Franczyza – Wszystkie wiadomości
FRANCZYZA / Transformacyjna Edukacja i Edu Ambasadorzy we Franczyzie na Politechnice Warszawskiej
Już w maju Politechnika Warszawska uruchomi pierwsze programy edukacyjno-rozwojowe dla branży franczyzowej, nastawione na rozwój przedsiębiorczych innowatorów we franczyzie. To format tzw. Transformacyjnej Edukacji, nastawionej na efekt zmiany kompetencji ludzi i organizacji, aby potrafiły rosnąć zyskownie w zmieniającym się otoczeniu biznesu. Projekt realizowany jest w ramach partnerstwa strategicznego Wydziału Zarządzania Politechniki Warszawskiej z Moniką Ferreira, Autorką Projektu Franczyza 2.0 i metodyki budowania systemów sieciowych Franczyza 2.0, Founding Partnerem w praktyce doradztwa strategicznego I’GS In Good Strategy
GOSPODARKA / Czym jest franczyza i kto może ją założyć?
Prowadzenie własnego biznesu zawsze wiąże się z ryzykiem. Obliczanie rentowności, pozyskiwanie klientów, tworzenie biznesplanu czy reklama mogą dodatkowo zająć sporo czasu. Sztuką jest nie tylko rozkręcić, ale i utrzymać swoją działalność. Zamiast budować biznes od zera, możesz skorzystać z franczyzy i działać pod szyldem rozpoznawalnej już marki. Czym jest franczyza i na czym polega?
FRANCZYZA / Smart biznes potrzebuje smart rozwiązań
Żabka testuje innowacyjne technologie, które usprawniają pracę franczyzobiorców oraz inteligentnie zarządzają pracą zainstalowanych urządzeń
FRANCZYZA / Mapa Rozwoju Przedsiębiorczości w sieciach franczyzowych. Jak myślą o niej liderzy rynku franczyzy?
Przedsiębiorczość w sieciach franczyzowych ma różne warstwy. Może się wyrażać na poziomie organizacji, której zwinność i niechęć do biurokracji zapewniają przewagę konkurencyjną oraz na poziomie ludzi w organizacji, w której każdy jest przedsiębiorcą.
FRANCZYZA / Jak znaleźć Chief Entrepreneur Franchise Officer, stale wymyślać się na nowo i skutecznie konkurować w biznesie franczyzowym nowej ekonomii? Czy IDEA Franczyza 2.0. jest dla Ciebie?
Jak budować nowoczesne organizacje franczyzowe i zespoły przedsiębiorczych menedżerów i franczyzobiorców, które poradzą sobie z wyzwaniem ciągłego dostosowywania ich strategii i modeli operacyjnych do zmieniającego się otoczenia biznesu?
FRANCZYZA / Kim są liderzy transformacji we franczyzie? Dyskusja o rozwiązaniach dla branży na PGE Narodowy
Jak budować Przedsiębiorcze Sieci Franczyzowe – Liderów Transformacji? Nad tą kwestią pochylą się dzisiaj wspólnie prelegenci oraz uczestnicy Wydarzenia Konferencyjnego Franczyza 2.0 Workshop na PGE Narodowy. Transmisja online z tego Wydarzenia poniżej.
FRANCZYZA / O stylu życia w biznesie franczyzowym - bezpłatne webinarium
Franczyza jako model działania w biznesie, zakłada funkcjonowanie w ramach ściśle określonego systemu oraz dużą standaryzację. Czy w takim środowisku jest miejsce na rozwój indywidualnej przedsiębiorczości, pielęgnowanie autonomii i zaistnienie na rynku z marką osobistą przedsiębiorcy? Liderzy rynku, przedsiębiorcze sieci, udowadniają, że tak.
HANDEL / Burger King rozwiązał umowę na rozwój marki w Polsce. Wiemy, co dalej z restauracjami
W najbliższym czasie nie pojawią się w Polsce nowe restauracje z logo Burger King. Właściciel marki rozwiązał umowę na rozwój sieci z zarządcą i operatorem restauracji. To samo dotyczy kilku innych krajów. Dotychczasowe lokale nie będą zamykane i AmRest wierzy, że klienci nie odwrócą się od marki.
FRANCZYZA / Stajesz się tym, w co wierzysz
Przedsiębiorczość to stan umysłu. Stajesz się tym, w co wierzysz. O pasji, przedsiębiorczości, osobistej ambicji i życiowym projekcie Franczyza 2.0 rozmawiamy z Moniką Ferreira, Autorką Projektu Franczyza 2.0 i powstającej książki "O strategiach skalowania sieci franczyzowych".
