? Jesli pracownik jest fundamentem "bytnosci" (hehehe) to przy takiej swiadomosci niech sam podejmie kroki by wrednego kapitaliste podstaw jego "bytnosci" pozbawic. Zwolnij sie i zostaw biedaka na lodzie. Dawno nie czytalem takiego steku bzdur, ale jednak przeczytalem. Prawo nie ureguluje wszystkiego, zawsze beda wredni pracodawcy i wredni pracownicy. Kolega staple (zszywacz??) chyba do tej grupy nalezy.
aru
/ 82.177.55.* / 2008-07-25 11:31
No tak. I o firmie w takim przypadku zaczną decydować pracownicy a nie właściciel, mimo, że to on właśnie jest odpowiedzialny prawnie za całość.
"Natomiast pracownik za wypowiedzeniem max . miesięcznym ,
musi mieć prawo odejscia od pracodawcy kiedy tylko zechce."
A jak firma nie będzie miała zleceń i pieniędzy to kto zapłaci za taki socjal?
brawo ANY
/ 83.19.29.* / 2008-07-22 22:51
jestes chyba pracodawca ktorego jakis pracownik podal do pip, us i takie karyci d*********** ze sie zesrales. pewnie na wszystkim zalowales lacznie na pensji oraz lapowki albo nigdy nie robiles jako zatrudniony u prywaciarza. a szczegolnie takiego na dorobku. wtedy to tylko mozesz pytac sie do ktorej pracujesz i ile mozesz porzyczyc swojemu pracodawcy kasy aby dal ci wyplate w terminie bo k.p. pisze ze kiedys musisz rzucil danine podwladnemu.
przepisy robia sobie koryciarze aby dobrze im koryto obslugiwac....bez gadania i na kazde zawolanie. teraz to nawet o 25h wiecej. szoooookkkkkk
..-ood4
/ 83.17.193.* / 2008-07-21 15:24
no jest to DOKLANDE przepisanie kodeksu pracy - tak samo uczyli nas na studiach prawniczych. Wziac kodeks, dopisac po 3 zdania nudnego komentarza do kazdego artykułu, i juz mamy 4 strony tekstu. tak wlasnie uczą w polsce prawników. To samo jest na aplikacji - zero myslenia, zero praktywki, zero realnego zastosowania prawa, 2 kazusy to maks. Reszta to teoria. To samo w tym artyykule - BANAŁY ktore kazdy mzoe sobie sam w k.p przeczytac, droga pani prawniczko. Pozdrawiam, były prawnik (nie cierpię tego zawodu)
boce
/ 83.22.50.* / 2008-07-22 20:17
Nie jest tak jak myśli prawnik , który nie cierpi zawodu.
Zdobycie aplikacji i praktyka - to nie tylko kodeks , a zycie i myślenie, bo sama wiedza ksiązkowo-uczelniana nie wystarcza ,liczy sie praktyka, której brakuje.
Nie jest tak jak myśli prawnik , który nie cierpi zawodu.
Zdobycie aplikacji i praktyka - to nie tylko kodeks , a zycie i myślenie, bo sama wiedza ksiązkowo-uczelniana nie wystarcza ,liczy sie praktyka, której brakuje.
I dobra rada. Jak beda stosowac ja do dowolnego niewygodnego pracownika to kop w cztery ltery i zasuwaj nieugiety sam.
noelle
/ 79.184.245.* / 2011-05-16 10:07
Załóżcie firmy i wtedy się wypowiadajcie. W obozach pracy (molochach), to może i pracownik ma podstawy do narzekania, ale nie w małych firmach, gdzie pracownicy mają poczucie bezkarności, a pracodawcę głęboko w poważaniu. Trzeba utemperowac chamstwo pracowników, a dyscyplinarka co drugiemu się należy!
jartek
/ 82.146.248.* / 2011-07-13 22:40
Pracownik fundamentem jest tylko nie dość stabilnym. Zaplanowane wakacje - pracownicy na urlopach reszta w pracy - i nagle 2 przynosi L4. Trzeba było pożegnać się z wakacjami.
Reklama
Chcesz zamieszkać na swoim?
-
Kredyty mieszkaniowe na nowych warunkach. Poznaj nowe oferty, doradcy Open Finance od lat doradzają swoim klientom. więcej »