Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. NKU
|

Piekarnia staje się gigantem. Wyda w Polsce 40 mln EUR na bułki

26
Podziel się:

Lantmännen Unibake, która zajmuje się produkcją wyrobów piekarniczych, powiększa zakład w Nowej Soli. Firma chce wejść na rynek detaliczny i produkować bułki do hamburgerów oraz hot dogów. Koszt inwestycji? 40 mln EUR.

Piekarnia staje się gigantem. Wyda w Polsce 40 mln EUR na bułki
Ta piekarnia rośnie w siłę. Zwiększa produkcje bułek do fast foodów (Unsplash.com)
bFdUclOt

Firma chce zainwestować 40 mln EUR na zwiększenie powierzchni zakładu w Nowej Soli. Co w ramach inwestycji? Specjalna linia produkcyjna do hamburgerów i hot dogów, urządzenia do pakowania na rynek detaliczny oraz rozbudowa piekarni i magazynu.

- Zakład w Nowej Soli to już dziś nasza największa i najnowocześniejsza piekarnia, wytwarzająca szeroką gamę pieczywa dla branży fast food, w różnych odmianach i rozmiarach - komentuje w rozmowie z "Pulsem Biznesu" Jacek Górecki, dyrektor zarządzający regionu Polski i Węgier w Lantmännen Unibake.

Zdaniem przedsiębiorcy nowa inwestycja pozwoli lepiej zaspokoić potrzeby klientów. Górecki chce też rozpocząć ekspansję na rynku detalicznym .Rozbudowa ruszy za chwilę, bo jeszcze w styczniu. Produkcja na nowej linii wystartuje w 2022 roku.

bFdUclOv
Zobacz także: Ta branża nie narzeka na epidemię. Rekordowe wyniki dzięki remontom

Piekarnia Lantmännen Unibake w Nowej Soli zatrudnia około 150 pracowników. Nowa inwestycja ma stworzyć kolejne 30-40 miejsc pracy. Obecnie na dwóch liniach wypiekane są bułki do hamburgerów, hot dogów klasycznych oraz hot dogów francuskich - czytamy w "PB".

Firma działa w Polsce od lat dziewięćdziesiątych. Oprócz Nowej Soli, zakład znaleźć też można w Stanisławowie Pierwszym koło Warszawy. W 2019 roku Lantmännen Unibak dostarczyła pieczywo, którego wartość opiewała na około 300 mln zł. W Polsce głównymi klientami są m.in.sieci restauracji szybkiej obsługi i stacji benzynowych.

bFdUclOB

Firma ma 34 piekarnie w 15 krajach Europy. Działa zarówno na rynku detalicznym i gastronomicznym, a produkty dostarcza do ponad 60 krajów na całym świecie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bFdUclOW
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(26)
katie
12 miesięcy temu
Czyli produkują sztuczne pieczywo. Jak najdalej od nich. Powrót do małych rzemieślniczych piekarni
dre
12 miesięcy temu
Mam to szczescie ze jeszcze jest obok lokalna mała piekarnia i masarnia i jem jak człowiek tylko nie wiem jak wytrzyma konkurencje z takimi kolosami. W markiecie to tylko papier toaletowy y proszek do prania zywnosc niewiele sie od tego rożni. Szkoda mi Was...
qwerty
12 miesięcy temu
Pracowałem w Leicester w takiej piekarni 360 000 bochenków dziennie. Produkcja taśmowa, chleb przechodzi przez potężny piec mikrofalowy Chleb wyrabiany z mąki pszennej w zależności od rodzaju dodawane komponenty z beczek i tak może wyjść chleb ekologiczny, żytni, tostowy, zwykły itd. Hindus który obsługiwał te beczki pracował w masce przeciwgazowej.
bFdUclOX
nie wchodzę w...
12 miesięcy temu
W Polsce nie wróżę sukcesu. Teraz jest moda na zdrowe pieczywo z prywatnych małych piekarni i nawet bezdomni wybrzydzają na chemiczne pieczywo produkowane w fabrykach
jar
12 miesięcy temu
Po co nam własne piekarnie skoro mamy Niemieckie?
...
Następna strona