Notowania

gospodarka
13.03.2019 18:52

Cudzoziemcy szukający pracy w Polsce będą musieli mieć pieniądze na powrót. Min. 200 złotych

Cudzoziemcy ubiegający się o pracę, przyjeżdżający na studia, czy prowadzący w Polsce działalność gospodarczą, będą musieli mieć od 200 do 2500 zł na ewentualną podróż powrotną - wynika z projektu rozporządzeń MSWiA.

Podziel się
Dodaj komentarz
(East News)
Cudzoziemcy szukający pracy w Polsce będą musieli mieć pieniądze na powrót. (Fot: Artur Sasik/ EAST NEWS)

W Rządowym Centrum Legislacji pojawiły się projekty rozporządzeń Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji, dotyczące przyjeżdżających do Polski cudzoziemców.

Nowe przepisy mają dotyczyć:

- obcokrajowców poszukujących pracy lub planujących rozpocząć prowadzenie działalności gospodarczej;

- zamierzających podjąć lub kontynuować naukę, prowadzić badania naukowe lub prace rozwojowe;

- cudzoziemców odbywających staż lub wolontariat.

Oglądaj też: Branża transportowa potrzebuje nowych kierowców. Oto, czego oczekuje od rządu

Według projektów rozporządzeń, każdy cudzoziemiec objęty regulacjami będzie musiał posiadać minimalną kwotę pozwalającą na pokrycie kosztów podróży powrotnej do państwa pochodzenia lub zamieszkania.

W przypadku przybyszów z państw sąsiadujących z Polską minimalna kwota to 200 złotych. W przypadku państw członkowskich UE - 500 złotych.

W przypadku państw nie będących członkami UE, Europejskiego Porozumienia Wolnego Handlu, stroną umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym lub Konfederacji Szwajcarskiej, minimalna kwota rośnie do 2,5 tys. złotych.

Mało tego. Jeśli obcokrajowiec chce sprowadzić do Polski rodzinę, którą ma na utrzymaniu, musi mieć pieniądze na powrót dla każdego jej członka.

Za dokumenty potwierdzające posiadanie odpowiedniej kwoty MSWiA uznaje: czek podróżny, zaświadczenie o wysokości limitu na karcie kredytowej wydane przez bank, który wystawił kartę kredytową, zaświadczenie o posiadaniu środków pieniężnych w banku lub spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej mających siedzibę na terytorium RP.

W niektórych przypadkach akceptowane mają być też zaświadczenia o zatrudnieniu i wysokości zarobków lub dokumenty potwierdzający przyznanie stypendium.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tagi: gospodarka, wiadomości, rynek pracy
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz
13-03-2019

ob. wieśNic nie wymyśliło. Tego typu wymogi stosowano wobec Polaków były przed wejściem do UE jako norma.

13-03-2019

tuzsokGłupie to...

13-03-2019

Hahahah200 ziko ?! Hahhhahah

Rozwiń komentarze (39)