Uwaga dla ludzi płacących składki dobrowolnie na ubezpieczenie społeczne do ZUSu, w celu zaliczenia ciągłości stażu pracy, a pracujących w krajach unijnych i tam też
odprowadzających składki na emeryturę. Polski ZUS nie zalicza i nie oddaje składek!!!!
wydaje decyzję odmowną, że "zgodnie z art.24 ust. 6a ustawy o systemie ubezpieczeń
społecznych nienależnie opłacone składki podlegają z urzędu zaliczeniu na poczet zaległych, bieżących lub przyszłych składek" dalej o nieprawidłowościach w dokumentach, które zawsze są sprawdzane, opieczętowane i przyjmowane przez pracowników ZUSu. Od 2004r jestem po 32 latach pracy na proporcjonalnej emeryturze mniejszej o 130 zł niż faktycznie wypracowana, z uwagi na pracę za granicą. O tamtejszą emeryturę za 4 lata pracy, ze względu na wiek, mogę się starać w 2016r. Złożyłam wniosek do ZUSu o zwrot składek dobrowolnie płaconych w moim interesie ok. 13 tyś, dostałam cytowaną odpowiedź i klauzulę, że do Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych mogę się odwołać. Adwokat chce 7 tyś zł. Zagraniczne składki uznano za obowiązkowe. Płaciłam podwójnie, tam i tu, i nie dostałam emerytury faktycznie wypracowanej, tylko jej
wyliczenie, miałabym taką, gdybym cały czas pracowała w Polsce. Przed wyjazdem na
kontrakt obowiązkiem było dobrowolne płacenie składek emerytalno-rentowych do ZUSu i składek na fundusz pracy do Urzędu Pracy z mojego konta przelewem i mam mniejszą proporcjonalną emeryturę, choć cały czas pracowałam w tym samym zawodzie wyuczonym, na dodatek w polskich placówkach, za granicą też w polskiej instytucji.