Notowania

Henryk Kania dogaduje się z inwestorami i sieciami handlowymi. Jest szansa na przetrwanie

- Jestem z firmą związany bardzo osobiście. Ma moje nazwisko. Zrobię wszystko, żeby ją uratować - mówi w rozmowie z "Rzeczpospolitą" Henryk Kania, główny akcjonariusz i szef rady nadzorczej trzeciego największego producenta wędlin w Polsce.

Podziel się
Dodaj komentarz
(East News)
Sieci handlowe zgodziły się płacić Kani więcej. (Fot: Wojtek Laski/East News)

Jeden z głównych dostawców wędlin do Biedronki stracił płynność w momencie, gdy ceny surowca poszły w górę. Ale jest szansa, że uda się mu wyjść na prostą. Sąd w błyskawicznym tempie otworzył postępowanie układowe spółki - miał na to dwa tygodnie, a wystarczyły mu trzy dni.

- Nie zawiedziemy dostawców, kooperantów i klientów - deklaruje w wywiadzie dla środowej "Rzeczpospolitej" Henryk Kania. Jak tłumaczy, po tym, jak w piątek otwarte zostało postępowanie układowe, może już bardziej oficjalnie negocjować z inwestorami, którzy są zainteresowani wsparciem finansowym jego firmy.

Kania przyznaje, że jest "po dużych rozmowach" i w najbliższych dniach będzie mógł przedstawić szczegóły. Ujawnia, że jest też po rozmowach z sieciami handlowymi, do których dostarcza wędliny.

Obejrzyj też: Zakłady Henryka Kani na zakręcie. Co dalej z firmą

- W ostatnich dówch-trzech latach doszło do dużej wojny cenowej w Polsce między sieciami handlowymi, co miało negatywny wpływ na nasze marże, a zdecydowana większość naszych przychodów pochodzi właśnie od nich. Jesteśmy po renegocjacjach cen dostaw naszych produktów do wszystkich sieci - mówi gazecie Kania.

- Efekt jest zadowalający, zgodzili się podnieść ceny, niektórzy także skrócić terminy płatności - dodaje. Dwie trzecie dostaw Kani trafiały do Biedronki. "Rz" nie dostała od sieci komentarza w tej sprawie, ale już wcześniej Biedronka deklarowała, że dla niej najważniejsze jest zapewnienie ciągłości dostaw i ma nadzieję, iż Kania wróci do grona największych jej dostawców.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tagi: branża mięsna, henryk kania, gospodarka, wiadomości, mięso
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz
12-06-2019

innZasłyszane w knajpie od pracowników HK Robiłym łu różnych masorzy, ale łu Kani mogłym zjeś kiełbasym tó co idzie na handyl, a łu innych dlo sebie … Czytaj całość

12-06-2019

ŚmiętekMoże jestem tradycjonalistą, ale są klasyczne wyroby, takie jak pieczywo (Oskroba, Grzybki), smarowidło (masło niebieskie Polskie) i na wierzch … Czytaj całość

12-06-2019

Czas 👿Od Kani nie kupię żadnych wyrobów, pracowalem tam i wiem co to jest. Zdrowie ważniejsze!!!

Rozwiń komentarze (11)