Globalne ocieplenie sprzyja chińskiej herbacie. Wzrośnie powierzchnia upraw
Badanie chińskich naukowców z Southwest Forestry University wskazuje, że globalne ocieplenie może rozszerzyć tereny uprawy herbaty w Chinach, ale zwiększa ryzyko wystąpienia konfliktów ekologicznych. Chiny są największym producentem herbaty na świecie.
W obliczu globalnego ocieplenia Chiny, będące największym producentem herbaty na świecie, przewidują możliwość rozszerzenia obszarów przeznaczonych pod uprawy tego surowca. Jednakże, według pisma "PLOS One", sytuacja ta może prowadzić do ekologicznych konfliktów.
Herbata, po wodzie, jest najczęściej spożywanym napojem na świecie, a chińskie plantacje utrzymują wiodącą pozycję w jej produkcji. Rosnący wpływ zmian klimatycznych, w tym przedłużające się susze, stawia plantacje herbaty w trudnej sytuacji z uwagi na ich wymagania dotyczące wilgotnych warunków.
Czym jest matcha? Napój podbija Polskę
Jaka będzie przyszłość uprawy i eksportu herbaty?
Chińscy naukowcy z Southwest Forestry University w prowincji Junnan, znanej z produkcji herbaty, wykorzystali 14 różnych zmiennych klimatycznych, topograficznych i glebowych do stworzenia modeli, które pozwalają przewidzieć przyszłe siedliska odpowiednie do upraw herbaty. Wśród tych modeli Random Forest (RF) okazał się najbardziej efektywny.
Z wyników modelowania za pomocą sztucznej inteligencji wynika, że regiony nadające się pod uprawy herbaty w Chinach ulegną rozszerzeniu. Obecnie już 86,84 proc. powierzchni upraw wykorzystuje odpowiednie siedliska o łącznej powierzchni 3,44 mln km kw. Rozmieszczone są one w ciepłych i wilgotnych regionach.
Przewidywania mówią o przesunięciu siedlisk w kierunku północnym, szczególnie w regionach Jiangnan i Jiangbei, co może prowadzić do ekspansji na obszary leśne w regionach południowo-zachodnim i Jiangbei.
Źródło: PAP