Na skróty
Forum Forum podatkoweInnePodwójne opodatkowanie, czyli praca za granicą a fiskus

Podwójne opodatkowanie, czyli praca za granicą a fiskus

skomentuj
Wyświetlaj:
pogubiony / 46.169.132.* / 2012-02-12 11:21
Witam..a może ktoś spotkał się z takim przypadkiem...w 2011 3m-ce odbywałem staż w pl..nie przekroczyłem tej magicznej kwoty 3090 zł ..o ile dobrze pamiętam...potem 5 m-cy pracowałem legalnie w UK nie miałem odprowadzanego podatku bo jak powiedziała mi księgowa moje dochody również nie przekroczyły kwoty powyżej której ten podatek powinien być odprowadzany...wiem że powinienem się rozliczyć... rozliczjąc dochody osiągnięte w UK powinienem użyć tej metody z progresją...tylko czegoś mi tu brakuje i nie bardzo wiem jak sie za to zabrać.
belladonna / 2012-02-12 12:41 / Tysiącznik na forum
Jeśli wystawią PIT ze stażu, to się rozliczysz z wszystkiego, dochód angielski do stopy.
Znam tematy staży zwolnionych z podatku (jako zwolnienie przedmiotowe), bo ze środków unijnych. Czyli na razie do końca lutego czekasz, czy dostaniesz PIT-11 z PUP :)
monika1011x / 89.229.46.* / 2012-02-09 17:27
Witam, mój mąż od stycznia do końca czerwca pracował w PL natomiast od lipca do końca roku pracował w DE. Czy w PL muszę rozliczyć się z Niemieckich dochodów? Słyszałam że Niemieckie rozliczenie trzeba również wysłać do Urzędu Skarbowego w DE?
belladonna / 2012-02-09 19:09 / Tysiącznik na forum
Maz w PL musi rozliczyć wszystkie dochody, niemieckie też, wg metody wyłączenia z progresją. Za granica rozlicza się tylko z dochodów zagranicznym :)
monika1011x / 89.229.46.* / 2012-02-09 21:41
A jak powinniśmy się rozliczyć wspólnie czy osobno i czy jest tu istotne to, że mamy rozdzielność finansową?
belladonna / 2012-02-10 22:50 / Tysiącznik na forum
Przy rozdzielności majątkowej wspólnego PIT składać nie możecie :)
Aldonaa / 2012-02-07 15:53
Dzień dobry, jestem studentką, pracowałam w wakacje 2011 r. 3 tygodnie w Holandii przy zbiorze gruszek. Zarobiłam około 900 euro, praca była przez pośrednika z umową etc. Dostałam też holenderski numer podatnika-Soffinummer. To były moje jedyne dochody jakie osiągnęła w roku 2011 r., i moje pytanie czy jak rozlicze się w Holandii z tego podatku (załatwia to pośrednik, który zorganizował wyjazd) to będę musiała jeszcze raz rozliczać się w Polsce i ile te żydy z fiskusa będą chciały do zapłaty-tak na oko. Pozdrwiam.
belladonna / 2012-02-07 16:37 / Tysiącznik na forum
Rozliczasz to w PL, ale w podatki nie wyjdą tutaj, jeśli to Twoje jedyne dochody z roku 2011 :)
mkass / 84.246.2.* / 2012-02-06 12:23
Pracowałem w Holandii w roku 2011, czy będe musiał rozliczyć się z Polskim US??
belladonna / 2012-02-06 15:54 / Tysiącznik na forum
Tak, bo tutaj ma zastosowanie metoda proporcjonalnego odliczenia. Jak to Twoje jedyne dochody w PIT podatek nie wyjdzie, ale by pamiętać o uldze abolicyjnej w razie czego :)
cypis290 / 2012-02-05 17:51
