Trwa ładowanie...

Notowania

Przejdź na
Agata Wołoszyn
Agata Wołoszyn
|

Ceny lodów poszybowały. Dziś 5 zł za gałkę to norma, a znane sieci zapowiadają podwyżki

159
Podziel się

Lody za 3-4 zł za sztukę lub 5 zł za jedną gałkę? Teraz to norma, bo głównie takie właśnie ceny widujemy w sklepach spożywczych czy budkach z lodami. Ceny lodów na przestrzeni lat bardzo wzrosły. Sprawdziliśmy, ile lody kosztowały kiedyś, a ile musimy za nie zapłacić dziś.

Ceny lodów poszybowały. Dziś 5 zł za gałkę to norma, a znane sieci zapowiadają podwyżki
Ceny lodów w tym czasie są szczególnie wysokie (Unsplash.com)
bErtgdsl

Wybrałam się do sklepu, żeby przyjrzeć się cenom lodów i nie ukrywam, że nie mogłam uwierzyć w to, co zobaczyłam. Za jeden lód na patyku trzeba zapłacić tyle, że odechciewa się go jeść. Wspomnienie z dzieciństwa, kiedy to lody Kaktus kosztowały 60 gr, odeszło w zapomnienie. Dziś trzeba zapłacić 3,19 zł i to w promocji.

Regularna cena Kaktusów w tym konkretnym sklepie wynosiła 3,99 zł. Finalnie tego smakołyku nie kupiłam, bo cena wydała mi się zbyt wygórowana. Ale wygląda na to, że jednak będę musiała do takich cen się przyzwyczaić, bo coraz więcej lodów w sklepach kosztuje krocie.

Zobacz także: Fenomen Friza. Ekspertka wskazuje na ciekawe połączenie
bErtgdsn

Na dowód tego, że kiedyś było dużo taniej – znalazłam zdjęcie gazetki promocyjnej z 2013 r., kiedy to lody Kaktus w promocji kosztowały zaledwie 99 gr, a ceną regularną było 1,19 zł. Dziś musimy zapłacić 3 razy więcej.

Wspomnień czar

W latach 90. i wczesnych latach 00. za złotówkę można było kupić naprawdę sporo. Wystarczało na lody na patyku, oranżadkę w proszku, małą paczkę chipsów i gumę kulkę. Dziś znalezienie lodów za mniej niż 2 zł graniczy z cudem, a i to należy do rzadkości, bo większość z nich kosztuje ok. 3-4 zł. Dobrze pamiętam czasy, kiedy lody Lulek można było kupić za 30 gr, a Bambino za 50 gr. Takie ceny nie wrócą i nie mamy wyjścia - musimy się z tym pogodzić.

bErtgdst

Niecały rok temu sprawdzałam, jak kształtowały się ceny niektórych lodów w sklepach, dziś te same produkty w tym samym sklepie kosztują więcej. Przykład? Jeszcze w zeszłym roku lody Solo kosztowały 2,49 zł, a dziś musimy za nie zapłacić 2,79 zł.

Ale dopiero porównanie cen sprzed kilku lat daje obraz tego, jak bardzo ceny poszybowały. Znalazłam gazetkę promocyjną z 2013 r., kiedy to lody Big Milk kosztowały 1,19 zł, a jeszcze kilka lat wstecz można było je kupić za mniej niż 1 zł za sztukę. Dziś trzeba zapłacić 2,49 zł i to w promocji. Regularna cena w tym konkretnym sklepie wynosi 2,99 zł. Oczywiście ceny różnią się w zależności od sklepu, miasta i konkretnych promocji, ale drożyznę widać gołym okiem.

bErtgdsu

W budkach też drożej

Nie tylko ceny lodów w sklepach wzrosły. Więcej musimy zapłacić także np. za lody sprzedawane na gałki. Według danych portalu Smakosz.pl, rok temu nad morzem za gałkę lodów płaciliśmy ok. 4,50 zł. Dziś kosztuje prawie 6 zł. Duży wpływ na ceny miała pandemia. Do tego droższe są także półprodukty do przygotowywania lodów.

