oprac. PRC

Hotel Guta-Mostowego zapewnia, że działa zgodnie z prawem. Wydał oświadczenie

"Prowadzony przez nas hotel nie świadczył i nie świadczy usług hotelarskich w sposób sprzeczny z przepisami Rozporządzenia Rady Ministrów" - czytamy w oświadczeniu.

Hotel Guta-Mostowego zapewnia, że działa zgodnie z prawem. Wydał oświadczenie
Wiceminister Andrzej Gut-Mostowy (East News, Tomasz Jastrzebowski, REPORTER)
bDAuPfUB

Hotel Sabała w Zakopanem, którego właścicielem jest wiceminister rozwoju Andrzej Gut-Mostowy, odpowiedział na zarzuty, że przyjmuje gości omijając zarządzenie premiera. W oświadczeniu stanowczo zaprzecza, aby łamał obowiązujące przepisy.

"W dotychczasowej naszej działalności nigdy nie było sytuacji, w której postępowalibyśmy niezgodnie z obowiązującymi przepisami i taki też sposób działania zamierzamy kontynuować w przyszłości" - czytamy w oficjalnym oświadczaniu zarządu Hotelu Sabała.

bDAuPfUD

Jak czytamy dalej, zarzuty traktujemy jako "próbę dyskwalifikowania działalności hotelu i osób jego właścicieli wyłącznie w oparciu o jednostronnie oceniane i wyrwane z kontekstu wypowiedzi naszych pracowników".

Hotel zapewnia, że jego działalność dotyczy wyłącznie osób wymienionych w  rozporządzeniu. "W związku z tym udzielane przez nas informacje dotyczące wynajęcia pokoi ograniczają się zawsze do wskazania katalogu osób wymienionych w tym przepisie. Jednocześnie nasi potencjalni klienci są informowani jakie warunki muszą być spełnione, aby ich obecność w hotelu była prawnie dopuszczalna. W każdym wypadku wymagamy więc aby potencjalny gość hotelowy wskazał podstawę swojego pobytu i uzasadnił, że należy do kręgu osób którzy uprawnieni są w myśl cytowanych przepisów do korzystania z naszych usług" - tłumaczy zarząd Hotelu Sabała.

Zobacz także: Hotele chcą się otworzyć na turystów. Przewidywania wiceministra wielu popsują nastrój

Przypomnijmy, że to reakcja na dziennikarską prowokację RMF FM. Dziennikarze zadzwonili do Hotelu Sabała w Zakopanem, gdzie bez problemu uzyskali zapewnienie, że rezerwacja pobytu jest jak najbardziej możliwa.

bDAuPfUJ

Poprosiliśmy Andrzeja Guta-Mostowego o komentarz. Powiedział, że przygotowuje oficjalne stanowisko i do czasu jego publikacji nie będzie zabierał głosu w sprawie. "Wszystkie działania w hotelu były zgodne z prawem i dobrymi obyczajami" – zapewnił naszą redakcję.

bDAuPfVe