dzień dobry. chcę wynająć lokal 250m i zaadaptować go na pub. czy podobnie jak przy gastronomii muszę posiadać projekty: Budowlany,
Wentylacji, Wod-kan, Elektryczny. Jakie to są mniej więcej koszty włącznie z odbiorem sanepidu, straży pożarnej itp. Z góry dziekuje za odpowiedź
Witaj: Zle mnie zrozumiałeś ja nie posiadam Pubu ja jestem na etapie sprawdzania czy to opłacalne i jakie są koszty zaadoptowania lokalu pod Pub(koszty odbioru sanepidów i inych strazy pozarnych ,projekty adaptacji które trzeba złozyc w sanepidzie czy u konserwatora zabytków-Jakie to koszty???). Sam mam taki problem jak ty.Przykro mi ale ci nie pomogę Sam czekam na pomoc i liczę ze jakiś właściciel który zakładał Pub się odezwie
Przepraszam za poprzedni post cos chyba zle zrobilem.
Witaj Coralgol,
Jesli mozesz to podziel sie ze mna wiedza na temat funkcjinowania pubu. Podobnie ja Ty, rowniez mysle o pubie. Licze i licze i za nic w swiecie mi to nie chce wyjsc.
Czynsz: np 2500-3500
Prad. W pubie jest ciemno wiec bedziesz swiecil przez caly czas ok 700 zl
Ulgowy ZUS ok 300zl.
Ogrzewanie +media 200 zl
Koszty dojazdu do pracy 200zl
Ksiegowa 100zl
Nie wspomne o pracowniku.
Dodam sobie 10% na rozne rzeczy ktorych nie przewidzialem.
Leciutko liczac koszty bez pracownika to ponad 4 tys.
Powiedzmy ze na wszystim masz 100%. Na piwie zarabiasz ok 2 zl. Sprzedajesz cole
i troche innch drobiazgow.
Zeby wyjsc na zero to musisz miec przychod rzedu 10 tys. Zakladajac ze sprzedaz piwa stanowi 80% twojego biznesu wychodzi ze piwa musisz sprzedac za 8 tys. Liczmy dalej, piwo po 4 zl, czyli 2 tys piw musisz sprzedac zeby wyjsc na zero. Czyli ok 500 piw na tydzien. Puby funkcjonuja w godzinach popoludniowych. Powidzmy od 18 do 24 w tygodniu a w sobote i Niedziele do oporu. Najlepszy dzien to sobota. Sprzedaj 100 piw, no moze 150, ale to juz jest kosmos. W tygodniu jest slabiutko, puby zyja genralnie sobotami. Sprzedaj w kazdy dzien 40 piw. 5x40=200 sobota 150 i niedziela 100 Wychodzi ponizej 500 piw na tydzien.
Pamietaj ze sam sobie nie poradzisz w pubie. Wiec musisz miec kogos do pomocy. Tak wiec koszty dalej rosna.
Jesli masz jakis plan dzialania to bardzo prosze opowiedz mi o tym. Z drugiej strony przeciez puby istnieja. Nie wiem jak to dziala.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
Jacek, Gliwice
monik33
/ 77.112.180.* / 2010-02-07 16:56
własnie mam ciekawy pub do przejęcia ale mam doswiadczenie tylko w gastronomii nie wiem czy dam rade doradzcie