Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
Piotr Bera
Piotr Bera
|

Cebula podrożała o 322 proc. Tak przez ostatnie 10 lat rosły ceny warzyw

Materiał powstał w ramach ekologicznej akcji WP naturalnie.
589
Podziel się:

W latach 2013-2022 przeciętna cena za koszyk warzyw w rynku hurtowym Bronisze wynosiła 51,60 zł. Te same produkty w tym roku kosztują już 86,99 zł, a to oznacza wzrost o 68,5 proc. - Mam nadzieję, że nie dojdziemy do 90 zł za koszyk. Marzec to punkt zwrotny - tłumaczy ekspert Maciej Kmera.

Cebula podrożała o 322 proc. Tak przez ostatnie 10 lat rosły ceny warzyw
Ceny żywności to jeden z najgorętszych tematów kampanii wyborczej (Agencja Wyborcza, Twitter, Agnieszka Sadowska, Donald Tusk, Sławomir Kamiński)

Ceny żywności oraz rosnąca inflacja, która w lutym 2023 r. wyniosła 18,4 proc. rok do roku, to jeden z najważniejszych elementów trwającej kampanii wyborczej. Zarówno rząd, jak i opozycja próbują dotrzeć do wyborców szalejącą drożyzną. Były premier Donald Tusk w swoich mediach społecznościowych pokazał swoje ostatnie zakupy. Ceny m.in. cebuli, pomidorów, mięsa na schabowe i oleju porównał z tymi, które były w popularnym dyskoncie w marcu 2015 r. - PiS równa się drożyzna - ocenił lider opozycji.

W odpowiedzi rzecznik PiS Rafał Bochenek odpowiedział, że za rządów PO za pensję minimalną można było kupić 107 kg schabowego, a teraz jest to 180 kg. W debacie publicznej nie brakuje też warzyw. A jak ich cena zmieniała się na przestrzeni ostatnich lat?

16 marca przeciętna cena 1 kg cebuli białej w skupie Bronisze wynosiła 4,50 zł, podczas gdy rok temu o tej samej porze był to 1 zł. Jednak ceny maksymalne cebuli mogą być jeszcze wyższe. We wspomnianych Broniszach to 5 zł, a w Lublinie (10 marca) czy Radomiu (14 marca) nawet 6 zł - wynika z opracowania Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. O królowej polskich warzyw już na money.pl pisaliśmy - tak wysokie ceny cebuli wynikają z problemów w całej Europie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ekonomista pokazuje, co się stało z ceną oleju. "Z 5 zł podrożał do 15 zł w dwa lata"

- W ubiegłym roku susza uderzyła w Europę i Polskę. Zbierana cebula była kiepskiej jakości i nie nadawała się do przechowywania. Później jesień była ciepła, nie było jak jej schłodzić. W magazynach puszczała szczypior, a wysokie temperatury w listopadzie i grudniu spowodowały, że trzeba było ją sprzedawać prosto z pola. Kiepska jakość spowodowała, że cebula szła z pola za 60 gr/kg w lipcu i do 80 gr/kg w sierpniu. Plony udały się na południu i wschodzie Polski. Nawet w Holandii nie ma cebuli, a oni są potentatem - mówił nam rolnik Tomasz Jazdon.

Cebula jest tutaj kluczowa, bo żaden inny produkt z naszego koszyka nie podrożał tak mocno na przestrzeni ostatnich 10 lat. Jeszcze w 2013 r. 1 kg cebuli białej kosztował 0,69 zł. Zasadniczo jej cena wahała się między 0,48 zł-2,25 zł, a średnia cena wyniosła 1,05 zł. Teraz cebula przeciętnie kosztuje 4,50 zł. To oznacza wzrost o 322,5 proc.

- Cebula to najdroższy towar na rynku, ale od kilku dni można zauważyć, że ceny przestały rosnąć. Rynek się wyrównał, dochodzą sygnały, że wkrótce pojawi się u nas cebula z Egiptu i warzywo powinno tanieć. Marzec jest punktem zwrotnym - tłumaczy Maciej Kmera z rynku Bronisze.

