Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. KKG
|

Nowy dodatek "antyemerytalny". Wyższa pensja po 15 latach służby

194
Podziel się:

W środę zaczęły obowiązywać przepisy wprowadzające nowy dodatek "antyemerytalny" dla funkcjonariuszy i żołnierzy po 15 latach służby. Zgodnie z ustawą obowiązujący już w kilku służbach dodatek motywacyjny po 25 latach obejmie również służby specjalne, KAS i Straż Marszałkowską.

Nowy dodatek "antyemerytalny". Wyższa pensja po 15 latach służby
Funkcjonariusze i żołnierze po 15 latach służby dostaną nowy dodatek. Przepisy wchodzą w życie

Ustawa, która ma zatrzymać w służbie najbardziej doświadczonych funkcjonariuszy i żołnierzy oraz zwiększyć zainteresowanie wstępowaniem do służb i Sił Zbrojnych RP 20 lutego została podpisana przez prezydenta Andrzeja Dudę, a 24 lutego została opublikowana w Dzienniku Ustaw. Rozwiązania weszły w życie 1 marca.

Zgodnie z zapisami ustawy, nowe miesięczne świadczenie po 15 latach służby będzie się rozpoczynało od 5 proc. uposażenia i co roku będzie rosło o 1 proc. do osiągnięcia 15 proc. po 25 latach. W kolejnych latach będzie się utrzymywało na poziomie 15 proc.

Po osiągnięciu 32 lat wysługi emerytalnej będzie też wliczane do podstawy wymiaru emerytury. Ustawa przewiduje ponadto wykreślenie z poszczególnych regulacji przesłankę do zwolnienia z formacji z tytułu samego osiągniecia 30 lat wysługi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Masowe podniesienie emerytur. "Zapłacą ci, którzy przejdą na emeryturę za kilkanaście lat"

Nowe dodatki przysługują żołnierzom zawodowym, funkcjonariuszom Policji, Straży Granicznej, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Więziennej, Krajowej Administracji Skarbowej, Służby Ochrony Państwa, Straży Marszałkowskiej, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego i Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego i Służby Wywiadu Wojskowego oraz Centralnego Biura Antykorupcyjnego.

1,5 tys. zł brutto miesięcznie po 25 latach pracy

Dodatek po 15 latach służby będzie wypłacany niezależenie od świadczenia motywacyjnego przysługującego mundurowym z co najmniej 25-letnim stażem. Tego świadczenia do tej pory nie dostawali jednak m.in. funkcjonariusze służb specjalnych. Uchwalona regulacja to zmienia.

