Właściciel Żabki i wódki Stock chce wejść na giełdę. Rozważa Amsterdam lub Londyn
Fundusz CVC Capital Partners, który jest właścicielem sieci sklepów Żabka oraz m.in. wódki Stock planuje wejść na giełdę, donosi portal "Wiadomości Handlowe". Fundusz rozważa debiut w Londynie lub Amsterdamie, przy wycenie przekraczającej 20 mld euro. Konkretne decyzje w tej sprawie jednak jeszcze nie zapadły.
CVC Capital Partnersjest jednym z największych funduszy inwestycyjnych w Europie. Zarządza obecnie aktywami o wartości ponad 130 mld euro. W jego portfolio znajduje się m.in. spółka PKP Energetyka.
Agencja "Bloomberg" donosi, powołując się na rozmowy z kilkunastoma anonimowymi źródłami, że CVC rozważa debiut w Londynie lub Amsterdamie przy wycenie przekraczającej 20 mld euro.
Pod koniec ubiegłego roku informowaliśmy także, że właściciel sieci Żabka zakupił od brytyjskiego Unilevera spółkę Ekaterra, a wraz z nią zainwestował w globalny biznes herbaciany. W portfolio firmy są cztery marki, w tym tak znane herbaciane marki, jak Lipton, PG Tips, Pukka Herbs i TAZO.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Żabka testuje nowe rozwiązania. "Stawiamy na roboty"
Żabka otwiera kolejne sklepy i rozwija autonomiczne placówki
Do sieci Żabka należy w tej chwili ponad 8,5 tys. sklepów. W pierwszej połowie tego roku udało się otworzyć aż 577 nowych placówek.
W ostatnim czasie sieć rozwija także nowy format sklepów autonomicznych. Pierwsza taka placówka pozwalająca na zrobienie zakupów w ciągu kilku sekund, bez kolejek, gotówki i kontaktu z obsługą, została uruchomiona w czerwcu 2021 roku.
W sklepach bezobsługowych Żabka działa system Nano który pozwala rozpoznawać ścieżkę klienta w sklepie — co dany klient w nim zrobi, jakie towary schowa do torby i wyjdzie. W momencie gdy klient opuszcza sklep, dostaje rachunek z informacją o automatycznie pobranej kwocie.
W maju Żabka informowała, że w Polsce funkcjonuje już 41 tego typu sklepów, które są zlokalizowane m.in. w Gdańsku, Katowicach, Krakowie, Piasecznie czy we Wrocławiu. W planach sieci jest otwieranie kolejnych bezobsługowych placówek m.in. w fabrykach, szkołach, a nawet w szpitalach.