Agata Kalińska

Senat przeciw rekompensacie dla mediów publicznych

Senatorowie zagłosowali za odrzuceniem ustawy, która gwarantuje 2 mld zł rekompensaty mediom publicznym. Teraz ustawa wróci do Sejmu, który zadecyduje, że czy TVP i Polskie Radio dostaną zastrzyk publicznych pieniędzy.

Prezes TVP Jacek Kurski. TVP ma być głównym beneficjentem rekompensaty
Prezes TVP Jacek Kurski. TVP ma być głównym beneficjentem rekompensaty (PAP, Mateusz Marek)

Za odrzuceniem ustawy zagłosowało 51 senatorów, 45 było przeciw, jeden się wstrzymał, a trzech nie głosowało. Od głosu wstrzymała się senator Lidia Staroń - niegdyś w PO, obecnie niezrzeszona.

Głosowanie w Senacie nie jest niespodzianką. Kilka dni temu Senacka Komisja Kultury i Środków Przekazu wyraziła sprzeciw wobec ustawy dającej Telewizji Polskiej i Polskiemu Radiu 1,95 mld złotych. Członkowie komisji wskazali, że taki "zastrzyk" gotówki może stanowić pomoc publiczną.

Zobacz także: Zobacz też: Kolej w Polsce. Szybki dojazd do CPK z każdego miejsca w kraju?

Przypomnijmy. Do mediów publicznych ma trafić 1,95 mld zł. Pod projektem ustawy, który trefił do Sejmu w grudniu podpisała się grupa posłów PiS. Te pieniądze mają zrekompensować mediom publicznym mizerne wpływy z abonamentu.

Pomysł przekazania mediom publicznym tak dużych pieniędzy nie jest nowy - już w zeszłym roku na mocy ustawy otrzymały rekompensatę, choć mniejszą. Lwia część trafiła do TVP i prawdopodobnie tak będzie i tym razem. To z kolei wzbudza gorące dyskusje i oburzenie w szeregach opozycji. Politycy opozycyjni wykazują, że media publiczne pokazują w pozytywnym świetle tylko jedna stronę politycznego sporu. Tę rządzącą.

Podczas senackich prac nad ustawą w Izbie Wyższej pojawił się prezes TVP Jacek Kurski, który argumentował, że pieniądze z rekompensaty na pewno zostaną dobrze spożytkowane. - Kategorycznie odrzucam tezę, jakoby Telewizja Polska uprawiała propagandę - wywodził. Gdyby Polacy uważali, że telewizja publiczna uprawia propagandę, toby jej nie oglądali. Tymczasem oglądalność Telewizji Polskiej za moich rządów rośnie, nawet w panelu Nielsena - mówił Kurski.

Na zarzuty o atakach na marszałka Senatu Tomasza Grodzkiego ocenił, że są "obiektywne zarzuty" wysuwane przez "konkretne osoby", a sprawą zajmuje się już prokuratura, dlatego "Telewizja nie może o tym nie informować".

Zysk netto Telewizji Polskiej po trzech kwartałach zeszłego roku miał wynieść 159,4 mln zł. Wynik jest o 16 proc. lepszy od osiągniętego rok wcześniej. Przychody wzrosły o ponad 21 proc. do 1,8 mld zł. Jednak ten wzrost telewizja zawdzięcza silniejszemu strumieniowi pieniędzy z budżetu państwa. W 2019 roku trafiło do niej 1,3 mld zł.