Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Powódź-zagrożenia-choroby

0
Podziel się:

Na terenach powodziowych może być więcej zakażeń i chorób układu pokarmowego - ostrzegają eksperci z Państwowego Zakładu Higieny. Krajowy konsultant do spraw epidemiologii profesor Andrzej Zieliński uspokaja, że nie ma natomiast zagrożenia wystąpieniem epidemii wirusowego zapalenia wątroby typu A czy duru brzusznego.

Prof. Zieliński podkreśla, że aby ograniczyć ryzyko zachorowania na schorzenia układu pokarmowego, trzeba przestrzegać podstawowych zasad higieny. Należy pić wodę butelkowaną lub z potwierdzonych źródeł, na przykład z beczkowozów, które dostarczają firmy wodociągowe.

Profesor Zieliński dodaje, że ujęcia wody i gleba zostały skażone nieczystościami z szamb, chlewni, obór czy kurników. Istnieje też niebezpieczeństwo zatrucia pestycydami i innymi środkami chemicznymi z gospodarstw, które zostały zalane.

Studnie na terenach popowodziowych muszą być odpowiednio odkażane. Wodę z takich ujęć można pić dopiero po przebadaniu przez sanepid

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)