Ceny warzyw w górę, ale drożeje wszystko

W naszym koszyku za ostatnie 10 lat znalazły się: marchewka (średnia cena w latach 2013-2022: 1,07 zł/kg, obecnie 2,77 zł), pietruszka (średnia cena 3,70 zł, obecnie 5,63 zł), kapusta czerwona (średnio 1,47 zł, obecnie 3 zł), buraki ćwikłowe (średnio 0,81 zł, obecnie 1,20 zł). Do tego dodaliśmy: kapustę białą (wzrost o 56 proc. z 0,92 do 1,44 zł), krótkie ogórki spod osłon (88,3 proc., wzrost ceny z 6,73 do 12,67 zł), por (99,1 proc., wzrost z 3,47 zł do 6,92 zł), seler - 37,5 proc., pomidory malinowe (68,57 proc., wzrost z 18,34 zł do 27,92 zł).

Jeszcze w marcu 2013 za koszyk tych produktów trzeba było zapłacić 53,23 zł. W 2015 r. kwota spadła do 43,42 zł, żeby w 2019 r. podskoczyć do 61,63 zł. W 2022 r. wartość koszyka wyniosła 59,48 zł, a w tym roku jest to 86,99 zł (wzrost od średniej o 68,57 proc.)

- Warto zwrócić uwagę na pora. To jedna rodzina z cebulą, więc cena musiała skoczyć. Por produkowany jest w krajach Beneluksu, we Flandrii oraz na zachodzie Francji w Bretanii, gdzie przez cały sezon wegetacyjny było sucho i gorąco. Później przychodziły ulewne deszcze, gleba zagęszczała się, cebule zaczynały chorować - tłumaczy Kmera. I dodaje, że ratunkiem może być por turecki, ale ten "nie cieszy się dobrą opinią". - Jest cienki i długi, nadaje się głównie do włoszczyzny. Jest jednak tańszy i kosztuje 4-4,5 zł.

Dr Jakub Olipra, analityk Credit Agricole zwraca uwagę, że przez ostatnią dekadę zdrożało wszystko, więc naturalnie w górę poszły też warzywa.

Poziom cen w całej gospodarce istotnie się zwiększył. W kontekście warzyw mieliśmy do czynienia z niekorzystną pogodą w regionach, z których je importujemy. W górę poszły koszty transportu oraz samej produkcji warzyw - od środków ochrony roślin po nawozy. Patrząc szerzej, warzywa nie wpływają najmocniej na zawartość koszyka inflacyjnego. Odpowiadają za 11 proc., podczas gdy pieczywo za 16 proc. - podkreśla dr Olipra. Zaznacza, że notuje się wzrost cen mięsa o 26 proc., ryżu o 30 proc., a mąki o 33 proc. Drożeje po prostu wszystko.

- Pogoda, wzrost kosztów produkcji, transport, zachowanie łańcucha chłodniczego, wysokie ceny energii. To wszystko wpływa na ceny warzyw w hurcie, a następnie w detalu - wyjaśnia analityk Credit Agricole.

Marża sklepu uzależniona od ceny w hurcie

A wysokość sklepowej marży uzależniona jest od produktu. Im jest tańszy, tym wyższa marża - przekonuje Kmera. Jeśli przeciętna cena buraka ćwikłowego w skupie wynosi 1,20 zł/kg, to podniesienie ceny w detalu do 1,80 zł/kg będzie mniej odczuwalne dla klienta, nawet jeśli w tabeli będzie to wzrost o 60 proc.

