Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. Natalia Kurpiewska
|

Obiad ze schabowym za 10 zł? Nad Bałtykiem to ciągle możliwe

24
Podziel się:

Ceny w barach i restauracjach straszą, ale nie w tym miejscu. W jednym z barów w Mielnie tradycyjny, polski obiad ze schabowym można upolować za trochę ponad 10zł.

Obiad ze schabowym za 10 zł? Nad Bałtykiem to ciągle możliwe
10 zł za schabowego. Ceny jak sprzed lat w nadmorskim Mielnie

W Wirtualnej Polsce w wakacje ruszamy z akcją #pokażparagon. Wysyłajcie nam swoje "paragony grozy" lub "paragony łagodności". Piszcie do nas przez dziejesie.wp.pl

Na kontaktową skrzynkę #dziejesiewp dostaliśmy interesujące zdjęcie. Schabowy z ziemniakami i surówką za 10,90 zł. Z kolei zwolennicy mielonego za obiad muszą zapłacić 2 zł więcej. Patrząc na ofertę jednego barów w Mielnie, można mieć wrażenie, że cofnęliśmy się w czasie co najmniej o kilka lat.

- Wie pani, pytanie czy to my mamy niskie ceny, czy inne bary mają po prostu za wysokie? Wydaje mi się, że to tutaj leży problem - ocenia Sonia Majcher, menadżerka baru Pokusa w Mielnie.

W czasie gdy ceny w restauracjach wskakują na coraz wyższy poziom, w barze Pokusa klienci zapłacą tylko niewiele więcej, niż jeszcze przed wybuchem pandemii.

Zobacz także: 40 minut stania po lody. "Zakaz handlu pomaga"

Bar jest niewielkim punktem gastronomicznym na mapie Mielna. W menu znajdziemy dość tradycyjną polską kuchnię. Oprócz wspomnianego już schabowego i mielonego, ceny za jednodaniowy obiad na osobę kończą się na 15 zł.

Wyjątkiem jest placek po węgiersku - ten wyceniony został na 15,90 zł. Oprócz tego można zamówić udka i filet z kurczaka, gołąbka, bitkę drobiową lub pieczeń - wszystko w zestawie z ziemniakami, a oprócz gołąbka i z surówką.

Natomiast droższy, dwudaniowy obiad wciąż kosztuje mniej niż tradycyjny obiad w polskich restauracjach. Ceny za zupy wahają się od 6,50 do 9,90 zł. W zależności od upodobań, sowity obiad w barze Pokusa może uszczuplić nasze portfele nawet za mniej niż 20 zł.

- Takie ceny są możliwe, tylko wtedy trzeba się po prostu więcej napracować. Mamy taką politykę miejsca, że nie zrównamy cen z tymi, które są w innych restauracjach - dodaje Majcher.

Jak słyszymy od Soni Majcher, w ostatnim roku ceny faktycznie wzrosły - dania zdrożały średnio o około złotówkę - natomiast wciąż jest to jeden z najtańszych punktów na mapie Mielna.

- Zwracamy uwagę na naszych dostawców. Szukamy jak najtańszych, ale oczywiście jakość też ma być dobra. Można znaleźć taniej, tylko trzeba po prostu poszukać - ocenia rozmówczyni.

Sylwia Majcher zauważa, że nadmorska gastronomia żyje właściwie tylko z kilku miesięcy. Jej zdaniem w innych restauracjach ceny są wysokie, bo właściciele chcą zarobić jak najwięcej, w jak najkrótszym czasie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(24)
Kaska7907
3 lata temu
Byliśmy dwa lata temu jedzenie pyszne polecam
Kasa1234tt566
3 lata temu
Byłam w czerwcu super jedzonko polecam
Iwona
3 lata temu
Polecam, jak tylko jesteśmy z Mężem w Mielnie to odwiedzamy tą restauracje. Dania pyszne, jak u mamy czy babci. Zanim ktoś napisze coś negatywnego proszę pójść i spróbować. Kotlet schabowy i flaki pierwsza klasa 👍👌😁 Obsługa miła, kulturalna i zawsze uśmiechnięta. 🙂
Prażanin
3 lata temu
Nie wiem z czego ten schabowy, ale bałbym się go jeść, skoro tańszy od mielonego.
Bury
3 lata temu
Kilogram schabu kosztuje 9 zł to będzie 6 kotletów.
...
Następna strona