W 2011 roku pracowałem zarówno w Polsce jak i w Szwecji (2 miesiące,płaciłem 25% podatek tzw SINK). W jaki sposób rozliczyć dochody ze Szwecji skoro nie otrzymałem od pracodawcy podsumowania dochodów, druku Ku-13 ? Z doświadczenia innych pracowników wiem, że takowy druk będzie do mnie wysłany dopiero za jakieś dwa lata. Może wypełnić tylko Pit 37 nie uwzględniając dochodów z zagranicy? Bardzo proszę o pomoc i komentarze.
belladonna / 2012-02-05 18:48 / Tysiącznik na forum
Nie polecam PIT-37. Powinien być PIT-36 z dochodem ze Szwecji do stopy.... a jakim? na dzień dzisiejszy oszacowanym na podstawie infor jakie posiadasz (pieniądze dostawałeś w końcu). Po otrzymaniu właściwej kwoty skorygujesz PIT, jak będzie różnica :)
cypis290 / 2012-02-12 09:43
Skąd fiskus będzie wiedział, że pracowałem za granicą, nie zgłaszałem tego nigdzie ? Podatek SINK zwalnia z rozliczenia w Szwecji i obliguje mnie do nie wnoszenia roszczeń z tego tytułu tzn nie przysługuje mi prawo zwrotu podatku. Dlaczego mam dodatkowo rozliczać się z tych pieniędzy w Polsce ? Jeżeli w Szwecji zarobiłem przez miesiąc tyle co w Polsce przez rok to może okazać się, że mam odprowadzone za małe składki na podatek dochodowy z pracy w Polsce?
belladonna / 2012-02-12 10:53 / Tysiącznik na forum
Dlaczego masz rozliczać wszystkie dochody w PL, jako polski rezydent pytaj ustawodawcy.
Przy wyłączeniu z progresją opodatkowaniu podlega dochód polski, tylko nie wg skali, a wg stopy % wyliczonej od sumy dochodów. A z moich obserwacji wynika, ze ona się kształtuje w przedziale 16-22%, więc tragedii nie ma :)
Jeżeli Szwecja wie, że nie jesteś rezydentem podatkowym ich kraju, to może przesłać infor do kraju Twojej rezydencji... a za 2, 4 lata wchodzą w grę tez odsetki, więc wybór należy do Ciebie, co z tym zrobisz :-))
Ustawa stanowi, że dochód ze Szwecji masz wykazać do stopy, skoro masz inne dochody podlegające opodatkowaniu w PL... :-))
paradys / 83.243.194.* / 2012-02-05 09:54
Zostałem oddelegowany w 2008r z polskiej firmy do pracy Norwegii .Firma odprowadziła podatki w Polsce. Po 3 latach podjąłem samodzielnie prace u pracodawcy Norweskiego okazało się ,że mam do zapłacenia podatek za 2008. (zapłaciłem kolejny raz w Norwegii )Jestem pewien że zapłaciłem ten sam podatek 2 razy . Pozdrawiam
belladonna / 2012-02-05 11:09 / Tysiącznik na forum
Jeśli tak było zawsze możesz skorygować PIT w PL za 2008 rozliczając to z dochodem zagranicznym. Norweski do stopy i pewnie wyjdzie zwrot podatku. Ale to by już oddać do przeanalizowania komuś, co się na tym zna... bo będzie też potrzebny wniosek o stwierdzenie nadpłaty, a ten już ma być poparty dokumentami :)
l_tata / 46.7.92.* / 2012-02-03 20:37
witam.w roku 2011 prowadzilem w polsce firme 1osobowa i zawiesilem ja 7lipca,firma dzialala 2 lata.Od 3 sierpnia pracuje w irlandii, wiec moje pytanie-gdzie mam sie rozliczyc, czy w Polsce i w Irlandii czy tylko w Irlandii
pozdrawiam
belladonna / 2012-02-04 08:32 / Tysiącznik na forum
A na jakiej formie opodatkowania masz DG? -tylko mi nie pisz, np "jestem na KPiR", tylko formę: skala, liniowy, ryczałt, karta :)
STAN999 / 2.102.126.* / 2012-02-03 16:31
DOSTAŁEM TROCHĘ INFORMACJI OD ZNAJOMEJ NA TEMAT J/W .DOŚĆ CIEKAWE ZWŁASZCZA ŻE DOT.LAT PRZED 2007.

