Poprawa kondycji zdrowotnej społeczeństwa i stanu planety zależy od naszych wyborów żywieniowych

Wybierając, co znajdzie się na naszym talerzu, decydujemy nie tylko o walorach smakowych, ale także o naszym zdrowiu i stanie planety. O ile z tego pierwszego Polacy zdają sobie sprawę, o tyle nie wiążą swoich wyborów żywieniowych z wpływem na stan środowiska – wynika z raportu "Talerz Przyszłości" opracowanego przez Interdyscyplinarne Centrum Analiz i Współpracy Żywność dla Przyszłości, które zainaugurowało działalność podczas IV Międzynarodowego Szczytu Klimatycznego TOGETAIR.

Źródło zdjęć: © materiały partnera | Robert Wilczyński

Interdyscyplinarne Centrum Analiz i Współpracy Żywność dla Przyszłości to pionierska platforma badawczo-ekspercka, która łączy obszar zdrowia i odpowiedniego żywienia z troską o środowisko i bezpieczeństwo żywnościowe. Inicjatorem powołania think tanku, zrzeszającego wybitnych specjalistów z różnych dziedzin nauki, jest grupa spółek DANONE, która od blisko 30 lat prowadzi działania, mające na celu poprawę żywienia Polaków oraz ograniczenie skutków kryzysu klimatycznego. W gronie założycieli think tanku, oprócz dr hab. inż. Zbigniewa Karaczuna, specjalizującego się w tematyce ochrony środowiska, klimatu, sozologii, polityki ekologicznej, są także prof. dr hab. Ewelina Hallmann, zajmująca się naukami rolniczymi, szczególnie w zakresie technologii żywności i żywienia, przede wszystkim żywności ekologicznej oraz Monika Borycka, ceniona badaczka trendów, analityczka innowacji i specjalistka w zakresie studiów nad przyszłością. Konsultantką merytoryczną jest dr Katarzyna Wolnicka, ekspertka w zakresie żywności i żywienia.

© materiały partnera | Robert Wilczyński

Koalicja biznesu i świata nauki

Eksperci prowadzą interdyscyplinarne badania w obszarze przyszłości żywienia i jego wpływu na zdrowie Polaków i środowisko naturalne. W tym zakresie tworzą też prognozy i wskazują trendy, przyczyniające się do wprowadzania korzystnych zmian. Publikując pierwszy raport "Talerz przyszłości", otwierają publiczną debatę na temat nawyków konsumenckich w kontekście diety i zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego. Raport ten koncentruje się na diagnozie zależności pomiędzy wyborami żywieniowymi a stanem planety oraz wskazuje kluczowe trendy w tym zakresie.

Grupa spółek DANONE, będąca inicjatorem think tanku, dostarcza wiedzę w zakresie żywieniowych zachowań konsumenckich. Połączenie sił biznesu i nauki, ma przełożyć się na konkretne korzyści społeczne. – Interdyscyplinarne Centrum Analiz i Współpracy Żywność dla Przyszłości zapewni zupełnie nową jakość w debacie publicznej w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego, przeciwdziałania skutkom kryzysu klimatycznego, a także wpływu żywienia na zdrowie człowieka i kondycję planety obecnie i w przyszłości. Integracja środowiska naukowego i biznesowego, wymiana doświadczeń i wiedzy, a także wskazywanie kierunków na przyszłość, dają nadzieję na zapewnienie obecnemu i przyszłym pokoleniom żywności odpowiedniej jakości, produkowanej w zrównoważony sposób – komentuje Paweł Piątek, Dyrektor Generalny grupy spółek DANONE w Polsce, który deklarację o powołaniu think tanku złożył w listopadzie 2022 roku. Zaś zaangażowanie w rozwój tej inicjatywy, to kolejny etap realizacji przez spółki DANONE podwójnego zobowiązania na rzecz zrównoważonego rozwoju gospodarczego i społecznego, w tym pozytywnego wpływu na zdrowie ludzi i kondycję planety, a także strategii One Planet. One Health, w ramach której firma zachęca konsumentów do podejmowania właściwych wyborów żywieniowych – dobrych zarówno dla zdrowia, jak i środowiska.

