Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. Daniel Bochen
|
aktualizacja

Rosną trendy proekologiczne. Posiłki w formie proszków i pożegnanie z mięsem

6
Podziel się:

Ekologia wymusza zmiany w branży produkcji żywności. Jednak, jak zauważa "Rzeczpospolita", silne trendy proekologiczne widać zdecydowanie bardziej na świecie niż w Polsce.

W Europie rosną inwestycje w nowatorskie startupy z branży ekologicznej żywności
W Europie rosną inwestycje w nowatorskie startupy z branży ekologicznej żywności (Shutterstock.com)

W Europie inwestycje w nowatorskie startupy zajmujące się żywnością wzrosły w 2018 r. o 170 proc. do 76 mln dol., obliczył AgriFood Tech Investing Report 2018.

Jak wynika z raportu, najwięcej zainwestowano w startup Huel, który oferuje żywność niczym prosto z futurystycznych filmów - posiłki w formie proszków, do przygotowywania w pełni odżywczych napojów w czasie krótszym niż dwie minuty. Inwestorzy zainwestowali w niego 26 mln dol. - podaje "Rzeczpospolita".

Drugie miejsce w Jennewein Bioech - niemiecki startup produkujący zdrowszy cukier. Podium zamyka natomiast Mosa Meat. Startup produkujący tzw. czyste mięso, czyli bez udziału zwierząt.

Zobacz także: Zobacz: Polacy pokochali energię ze słońca. Teraz ME robi wszystko, by nadążyć za przedsiębiorczymi Polakami

Rosną także oczekiwania wobec żywności ze strony bogacących się konsumentów - zauważa dziennik. Żywność ma już nie tylko żywić, ale też leczyć, pomagać w utrzymaniu dobrej kondycji czy nawet usuwać wyrzuty sumienia z powodu jedzenia zwierząt, jednocześnie oferując mięso.

Błyskawicznie zmienia się podejście i świadomość konsumentów. Coraz więcej z nich deklaruje troskę o środowisko i dostrzega potrzebę zmian.

Dobrym tego przykładem jest "walka" z plastikiem. - Dyrektywa Unii Europejskiej w sprawie plastiku jednorazowego użytku była wielkim przebudzeniem europejskiej kreatywności - wielkie sieci handlowe nie mogły już udawać, że nie widzą problemu - zauważa "Rzeczpospolita".

37 proc. brytyjskich konsumentów w wieku 12-18 lat twierdzi, że zmiana klimatu i zanieczyszczenie plastikiem są dla nich ważne. Z kolei jak wynika z raportu Mintela, 58 proc. mieszkańców miast w Indiach zaczęło stosować siatki wielokrotnego użytku, a 53 proc. konsumentów w USA wierzy, że żywność roślinna jest lepsza dla środowiska niż produkty pochodzenia zwierzęcego.

Źródło: "Rzeczpospolita"

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

ekologia
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(6)
Aaaaa
5 lata temu
Szef się ucieszy. Na przerwie wciągnąć proszek nosem w 30 sekund i można dalej przy taśmie stać 12 godzin
Polka
5 lata temu
a ja nadal zer steki i mam was w d&*$e lewaki
Baks
5 lata temu
Żywność w proszku? Dajcie spokój...
marian
5 lata temu
czas na zmiany, wycofać tą całą chemię ze sklepów miesnych, i nie truc ludzi, gdzie się podziały normalne jadalne kiełbasy, szynki, boczki itp. a tych kurczaków ze sklepów to lepiej nie ruszać, można sie zatruć
Eva
5 lata temu
Znane jest powiedzenie " tak wyglądasz jak jesz " , a ja uważam , że jesteśmy tym co przyswaja nasz organizm .