Pytanie

W latach 2004-2006 pracowałam w Anglii i nie rozliczyłam się z tych dochodów z urzędem skarbowym w Polsce. Teraz chcę skorzystać z abolicji.
Jaką metodą mam rozliczyć się z tych dochodów za poszczególne lata?
Nie prowadziłam i nie prowadzę działalności gospodarczej.

Odpowiedź
odpowiedzi udzielono: 14 września 2010 r.
stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

1) Ustawa z dnia 25 lipca 2008 r. o szczególnych rozwiązaniach dla podatników uzyskujących niektóre przychody poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej Ustawa (Dz. U. Nr 143, poz. 894) nie wpływa na zmianę sposobu rozliczenia z podatku dochodowego dochodów uzyskiwanych za granicą obowiązującą w latach, w których te dochody uzyskano.
2) W Pani przypadku rozliczenia z podatku dochodowego od osób fizycznych dokonuje się w zeznaniu (lub korekcie zeznania) z uwzględnieniem obowiązującej wówczas na podstawie umowy międzynarodowej o unikaniu podwójnego opodatkowania pomiędzy Polską a Wielką Brytanią metody zaliczenia proporcjonalnego.
3) Aby skorzystać z abolicji, zeznanie roczne (korektę zeznania) należy złożyć najpóźniej wraz ze złożeniem wniosku o abolicję. W samym wniosku nie dokonuje się rozliczenia z podatku dochodowego.

Uzasadnienie

Istotą obecnej ustawy abolicyjnej jest stworzenie rozwiązania prawnego pozwalającego na zniwelowanie różnic, jakie mogą wystąpić w opodatkowaniu dochodów obywateli polskich uzyskiwanych za granicą w zależności od kraju, w jakim te dochody się uzyskuje. Różnice w sposobie opodatkowania dochodów uzyskiwanych za granicą wynikają oczywiście z istnienia dwóch zasad opodatkowania dochodów zagranicznych: wyłączenia z progresją oraz odliczenia proporcjonalnego.
Obowiązująca do końca 2006 r. umowa międzynarodowa o unikaniu podwójnego opodatkowania pomiędzy Polską a Wielką Brytanią nakazywała rozliczanie dochodów uzyskiwanych w Wielkiej Brytanii (a więc również w Anglii) przez obywateli polskich objętych w Polsce nieograniczonym obowiązkiem podatkowym według mniej korzystnej metody zaliczenia proporcjonalnego.
Biorąc pod uwagę powyższe, osoby takie jak Pani, które uzyskiwały do końca 2006 r. dochody z pracy w Anglii, mają prawo do skorzystania z abolicji podatkowej.
W tym celu konieczne jest złożenie w nieprzekraczalnym terminie do 6 lutego 2009 r. wniosku na sformalizowanym druku PIT-AZ wraz z oświadczeniem PIT-AZ-O.
Wniosek taki składa się osobno za każdy rok objęty abolicją. W Pani przypadku konieczne jest złożenie trzech wniosków (za rok 2004, za rok 2005 i za rok 2006). Należy pamiętać, iż wraz z wnioskiem należy złożyć zeznanie podatkowe za rok podatkowy, którego dotyczy wniosek - w przypadku, gdy wniosek dotyczy umorzenia zaległości. Rozliczenia z podatku dochodowego od osób fizycznych dokonuje się w tym zeznaniu (lub korekcie zeznania) z uwzględnieniem obowiązującej wówczas na podstawie umowy międzynarodowej o unikaniu podwójnego opodatkowania pomiędzy Polską a Wielką Brytanią metody zaliczenia proporcjonalnego. Obliczając podatek według tej metody, należy od podatku wyliczonego od wszystkich dochodów (według polskiej skali podatkowej) odjąć podatek zapłacony za granicą.
Warto pamiętać, iż zwolnione z podatku dochodowego jest część przychodów osób posiadających w Polsce nieograniczony obowiązek podatkowy, przebywających czasowo za granicą i uzyskujących dochody ze stosunku pracy, za każdy dzień pobytu za granicą, w którym podatnik pozostawał w stosunku pracy, w kwocie odpowiadającej 30% diety, określonej w przepisach w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej poza granicami kraju.
W samym wniosku o abolicję wykazuje się tylko przychody z pracy uzyskane za granicą, które mogą być objęte abolicją (nie oblicza się ani podatku ani kwoty ulgi), tj.
1) przychody osiągane poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej ze źródeł, o których mowa w art. 12 ust. 1, art. 13 i 14 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (tekst jedn.: Dz. U. z 2010 r. Nr 51, poz. 307 z późn. zm.) - dalej u.p.d.o.f.;
2) przychody z praw majątkowych w zakresie praw autorskich i praw pokrewnych w rozumieniu odrębnych przepisów, z wykonywanej poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej działalności artystycznej, literackiej, naukowej, oświatowej i publicystycznej, z wyjątkiem dochodów (przychodów) uzyskanych z tytułu korzystania z tych praw lub rozporządzania nimi.
Abolicją nie są natomiast objęte:
1) przychody z odsetek bankowych lub innych przychodów od środków pieniężnych zgromadzonych na rachunkach podatnika lub w innych formach oszczędzania lub inwestowania za granicą;
2) przychody z emerytur i rent;
3) przychody z tytułu najmu, dzierżawy oraz innych umów o podobnym charakterze;
4) przychody z odpłatnego zbycia nieruchomośc
greatmongo / 222.128.41.* / 2012-02-02 04:09
Mam pytanie

Mam umowe zlecenie z niemiecka firma... czy mam to rozliczyc w Polsce?

