lekarze
17.11.2020 17:47

Strajk pielęgniarek. Dzieciątkowski: jako diagnosta laboratoryjny rozumiem to stanowisko

Ogólnopolski Związek Zawodowy Pielęgniarek i Położnych szykuje się do protestu. Nie wyklucza nawet strajku generalnego. - Nie wiem, co się stanie, ale jako diagnosta laboratoryjny rozumiem stanowisko kolegów i koleżanek z innych zawodów medycznych - mówi w rozmowie z money.pl wirusolog dr hab. Tomasz Dzieciątkowski.

(PAP)
Wirusolog komentuje protest pielęgniarek. (Fot: Łukasz Gągulski)

O to, co może oznaczać strajk w czasie pandemii koronawirusa, zapytaliśmy dr. hab. Tomasza Dzieciątkowskiego, wirusologa z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

- To byłby dodatkowy paraliż systemu opieki zdrowotnej - mówi dr Dzieciątkowski. - Co się stanie, nie wiem, ale jako diagnosta laboratoryjny rozumiem stanowisko kolegów i koleżanek z pozostałych zawodów medycznych. Obciążenie pracowników systemu opieki zdrowotnej w Polsce jest w tej chwili gigantyczne, płace są od dawna barbarzyńsko niskie, a wymagania podczas pandemii COVID-19 coraz większe - podkreśla.

Jak mówi dr Dzieciątkowski, fakt, że opieka zdrowotna wciąż działa, to zasługa wyłącznie personelu medycznego: lekarzy, pielęgniarek, ratowników i diagnostów, którzy pracują ponad siły.

- Działania rządu w tej sprawie można nazwać pozornymi. To tak, jakby przykleić plasterek na ropiejącą ranę - mówi lekarz. Jego zdaniem fatalna sytuacja w polskim systemie opieki zdrowotnej to efekt dekad zaniedbań i spychania kluczowych decyzji o zmianach w tej branży na kolejne ekipy rządzące.

Dyrektor szpitala: "Personel nie może być wymęczony"

- Nie trzeba być politykiem, żeby wiedzieć, że kiedyś nastąpić musiał w końcu ten moment, kiedy ten cały system się posypie. Właśnie się najprawdopodobniej posypał - mówi dr Dzieciątkowski.

Ogólnopolski Związek Zawodowy Pielęgniarek i Położnych zdecydował o podjęciu przygotowań do wszczęcia sporów zbiorowych - informuje Dorota Gardias przewodnicząca Forum Związków Zawodowych.

Powód to dramatyczna sytuacja w całym systemie opieki zdrowotnej - izby przyjęć pękające w szwach, karetki czekające godzinami przed szpitalami i brak, jak mówią przedstawiciele medyków, realnych działań rządu. Jedną z przyczyn podjęcia decyzji o rozpoczęciu protestu jest też cofnięcie dodatków do pensji dla przedstawicieli wszystkich zawodów medycznych, którzy pracują przy chorych na koronawirusa. Związek uważa ten krok za "karygodny".

Tagi: lekarze, pielęgniarki, pieniądze, koronawirus, gospodarka, wiadomości