Świadczenie obejmie także ABW i AW, SKW i SWW oraz CBA, ale także KAS i Straż Marszałkowską. Jego kwota to 1,5 tys. zł brutto miesięcznie po 25 latach i 2,5 tys. zł brutto miesięcznie po 28 latach i sześciu miesiącach.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(194)
WYRÓŻNIONE
cv789
2 lata temu
Najbardziej w tej grupie to jest obciążana Straż Marszałkowska i dlatego ten dodatek do im się należy -jedna żenada.
bronz
2 lata temu
tam gdzie przywileje, tam bieda, głód, nędza i chłód, podwyzkami czynszów, cen energii, paliw, gazu wyrzucają z mieszkań emerytów i rencistów, a karmią młodych byczków
Jaś
2 lata temu
ROZDAWNICTWA CIĄG DALSZY, niech tą PiSlicję opłacają z subwencji partyjnej, a nie z Naszych podatków
NAJNOWSZE KOMENTARZE (194)
onek
2 miesiące temu
Kiszone ogórki kroimy zaś w małą kosteczkę. A jak masz ogórki małosolne, to nie zawahaj się ich użyć. Pierś kurczaka kroimy na kawałki na jeden mały kęs. Kawałki mięsa przekładamy do miski. Doprawiamy sporą ilością czarnego pieprzu, świeżo zmielonego rzecz jasna, bo tylko taki ma wspaniały smak i aromat. Soli dodajemy sporą szczyptę. Mieszamy, by wszystkie kawałki pokryły się solą i pieprzem. Wsypujemy mąkę i ponownie dokładnie mieszamy, by równomiernie pokryła wszystkie kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, lekko solimy. Smażymy przez minutę cały czas mieszając. Dodajemy pieczarki, mieszamy i często mieszając smażymy na średnim ogniu przez około 3 minuty. Przekładamy z patelni do głębokiego talerza. Odstawiamy na bok. Na patelnię po smażeniu pieczarek wrzucamy mięso. Smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając, aż całkowicie zmieni kolor i zacznie się rumienić na brzegach. Dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą. Mieszamy. Dodajemy słodką wędzoną paprykę oraz pieprz. Jak nie masz wędzonej papryki, dodaj zwykłą paprykę w proszku, też będzie smacznie. Wlewamy bulion. Gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Do kwaśnej śmietany dodajemy słodką śmietankę oraz kilka łyżek gorącego sosu. Mieszamy. Wlewamy do patelni, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu. Wsypujemy połowę pokrojonych ogórków. Ostatni raz mieszamy i odstawiamy danie na kilka minut, by nabrało pełni smaku. Gulasz podajemy posypany kawałkami ogórków i natką pietruszki
Ha ha ha
2 miesiące temu
Wlewamy sos sojowo-grzybowy. Dużo sosu :) Jak nie masz sosu grzybowo-sojowego, możesz użyć ciemnego sosu sojowego. Potrawa też będzie smaczna. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników, czyli na kilka chwil. Kapustę pekińską kroimy na kawałki o grubości około 0,5 cm. A dużą cebulę kroimy na cienkie piórka. Ząbki czosnku kroimy zaś na cienkie plasterki. Orzeszki ziemne, te niesolone, kroimy na małe kawałki, ale nie robimy tego super dokładnie. W woku lub dużej patelni silnie rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę. Cały czas mieszając smażymy na dużym ogniu przez pół minuty. Dodajemy plasterki czosnku oraz odsączoną kukurydzę z puszki. Możesz też użyć kukurydzy mrożonej po wcześniejszym rozmrożeniu. Smażmy na dużym ogniu przez kilka dłuższych chwil, aż kukurydza zacznie się rumienić na brzegach. Dodajemy mięso wraz z sosem. Mieszamy i wszystko smażymy na dużym ogniu, aż wszystkie kawałki mięsa zmienią kolor na nieco jaśniejszy. Wlewamy bulion, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez minutę. Mąkę ziemniaczaną mieszamy dokładnie z zimną wodą. Wlewamy do patelni, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Trzymamy na ogniu kilka dłuższych chwil, aż sos zgęstnieje. Dodajemy kawałki kapusty pekińskiej. Mieszamy i trzymamy na ogniu przez krótką chwilę, by kapusta pozostała w zasadzie surowa. Wyłączamy ogień, dodajemy kiełki i ostatni raz mieszamy.
Bogdan
2 miesiące temu
Gruby szczypiorek kroimy w niezbyt małe kawałki. Koperek, duuużo koperku, drobno siekamy. Pieczone lub gotowane na parze buraki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Takie buraki kupisz w każdym większym sklepie. Są tak tanie, że nie ma sensu ich przygotowywać we własnej kuchni. Do startych buraków wlewamy maślankę. Dodajemy jogurt skyr - ma mnóstwo białka i zero tłuszczu. Jest gęsty, ma kremową konsystencję i śmietankowy smak. Wsypujemy pokrojone ogórki. Dodajemy koperek. Nie zapominamy oczywiście o szczypiorku. Chłodnik doprawiamy czarnym, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Mieszamy. A kolor jego zmienia się magicznie, ale to dopiero początek kolorystycznego i smakowego szaleństwa! Wlewamy teraz koncentrat czerwonego barszczu. Kolor zmienia się na super intensywny, a chłodnik nabiera głębokiego smaku i aromatu. Nalewamy go do miseczek. Dodajemy połówki jajek ugotowanych na twardo. By białka było jeszcze więcej, dodajemy kulki mozzarelli. Oczywiście zamiast kulek może być mozzarella pokrojona na małe kawałki.
fotograf
2 miesiące temu
oddziaływanie na poziom usług czyli wymuszenie podniesienia standardu poniżej którego wykonywanie usług hotelarskich jest niedopuszczalne .;ochrony interesu konsumenta przez ułatwienie egzekwowania przez gościa należytego wykonywania usług przez hotelarza zgodnie ze standardem; ułatwienia obrotu gospodarczego między hotelarzem a wynajmującym czyli gościem, bez szczegółowego opisywania obiektu; oceny poziomu usług przez wprowadzenie szeregu norm i postanowień umożliwiających porównanie stanu faktycznego w hotelu i wyznaczonych standardów. Systemy kategoryzacji polegają na: określeniu rodzajów zakładów hotelarskich podlegających kategoryzacji,;określeniu jednolitych wymagań dla poszczególnych kategorii,; ustaleniu zasad zaszeregowania do kategorii oraz jej zmiany;; zróżnicowaniu wymagań w zależności od rodzaju obiektu, zakresu usług. Argumenty przeciw jednolitemu systemowi kategoryzacji w UE: unifikacja nie przyniesie bezpośrednich korzyści ani hotelom ani gościom; niektóre kraje od lat mają własne systemy-sprawdzone i powszechne; opracowanie i wdrożenie systemu będzie kosztowne; różnice kulturowe i geograficzne są przeszkodą.
Lubich
9 miesięcy temu
Funkcjonariusze są kimś wyjątkowym? Problem rozwiążę się sam, po prostu zabrać wszystkie przywileje, dodatki,nagrody, przeliczenia emerytalne. Prowadzę działalność i nieźle muszę się namęczyć aby godnie zarobić. Ich praca to już nie służba to droga do robienia kasy.
...
Następna strona