Nie mieszkam w PL od 5 lat....

Czy mial ktos podobne doswiadczenie?
belladonna / 2012-02-02 16:29 / Tysiącznik na forum
zlecenia pokryją się z dochodami z pracy najemnej.... czyli mając tylko dochody z Niemiec w PL PIT nie składasz.... i już nie wnikam w zagadnienia rezydencji :)
alkanka / 83.22.70.* / 2012-02-01 18:33
Witam, czy mógłby ktoś udzielić mi informacji czy trzeba się rozliczać(pit) jeżeli przez 2 miesiące pracowałam w Wielkiej Brytanii( nie przekroczyłam tam kwoty która jest wolna od podatku według brytyjskiego prawa) oraz dostaje w Polsce rente rodzinną?
belladonna / 2012-02-01 19:56 / Tysiącznik na forum
Jeśli przychód angielski minus diety minus KUP = kwota dodatnia musisz złożyć PIT-36 z PIT/ZG i rozliczyć rentę plus dochód angielski metodą wyłączenia z progresją :)
alkanka / 178.42.200.* / 2012-02-01 20:48
dziekuje bardzo za pomoc!:)
Melono / 2012-02-01 18:13
Witam,
Moja sytuacja wyglada nastepujaco:
Od grudnia 2004 roku mieszkam i pracuje z zona na stale w WB, nie posiadam zadnych zrodel dochodu w Polsce. W marcu 2007 roku zakupilem dzialke budowlana (sfinansowana w 100% kredytem hipotecznym). Od lutego 2010 roku posiadam 50% mieszkania wlasnosciowego darowanego mi przez mojego brata. 
W 2011 roku wraz z zona kupilismy lokal uzytkowy (sfinansowany z oszczednisci uzyskanych z pracy w WB), ktory planujemy wynajmowac. W polowie 2012 roku planujemy ruszyc z budowa nieruchomosci na wczesniej zakupionej dzialce budowlanej. Celem tejze inwestycji jest jej poznejsza sprzedaz z zyskiem.
W 2012 planuje sprzedaz mieszkania wlasnosciowgo. 
Mam nastepujace pytania: 
Chcialbym potwierdzic czy dobrze rozumie w jakiej jestem sytuacji:
- jezeli nie uzyskuje zadnych dochodow w Polsce to nie musze sie rozliczac z US
- jezeli uzyskuje dochod w Polsce z wynajmu lokalu uzytkowego to place tylko 9% ryczaltu do US z dochodow uzyskanych z wynajmu lokalu uzytkowego. 
- wiem ze przy sprzedazy mieszkania wlasnosciowego jestem zwolniony z zaplaty podatku poniewaz jestem w nim zameldowany dluzej niz 12 m-cy, ale czy jest taka mozliwosc ze US bedzie chcial podatek od dochodow  uzyskanych w WB
- w momencie uzyskania dochodow ze sprzedazy nieuchomosci w Polsce musze zaplacic podatek do US w Polsce od dochodow z Polski jak i WB.  
Z gory dziekuje za komentarze.
belladonna / 2012-02-01 18:29 / Tysiącznik na forum
Od 2007 nie musimy składać PIT, jeśli mamy tylko dochody z UK (czyli w grę wchodzi ewentualnie 2006, bo wcześniejsze przedawnione),
najem będzie na 8,5% ryczałt, o ile to zgłosicie w odpowiednim czasie, czyli do 20 następnego miesiąca kiedy uzyskacie 1 przychód (trzeba złożyć oświadczenie w US.... też takie, ze tylko jedno z Was to opodatkuje, bo inaczej od 1/2 płacicie podatki i rozliczacie). I takie oświadczenie składacie co roku do 20 stycznia.
Sprzedaż nieruchomości nabytej w 2007 lub 2008 korzysta z ulgi meldunkowej, a Ty masz chyba od 2010?, czyli o uldze meldunkowej mowy nie ma :)
Melono / 2012-02-01 21:34
Dziekuje za szybka odpowiedz:-)

Mam dwa pytania:
- czy jezeli uzyskuje dochod w Polsce z wynajmu lokalu uzytkowego i place podatek ryczaltem 8,5% to czy musze rowniez zaplacic w Polsce podatek od dochodow uzyskanych w WB?
- czy przy sprzedazy mieszkania wlasnosciowego w Polsce i oplaceniu podatku 19% musze rowniez zaplacic podatek od dochodow uzyskanych w WB?

