Praca jest, ale chętnych brak. "Młodzi wolą wyjechać do Niemiec czy Hiszpanii"

Branża gastronomiczna i hotelarska w Trójmieście ma ogromny problem ze znalezieniem pracowników na wakacje - informuje "Gazeta Wyborcza". Przedsiębiorcy, z którymi rozmawiał dziennik, twierdzą, że młodzi wolą wyjechać do pracy sezonowej w Niemczech czy Hiszpanii, niż zostać w kraju.

Praca kelnerki jest bardzo wymagającaPraca kelnerki jest bardzo wymagająca
Źródło zdjęć: © Getty Images | Willie B. Thomas
oprac.  LOS

Przedsiębiorcy w Trójmieście oferują coraz więcej profitów, by przyciągnąć pracowników sezonowych. Rąk do pracy brakuje m.in. w hotelarstwie i gastronomii (od restauracji po budki z lodami). Niektóre hotele np. proponują pokojówkom darmowe zakwaterowanie i wyżywienie. Efekty są jednak niewielkie.

- Chętnych brakuje - mówi "GW" menedżer jednego z pomorskich hoteli. - Stopa bezrobocia wynosi u nas 5 proc., co oznacza, że praktycznie go nie ma. Mamy rynek pracownika, pracodawca jest na straconej pozycji - komentuje.

Jak twierdzi rozmówca "Wyborczej", młodzi wolą "wyjechać na parę miesięcy do Niemiec czy Hiszpanii i tam, w hotelarstwie albo na winobraniu, zarobić dużo więcej". - Z tego, co wiem, na Zachodzie też brakuje przecież rąk do pracy sezonowej - dodaje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Klub milionerów" w obozie "dobrej zmiany". "Przychodzą na kilka miesięcy na stanowiska z olbrzymią pensją"

Ile można zarobić w pracy sezonowej w Niemczech?

Agencja zatrudnienia LeasingTeam podaje, że pracownik sezonowy w Niemczech w ciągu czterech miesięcy, pracując osiem godzin dziennie, może zarobić 40 tys. zł. Stawka godzinowa wynosi tam średnio ok. 60 zł. W Polsce w przypadku pracy sezonowej wynoszą 25-27 zł brutto.

Problemy trójmiejskich przedsiębiorców ze znalezieniem pracowników na lato nie są niczym nowym. Wręcz nasilają się, jak mówi "GW" Karol Hebanowski, który w Gdyni prowadzi dwa popularne lokale - kawiarnię w zabytkowej kamienicy i restaurację w pobliżu śródmiejskiej praży.

- Z roku na rok mam coraz większy problem, by zapewnić moim lokalom załogę. Szczególnie przed wakacjami - mówi przedsiębiorca. - Potrzebowałem zatrudnić na okres wakacji 20 kelnerów i kelnerek. I naprawdę nie było łatwo. Udało mi się tylko dlatego, że podniosłem stawki - podkreśla przedsiębiorca, zaznaczając, że jeszcze trudniej znaleźć dobrego kucharza.

Wybrane dla Ciebie
Krystyna Pawłowicz przeniesiona w stan spoczynku. Oto na jakie pieniądze mogła liczyć
Krystyna Pawłowicz przeniesiona w stan spoczynku. Oto na jakie pieniądze mogła liczyć
Kurierzy toną w długach. Eksperci tłumaczą: syndrom darmowej paczki
Kurierzy toną w długach. Eksperci tłumaczą: syndrom darmowej paczki
Unijne dotacje dla kolei pod znakiem zapytania
Unijne dotacje dla kolei pod znakiem zapytania
Ile kosztuje euro? Kurs euro do złotego PLN/EUR 05.12.2025
Ile kosztuje euro? Kurs euro do złotego PLN/EUR 05.12.2025
Ile kosztuje frank szwajcarski? Kurs franka do złotego PLN/CHF 05.12.2025
Ile kosztuje frank szwajcarski? Kurs franka do złotego PLN/CHF 05.12.2025
Ile kosztuje dolar? Kurs dolara do złotego PLN/USD 05.12.2025
Ile kosztuje dolar? Kurs dolara do złotego PLN/USD 05.12.2025
Ile kosztuje funt? Kurs funta do złotego PLN/GBP 05.12.2025
Ile kosztuje funt? Kurs funta do złotego PLN/GBP 05.12.2025
Pozwolenie na pracę w USA. Urząd ogłosił zmiany
Pozwolenie na pracę w USA. Urząd ogłosił zmiany
Sala za 300 mln dolarów na 1000 osób. Trump zatrudnił nowego architekta
Sala za 300 mln dolarów na 1000 osób. Trump zatrudnił nowego architekta
Na Wyspach chcą przekazać miliardy Ukrainie z zamrożonych rosyjskich aktywów
Na Wyspach chcą przekazać miliardy Ukrainie z zamrożonych rosyjskich aktywów
170 tys. zł odprawy i urlop. Sejm przyjął ustawę
170 tys. zł odprawy i urlop. Sejm przyjął ustawę
Wiceprezydent USA ostrzega UE przed nałożeniem kary na platformę X
Wiceprezydent USA ostrzega UE przed nałożeniem kary na platformę X