Na tańszych produktach zarabia się pod kątem marży więcej. Jeden z detalistów, gdy kupuje cebulę za 5 zł, to sprzedaje ją za 7 zł. Jeśli marchewka kosztuje 3 zł, to oferuje ją za 5 zł. Natomiast pomidory malinowe, które już są towarem luksusowym i kosztują 28 zł, nie mogą być dużo droższe, bo i tak nikt ich nie kupi. Dlatego nie podniesie się ich ceny o kolejne 40 proc., tylko o 2-3 zł - ocenia Kmera.

Co nie zmienia faktu, że w ciągu roku w hurcie ceny pomidorów malinowych wzrosły o 57 proc. - z 17,50 do 27,50 zł. Mocny skok zanotowały również pieczarki - 8,75 zł/kg, a rok temu o tej porze w hurcie cena sięgała ok. 7 zł/kg. To samo tyczy się ogórków, których cena skoczyła o ponad 88 proc. względem średniej z lat 2013-2022. Obecnie kilogram ogórka spod osłony wyceniany jest w skupie na 12,67 zł. Rok temu było to 8,76 zł, a średnia wynosi 6,73 zł.

- Pieczarki mocno zdrożały w styczniu, wcześniej cena była względnie stabilna. Producenci doliczyli sobie wyższe koszty energii, bo pieczarki są energochłonne - dodaje Kmera.

Są jednak produkty, których cena w ciągu roku spadła np. brokułu o 37,5 proc. czy rzodkiewki o 7,5 proc. Rok temu za sztukę brokułu trzeba było zapłacić ok. 8 zł, a teraz 5 zł. To warzywo importujemy przede wszystkim z Hiszpanii np. z Ekstremadury, gdzie rok temu brakowało wody, więc cena poszła w górę. Z kolei w tym roku są problemy z kalafiorem sprowadzanym z Włoch i Francji (10,50 zł za sztukę, rok temu 6 zł).

Złoty wpływa na ceny warzyw

Także analityk sektora Food & Agri w Banku BNP Paribas Jakub Jakubczak wskazał, że za wysokie ceny w dużej mierze odpowiada pogoda. Chodzi przede wszystkim o "styczniowy atak zimy, która praktycznie wstrzymała produkcję w ostatnich tygodniach".

W rozmowie z PAP wskazał, że alternatywą mogłaby być produkcja szklarniowa, jednak z uwagi m.in. na wysokie koszty energii jest ona opóźniana lub wstrzymywana.

Dodatkowo na wysokie ceny w Polsce wpływa rynek walutowy - słaby wobec euro złoty powoduje, że import warzyw jest jeszcze droższy - ocenił.

W jego opinii można spodziewać się obniżki sezonowej, ale jej skala może być dużo niższa niż w ubiegłych latach. Ocenił, że sytuacja na rynku warzyw będzie w dużej mierze zależna od odbudowy podaży z Hiszpanii i północnej Afryki, zbiorów w Polsce i Europie w 2023 r. oraz od tego, kiedy pojawią się w Polsce warzywa szklarniowe.

- Znaczących spadków cen wynikających z sezonowości powinniśmy spodziewać się prawdopodobnie dopiero w drugiej połowie bieżącego roku - zakończył ekspert.

Piotr Bera, dziennikarz money.pl

Jeśli chcesz być na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami ekonomicznymi i biznesowymi, skorzystaj z naszego Chatbota, klikając tutaj.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(589)
gość
12 miesięcy temu
Stało się cebula jest towarem luksusowym Brawo rolnicy Maszyny zastąpi wam graczka, nawozy obornik ,prąd lampa naftowa
Janusz
rok temu
podliczcie sobie inflacja dobija do100%
Ja11
rok temu
JA nieznam polityki ale PO czy PIS wolę pis.po zamykLo likwidowało nic nie dawało pis daje i otwiera. Sami odpowiedzcie sobie .....👇lub 👆
Miki
rok temu
W Lidlu siatka 2 kg najzwyklejszej cebuli 11.99 nawet nie bio
Jao
rok temu
Na świecie zabrakło cebuli i wykupują ją z Polski, dlatego ceny tak podskoczyły
...
Następna strona