Dziekuje za odpowiedz
siwus30 / 2012-02-01 00:47
witam pracuje we Francji przebywam tam prawie cały rok od lutego 2011 do końca roku 2011 mam żonę w Polsce nie pracuje i córkę 4lata będę się rozliczał we Francji pytanie czy w Polsce będę się musiał tez rozliczać jeśli tak to jak to wygląda chce narażie zostać trochę popracować we Francji wiec potrzebuje takich informacji z góry dzięki
belladonna / 2012-02-01 16:46 / Tysiącznik na forum
Jak masz zonę w PL, to jesteś polskim rezydentem podatkowym. Jeśli za rok 2011 będą jedynie dochody francuskie z pracy nie ma obowiązku składać PIT w PL. Jeśli będą inne to dochody francuskie wykazuje się do stopy. A inne dochody uzyskane w PL, to jakiś zasiłek, zlecenia, renta, praca itp (ale na to dostaje się od płatnika PIT do końca lutego) :)
siwus30 / 2012-02-01 19:59
styczeń i połowę lutego 2011 pracowałem jeszcze w polskiej firmie i były dochody polskie za to muszę się rozliczyć w pl. ,a od polowy lutego we francuskiej firmie i teraz czy rozliczając dochód za te półtora miesiąca w PL mam dodatkowo wykazać dochód uzyskany we Francji ( gdzie za ten dochód zapłacę podatek we Francji) żeby nie płacić dwa razy podatku za prace we Francji
newrosik / 2012-01-31 15:20
Witam,
pracowałem prawie pół roku u armatora niemieckiego i z Niemczech na moje konto przychodziło wynagrodzenie. Z uzyskiwanych co miesiąc sprawozdań wypłaty na konto widzę, że pracodawca nie odprowadził żadnych podatków w Niemczech i tu moje pytanie, jestem studentem i jaki iż w reszcie roku nie osiągałem żadnych innych dochodów w Polsce czy muszę odprowadzić podatki w Polsce? Czy nie muszę tego robić wedle wyłączenia z progresją jaka jest między Polską a Niemcami.
Serdecznie dziękuję za pomoc.
belladonna / 2012-01-31 16:50 / Tysiącznik na forum
Wygląda na to, że to dochody niemieckie... a skoro w PL innych nie było, to w PL ich nie musisz rozliczać. Co jednak będzie chciał US niemiecki, to nie wiem.... nie znam ich prawa :)
Bartek181 / 84.14.104.* / 2012-01-26 11:27
Witam,
niedlugo podejme prace w firmie, w ktorej bede zarejestrowany w Singauprze i tam tez beda odprowadzane moje podatki. Czy ktos byl tam zatrudniony, czy ten kraj ma podpisana umowe o podwojnym opodatkowaniu?
Z gory dziekuje za pomoc
Bartek.
belladonna / 2012-01-26 17:03 / Tysiącznik na forum
A od czego masz Internet?
umowy są tutaj:
http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const=3&dzial=150&id=9741

Singapur to wyłączenie z progresją, czyli jeśli innych dochodów w roku podatkowym nie będzie, nie rozliczasz się w PL, a jeśli będą to dochody zagraniczne wykazujesz do stopy :)
krzysztof2012 / 46.76.252.* / 2012-01-23 15:21
Witam..w okresie od stycznia do marca 2011 odbywałem staż finansowany przez UP potem od maja do listopada pracowałem w Wielkiej Brytanii. Była to praca legalna od której miałem odprowadzane składki na ubezpieczenie zdrowotne. Za okres pracy w Anglii nie miałem odprowadzonego podatku od dochodu a tzw tygodniówki miałem wypłacane w gotówce ,,na rękę'' na podstawie karty pracy. I tu mam pytanie....w jaki sposób..na jakiej podstawie i czy wogóle rozliczyć się z fiskusem??
belladonna / 2012-01-23 20:30 / Tysiącznik na forum
Staż z PUP może być zwolniony z podatku... zależy z jakich środków. Jak dostaniesz PIT-11 z PUP, to musisz rozliczyć się w PIT-36 plus PIT/ZG wykazując też dochody z UK do stopy. Metoda wyłączenia z progresją. Wpisz w Google i poczytaj :)
do początku nowsze
1 2 3 4 5 +25
skomentuj
Reklama
Chcesz zamieszkać na swoim?

Najnowsze wpisy