ZAKUPY / Sklep pierwszego wyboru. Dla milionów Polaków
Blisko połowa Polaków robi w tych sklepach zakupy przynajmniej raz w tygodniu. To nic dziwnego, skoro w całej Polsce jest już ponad 7 tysięcy sklepów Żabka i wciąż powstają kolejne.
HANDEL / Zakaz handlu w niedziele po nowemu. Kto będzie mógł otworzyć sklep?
Prezydent podpisał nowelizację uszczelniającą zakaz handlu w niedziele. Przedstawicielka branży handlowej zapewnia, że do 1 lutego nie zmieni się nic, co widać po tym, że kolejne sieci otwierają się w siódmy dzień tygodnia. Kolejne ograniczenia handlu przyczynią się też do jego automatyzacji.
WAKACJE / 15 tysięcy złotych miesięcznie. W tym biznesie to standard
Upał za oknem, wysoki sezon turystyczny, Polacy tym chętniej kupują lody. Ile zarabia pracownik budki z lodami, a ile przedsiębiorca wyciąga z tego biznesu? - Pracownikom trzeba zapłacić od 15 do 20 złotych za godzinę na rękę. Z reguły jest to praca po 8 godzin, ale pracuje się również w weekendy, dlatego musi być dwóch lub trzech pracowników. Może nie jest to duży koszt pracowniczy, ale jest dużo wyższy niż był jeszcze rok temu - powiedział w programie "Money. To się liczy" Radosław Charubin, właściciel marki LodyBonano. - Największe zyski dla przedsiębiorców to nawet 30 tysięcy złotych miesięcznie, ale to są jednostki, punkty, które mają szczęście, bo bardzo dużo zależy od miejsca. Natomiast ktoś, kto ma pecha i nie trafi z punktem, na pewno nie straci, najwyżej wyjdzie na zero. Średnio mówimy, że jest to między 10 a 15 tysięcy złotych miesięcznego zysku na czysto - dodał.
FRANCZYZA W POLSCE / Resort Ziobry chce uregulować franczyzę. Początki są mało obiecujące
Nadchodzące lata mogą być złotym okresem dla rozwoju systemów franczyzowych w Polsce. Tym bardziej przyda się odpowiednie prawo – którego na razie nie ma. A analiza rynku, którą zleciło Ministerstwo Sprawiedliwości, mocno kuleje – wskazują eksperci.
BIZNES / Franczyza – co to jest?
Franczyza to sposób prowadzenia biznesu, w którym przedsiębiorca może korzystać z wiedzy i nazwy należącej do innej marki, często bardzo znanej i obecnej od lat na rynku.
BENZYNA / Sieć Moya zapowiada kolejne stacje. Chce dojść do 350 obiektów w najbliższych trzech latach
Anwim S.A., właściciel sieci stacji benzynowych ogłosił w połowie czerwca przejęcie sieci eMila. Filip Puchalski, dyrektor ds. operacyjnych zapewnia, że sieć chętnie będzie rozmawiała o zakupie lub współpracy franczyzowej ze stacjami w dobrych lokalizacjach - nieważne, czy w małej gminie, czy w mieście wojewódzkim..
ŻABKA / Ministerstwo Sprawiedliwości już wie o problemach ajentów Żabki. "Odbyło się pierwsze spotkanie"
- Czas na przejrzenie umów franczyzowych. Franczyza to dobry instrument do startu w biznes, ale nie może służyć do tego, by wyrzucać z majątku małych - uważa Adam Abramowicz, rzecznik małych i średnich przedsiębiorców, zapytany o problem ajentów Żabki nagłośniony przez Lewicę. - To trzeba uregulować na poziomie państwowym. Problem nie jest w samej franczyzie, ale w konstruowanych umowach - podkreślił. Jak dodał, było już pierwsze nieformalne spotkanie w Ministerstwie Sprawiedliwości, na którym omawiane były problemy franczyzodawców i franczyzobiorców oraz nierównoważnych umów. - Resort powiedział, że się tym zajmie - zdradził Abramowicz w programie "Money. To się liczy".
GASTRONOMIA / Gotował dla królowej, teraz chce podbić świat pierogami. "W planach Nowy Jork i Dubaj"
Damian Wawrzyniak jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych Polaków na Wyspach. Kucharz gotował już dla królowej, występował w BBC i walczył o prawa obywateli Unii. Teraz chce, by świat zakochał się w pierogach. Zamierza otwierać 10 kiosków z polskimi przysmakami rocznie.
FRANCZYZA / Inwestowanie we franczyzy w obecnej sytuacji gospodarczej
Już nikt nie ma wątpliwości, że czeka nas zawirowanie w gospodarce. Inflacja systematycznie rośnie, a to dopiero początek. Niestety nie wiemy, kiedy nastąpi główny regres gospodarczy, ale jest to nieuniknione. Dlatego warto się zastanowić, w co warto inwestować w tych niepewnych czasach.