Zmiany są konieczne

Raport "Talerz Przyszłości" powstał on m.in. na bazie wyników badań przeprowadzonych przez agencję badawczą Zymetria, którymi została objęta grupa 1256 osób. Raport obrazuje wpływ obecnych i przyszłych wyborów żywieniowych, jakie każdego dnia dokonują konsumenci na ich zdrowie i kondycję planety. Jednocześnie wyznacza on kierunki zmian i trendy. Z raportu wynika, że nawyki żywieniowe Polaków znacząco odbiegają od aktualnych krajowych zaleceń zdrowego żywienia oraz założeń korzystnej dla zdrowia i środowiska diety planetarnej. Nie wykazują też chęci do podjęcia zmian w tym obszarze.

© materiały partnera

Modyfikacje w menu Polaków są niezwykle istotne, ponieważ obecna dieta często nie jest zgodna z rekomendacjami dotyczącymi odpowiedniego żywienia, co wiąże się z ryzykiem występowania chorób układu krążenia, cukrzycy typu II, niektórych nowotworów oraz otyłości. Utrzymanie obecnych trendów wiąże się z tym, że 51% światowej populacji (czyli ponad 4 miliardy ludzi) będzie żyć z nadwagą lub otyłością do 2035 roku, a 1 na 4 osoby (prawie 2 miliardy) będzie miała otyłość. Do niechlubnych liderów wśród krajów, w których dynamika przyrostu masy ciała jest wysoka należy Polska. Nie dziwi zatem fakt, że zgodnie z wynikami badań przedstawionych w raporcie "Talerz przyszłości" głównym motywatorem do wprowadzenia zmian w diecie jest troska o zdrowie, lepsze odżywianie się. Taki powód podało aż 56% dorosłych respondentów. Na drugim miejscu znalazły się uwarunkowania ekonomiczne - konieczność zmniejszenia wydatków (45%), a na trzecim dostępność produktów (30%). "Troskę o środowisko" wskazało jedynie 22%.

Aspekty ekologiczne nie są istotnym motywatorem przy wyborze diety, nawet wśród osób deklarujących wysokie zaangażowanie w kwestie ochrony zasobów planety. Charakteryzując produkt przyjazny dla środowiska, stosunkowo często mówi się o niskiej emisji dwutlenku węgla i niskim zużyciu wody przy produkcji, ale tylko nieliczni potrafią powiązać te postulaty z własną dietą. W przekonaniu większości produkcja żywności ma pozytywny lub neutralny wpływ na środowisko i podobnie jest z konsekwencjami stosowanej diety – tylko 32% badanych wskazuje, że jest ona raczej lub bardzo (tylko 6%!) szkodliwy, 24% respondentów uważa, że jest obojętna, 17% wybrało odpowiedź "trudno powiedzieć", a 26% uważa, że produkcja ta ma korzystny lub zdecydowanie korzystny wpływ na środowisko. Te wyniki wskakują na niską świadomość społeczną na temat wpływu produkcji żywności na środowisko naturalne i klimat.

Poważne konsekwencje dla stanu planety

Zużywamy tyle zasobów, jakbyśmy mieli do życia prawie dwie Ziemie, co w konsekwencji może doprowadzić do nieodwracalnych zmian klimatycznych. Jeżeli ilość spożywanego mięsa na świecie będzie utrzymywała się na tym samym poziomie co dziś w Polsce, nie uda się osiągnąć neutralności klimatycznej do 2050 roku. Tym samym wzrost średniej temperatury Ziemi przekroczy 2’C, a to z kolei uderzy bezpośrednio w bezpieczeństwo żywnościowe całego świata.

Brak zmiany nawyków żywieniowych może także doprowadzić do podwojenia zużycia wody do 2050 r., a w efekcie pogłębienia jej deficytu. Jeśli globalne podejście do diety i rolnictwa nie zostanie zmienione na bardziej wodooszczędne, to w 2050 r. bez dostępu do wystarczającej ilości wody pitnej będzie żyło około 5 mld ludzi. Aby nie doprowadzić do spełnienia tej niepokojącej wizji, należy już dziś zacząć dokonywać świadomych wyborów żywieniowych, które będą dbały o dobrą kondycję naszej planety.

Jak powinien wyglądać Talerz Przyszłości?

