Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

USDHUF najwyżej od 2002 roku

0
Podziel się:

Ostatni odczyt inflacji na Węgrzech wskazał na szybsze tempo deflacji, która wyniosła w grudniu -0.9% r/r w stosunku do oczekiwanego spadku z -0.

USDHUF najwyżej od 2002 roku

7% r/r w listopadzie do prognozowanego -0.6% r/r/. Główną przyczyną pogłębiającej się deflacji są spadki cen surowców. Należy jednak zwrócić uwagę na spadek inflacji bazowej, która odnotowała znaczący spadek do 0.8% przy ostatnim odczycie wielkości 1.2%, a inflacja skorygowana o podatek spadła do 1.1%.
W swoim oświadczeniu Bank Centralny Węgier (MNB) nie wyraził jednak zaniepokojenia. W naszej ocenie deflacja w nadchodzących miesiącach może się pogłębiał przez co postawa MNB będzie się stopniowo zmieniać. W takiej sytuacji Bank będzie musiał ponowić łagodzenie polityki monetarnej co byłoby możliwe już z początkiem Q2 2015 po przez obniżenie stóp procentowych o 20-40 pb.
Para USDHUF znajduje się w trendzie wzrostowym już od kilku miesięcy, a wczorajsza decyzja SNB dodatkowo osłabiła forinta i pozwoliła USDHUF na osiągnięcie poziomu 279.812, który ostatnio był odnotowany w pierwszej połowie 2002 roku.
Dalsze umocnienie USDHUF zostało ograniczone przez mieszane dane z USA. Nieco gorszy okazał się odczyt wniosków o zasiłki dla bezrobotnych, który wzrósł do 316 tys. w stosunku do konsensusu na poziomie 291 tys. i jest to najsłabszy wynik od maja ubiegłego roku. Jednak z pomocą dolarowi przyszły dane o bazowej inflacji producenckiej, która wzrosła w ujęciu miesięcznym z 0.0% do 0.3%, a w rocznym z 1.8% do 2.1%. Dużo lepszy niż oczekiwania okazał się również odczyt indeksu NY Empire State, który wzrósł do 10 pkt przy konsensusie 5.3 pkt i poprzednim bardzo słabym odczycie -3.6 pkt.
Możliwość luzowania polityki przez MNB i z drugiej strony zacieśnianie jej przez Fed będą wywierać dalszą wzrostową presję na USDHUF. Najbliższy opór można wyznaczyć przy poziomie 285.7, a wsparcie w okolicach 252.1-249.0

forex
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)