Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. PBE
|
aktualizacja

Szparagi będą droższe. Tyle będzie kosztować warzywo premium

13
Podziel się:

- Cena szparaga nie powinna przekroczyć w tym sezonie 20-25 zł za kilogram - bo też nie może być ona "windowana" za wysoko - mówi Marian Jakobsze, prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga w rozmowie z branżowym serwisem sadyogrody.pl.

Szparagi będą droższe. Tyle będzie kosztować warzywo premium
Ceny szparagów w górę. Ile będą kosztować w sezonie? (East News, Lukasz Gdak)

Ceny warzyw wystrzeliły. Przez ostatnie 10 lat cebula, marchewka czy papryka znacznie podrożały. Jest to efekt rosnących cen energii, inflacji czy globalnego ocieplenia, które wpływa na częstsze pojawianie się ekstremalnych zjawisk pogodowych - jak upały czy susze.

Wyższe ceny dotkną też szparagów, które powoli pojawiają się na sklepowych półkach i targach. Najwięcej powinno pojawić się na przełomie kwietnia i maja.

Ile będą kosztować szparagi?

- Wpływ na cenę będzie miał przede wszystkim wzrost kosztów produkcji - tu głównie chodzi o paliwo przy zbiorze i transporcie - oraz koszty zbioru. Ceny energii, gazu, węgla nie wpływają zasadniczo na produkcję szparaga, bo jest to uprawa polowa, gdzie w dodatku ochronę chemiczną stosuje się dopiero po zbiorach - wyjaśnia Marian Jakobsze, prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga.

Jak mówi, cena za 1 kilogram powinna oscylować wokół 20-25 zł. Drożej być nie powinno, gdyż "szparag nie jest warzywem pierwszej potrzeby i nie musi być na stole".

Może być jednak problem z zebraniem rośliny. Powodem jest wojna w Ukrainie i brak pracowników. Już rok temu nie zebrano 15 proc. szparagów.

Wojna trwa i obawiamy się, że i w tym sezonie pracowników zabraknie. Stawki będą na pewno znacząco wyższe, w granicach 20 zł za godzinę, ale większość plantatorów stosuje zatrudnianie na akord - tłumaczy prezes Jakobsze.

Globalne ocieplenie a uprawy szparagów

Szparagi w Polsce uprawiane są przede wszystkim w czterech województwach: wielkopolskim, dolnośląskim, opolskim oraz pomorskim. Zagrożeniem dla plantacji jest susza.

- Brak wody jest zagrożeniem głównie dla młodych plantacji, których system korzeniowy nie jest dobrze rozwinięty. Starsze rośliny mają korzenie sięgające do 3 metrów w głąb ziemi, więc znacznie łatwiej im przetrwać okresowe susze. Natomiast wysoka temperatura działa negatywnie na jakość szparaga - w przypadku zielonego szparaga powoduje szybsze otwarcie główek, a w przypadku szparaga bielonego powoduje przebarwienia - dodaje ekspert.

Jeśli chcesz być na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami ekonomicznymi i biznesowymi, skorzystaj z naszego Chatbota, klikając tutaj.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(13)
Polak
rok temu
Jak można jeść szparagus to dodatek do bukietu kwiatowego
Twój nick
rok temu
Jadłem jak u króla polskiego (popularne europejskie powiedzenie z połowy XVIII wieku), bo stać mnie na paprykę
Tomek
rok temu
Jakim cudem? W ubiegłym tygodniu kupowałem w Norwegii (szparagi z meksyku) pęczek w cenie 19,99 NOK czyli ok. 8,4 zł !!! W najdroższym kraju w Europie.
mountbrun
rok temu
Ktoś naiwny to kupuje za horrendalne ceny papryki, cebule, marchew itp. Ludzie sami ceny napędzają kupując co popadnie, a potem zdziwienie.
adrian
rok temu
nie może być ona "windowana" za wysoko - tak jak ceny wszystkiego sztucznie windowane ile klient wytrzyma