Przemysł spożywczy jest jednym z największych źródeł emisji gazów cieplarnianych i zużywania zasobów naturalnych, dlatego zmniejszenie wpływu wytwarzania i konsumpcji żywności na środowisko powinno stać się jednym z wspólnych celów społeczeństwa. Tymczasem, jak wynika z deklaracji znacznej części badanych, mają oni wątpliwości czy dieta przyjazna dla środowiska i planety może być w ogóle zdrowa i pożywna. Taka percepcja ma związek z dużą rolą przyzwyczajeń, przekonań i stereotypów. 26% respondentów wskazuje też na przyzwyczajenie do smaku mięsa i wędlin, jednocześnie uznając, że produkty bardziej przyjazne środowisku są niesmaczne. Dlatego tak ważne jest promowanie założeń diety planetarnej, przyjaznej zarówno dla zdrowia, jak i środowiska, a także stworzenie w świadomości odbiorców silnej korelacji między nią a zdrowiem.

© materiały partnera

Rekomendowana zgodnie przez ekspertów dieta planetarna jest dietą fleksitariańską, czyli opartą o produkty pochodzenia roślinnego, z niewielkim uwzględnieniem produktów pochodzenia zwierzęcego. Zakłada ona zmniejszenie o połowę spożycia czerwonego mięsa i cukru oraz podwojenie spożycia owoców, warzyw i nasion roślin strączkowych. Dieta fleksitariańska może przynieść korzyści dla zdrowia, takie jak zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, otyłości, niektórych rodzajów nowotworów i innych dietozależnych. Badania wskazują, że zastosowanie tej diety może zapobiec nawet 11,6 miliona przedwczesnych zgonów na świecie, poprawiając jednocześnie kondycję naszej planety - Warto zwracać także uwagę na źródła produktów wykorzystywanych w przetwórstwie spożywczym. Powinniśmy wybierać te lokalne, sezonowe, pochodzące np. z gospodarstw regeneratywnych czy ekologicznych. Są nie tylko zdrowsze, ale także ich produkcja nie wpływa negatywnie na stan środowiska – dodaje prof. Ewelina Hallmann.

Dieta planetarna pomoże w zachowaniu zasobów oraz w utrzymaniu bezpieczeństwa żywnościowego w przyszłości. Aby to osiągnąć, konieczna jest edukacja oraz upowszechnianie wiedzy w temacie prawidłowych sposobów żywienia i produkcji żywności. 

Raport "Talerz Przyszłości" można przeczytać na: https://danone.pl/assets/interdyscyplinarne/Raport_Talerz_Przyszlosci_2023.pdf

© materiały partnera
Materiał sponsorowany przez grupę spółek DANONE
Wybrane dla Ciebie
Rosyjski gaz płynie do Chin. Pekin ignoruje amerykańskie sankcje
Rosyjski gaz płynie do Chin. Pekin ignoruje amerykańskie sankcje
Bruskela reaguje na słowa Muska. "Zwyczajnie bzdurne"
Bruskela reaguje na słowa Muska. "Zwyczajnie bzdurne"
Polskie satelity w kosmosie. Premier pokazał zdjęcie
Polskie satelity w kosmosie. Premier pokazał zdjęcie
Firma z Wrocławia przejmuje francuskiego dystrybutora
Firma z Wrocławia przejmuje francuskiego dystrybutora
Były minister aktywów państwowych ma nową pracę
Były minister aktywów państwowych ma nową pracę
Nowa fabryka morskich wież wiatrowych w Polsce
Nowa fabryka morskich wież wiatrowych w Polsce
Kamera wycelowana w posesję sąsiadów. Ważna decyzja prezesa UODO
Kamera wycelowana w posesję sąsiadów. Ważna decyzja prezesa UODO
Walka o giganta. Konkurent Netflixa ogłosił próbę wrogiego przejęcia
Walka o giganta. Konkurent Netflixa ogłosił próbę wrogiego przejęcia
Nieoficjalnie: Prezes PGE odwołany. Oto następca
Nieoficjalnie: Prezes PGE odwołany. Oto następca
Media: Francja ukrywa szczegóły ws. rosyjskich aktywów o wartości 18 mld euro
Media: Francja ukrywa szczegóły ws. rosyjskich aktywów o wartości 18 mld euro
Wielka kara dla platformy Muska. UE daje mu 90 dni. Amerykanie oburzeni
Wielka kara dla platformy Muska. UE daje mu 90 dni. Amerykanie oburzeni
Media publiczne z nowymi zasadami finansowania. Jest projekt ustawy
Media publiczne z nowymi zasadami finansowania. Jest projekt ustawy