Jak wskazano w komunikacie, to reakcja na informację Komisji Europejskiej oraz słowackich służb weterynaryjnych o stwierdzeniu trzech ognisk pryszczycy w gospodarstwach położonych na terytorium Republiki Słowackiej (w powiecie Dunajska Streda), przy południowej granicy z Węgrami.
MRiRW podało, że rozporządzenie wchodzi w życie dzień po ogłoszeniu i będzie obowiązywać do momentu przyjęcia odpowiednich rozwiązań przez Komisję Europejską.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Towary objęte zakazem przywozu ze Słowacji to:
- zwierzęta parzystokopytne utrzymywane i dzikie oraz materiał biologiczny tych zwierząt;
- świeże mięso, podroby, mięso mielone, mięso oddzielone mechanicznie, surowe wyroby mięsne, osłonki i produkty mięsne pozyskane ze zwierząt parzystokopytnych utrzymywanych i dzikich;
- mleko surowe, siara i produkty mleczne pozyskane od zwierząt parzystokopytnych;
- produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i produkty pochodne otrzymane od zwierząt parzystokopytnych utrzymywanych i dzikich;
- obornik, słoma i siano.
Pryszczyca. Kiedy ostatni przypadek stwierdzono w Polsce?
O tym, że polski rząd planuje podjąć działania, aby zapobiec przeniknięciu pryszczycy do Polski, wcześniej pisała Wirtualna Polska, powołując się na nieoficjalne ustalenia.
Pryszczyca jest wirusową chorobą zwierząt parzystokopytnych domowych oraz dzikich. Na zakażenie tą chorobą najbardziej wrażliwe jest bydło, następnie świnie, owce i kozy. Ostatni przypadek tej choroby w Polsce stwierdzono w 1971 r. Polska jest aktualnie krajem urzędowo wolnym od tej choroby.