Nie wszyscy właściciele lodziarni podnieśli teraz ceny, ale planują to zrobić w przyszłości.

- Cena naszej gałki lodów od ok. dwóch lat nie uległa zmianie i nadal wynosi 4,50 zł. Aktualnie obserwujemy rynek, przyglądając się stale rosnącym cenom. Nie planujemy podwyżek, jednak nie ukrywamy, że obecna inflacja oraz wzrost kosztów surowców i zatrudnienia mogą zmusić nas do podwyżek – komentuje Łukasz Topolewski, kierownik działu marketingu Cukierni Sowa.

bErtgdsv

Podwyższenie cen lodów planuje również Lukullus.

- Lodziarnię otworzyliśmy dwa lata temu i od tego czasu cena za gałkę się nie zmieniła [5 zł - red.]. Jednak planujemy podwyżkę ceny od przyszłego sezonu. Widzimy wzrost kosztów we wszelkich sferach: od surowców, przez koszty stałe (śmieci, energia elektryczna) po pensje. Z pewności odbije się to na cenach zarówno naszych lodów, jak i ciastek – informuje Albert Judycki z Cukierni Lukullus.

Również sieć Grycan nie wyklucza podwyżek cen. "Ceny kulek lodów w sieci w tym roku nie uległy zmianie. Jednak mając na uwadze wysoką inflację i znaczące wzrosty kosztów podstawowych składników, z których produkowane są lody Grycan, takich jak śmietanka kremówka, czy najwyższej jakości owoce i bakalie, firma obecnie analizuje sytuację rynkową, aby dostosować się do panujących warunków" – komentuje sieć Grycan.

bErtgdsw

Różnorodność smaków i składników

Ekonomista dr Sergiusz Prokurat mówi, że wpływ na ceny lodów ma również zastosowanie nowoczesnych technologii i rozwój tej branży.

- Dziś mamy ogromny wybór smaków, składy tych lodów są również dużo bardziej naturalne, bo mamy wiedzę, jak tworzyć produkty o dobrej jakości, z których zadowolony jest klient. Składniki naturalne są droższe niż te "chemiczne”, co idzie w parze z ceną - komentuje ekonomista.

- To wynika z wyższej produktywności, która jest efektem zastosowanych technologii w danej gospodarce. Wiedza ludzi, ich umiejętności, dostępny sprzęt, pieniądze na inwestycje itd. Te czynniki sprawiają, że możemy robić lepsze, bardziej zróżnicowane produkty i oczekiwać za nie większych pieniędzy - mówi Sergiusz Prokurat.

Pozostaje nam więc pogodzić się z rosnącymi cenami lodów, bo taniej nie będzie. Alternatywą może być też przygotowywanie lodów samemu w domu. Na pewno wyjdzie nam to na zdrowie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bErtgdsO
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(159)
qperNIK
miesiąc temu
A w ciastkarni koło mojej działki kulka lodów 3zł. Lekkie zadupie ale rejon bogaty i ludzie rozsądniejsi. Tam nikt nie zapłaci 5zł czy 7zł za coś, co nie jest tego warte.
biedna emeryt...
miesiąc temu
Dziękujemy Ci wodzu Ty nasz za dotychczasowe podwyżki cen i nie chcemy więcej plusów bo dzięki nim mamy taką inflację i takie podwyżki .
dobrobyt
miesiąc temu
pis u władzy to nawet lody podrożały
bErtgdsP
nick
miesiąc temu
Polacy i tak kupią bo są bogaci
Andzia
miesiąc temu
Polecam zakup maszyny do robienia lodów- wystarczy zakup 1 śmietanki 30% i garści świeżych bądź zmrożonych owoców by wyprodukować własne lody gdzie koszt jest nieporównywalnie mniejszy a skład nie budzi zastrzeżeń w porównaniu do gotowych mieszanek w lodziarniach.
...
Następna strona