Amrest – Wszystkie wiadomości
HANDEL / Burger King rozwiązał umowę na rozwój marki w Polsce. Wiemy, co dalej z restauracjami
W najbliższym czasie nie pojawią się w Polsce nowe restauracje z logo Burger King. Właściciel marki rozwiązał umowę na rozwój sieci z zarządcą i operatorem restauracji. To samo dotyczy kilku innych krajów. Dotychczasowe lokale nie będą zamykane i AmRest wierzy, że klienci nie odwrócą się od marki.
AMREST / Operator KFC i Pizza Hut podał wyniki. Kurs wystrzelił
AmRest, zarządzający w Polsce i wielu innych krajach sieciami KFC, Pizza Hut czy Starbucks, pokazał wyniki za drugi kwartał 2021. W porównaniu z analogicznym kwartałem rok temu przychody wzrosły aż o 70 proc. i wyniosły 464 mln euro.
KADRY / AmRest będzie mieć nowego prezesa. Będzie zarządzał m.in. restauracjami KFC i Burger King
AmRest zarządza 567 restauracjami w Polsce pod markami takimi jak KFC czy Burger King. Samą spółką, jako prezes, rządzi obecnie Mark Chandler. Jednak zmieni się to 1 lipca. Zastąpi go Luis Comas.
GIEŁDA / KFC i Pizza Hut w natarciu. W tym roku 130 nowych restauracji
AmRest, zarządzający w Polsce i wielu europejskich krajach sieciami KFC i Pizza Hut, chce w 2021 roku otworzyć nad Wisłą 130 restauracji.
GIEŁDA / Sprzedaż spadła o jedną czwartą. Operator KFC i Pizza Hut podał wyniki
AmRest, zarządzający w Polsce i wielu europejskich krajach sieciami KFC i Pizza Hut, odnotował w czwartym kwartale ubiegłego roku 25-proc. spadek sprzedaży. W całym 2020 roku sprzedaż również była niższa o ponad 20 proc.
CCC / Sprzedali akcje CCC za 16 mln zł. Ile zarobili?
Założyciel AmRestu i członek rady nadzorczej CCC Henry McGovern oraz Małgorzata McGovern sprzedali w ciągu dwóch dni akcje obuwniczego giganta CCC za 16,4 mln zł. Ile zarobili?
GIEŁDA / Przychody topnieją. Operator KFC i Pizza Hut podał wyniki
AmRest, zarządzający w Polsce i wielu europejskich krajach sieciami KFC i Pizza Hut, odnotował w trzecim kwartale 2,1 mln euro zysku. To znacznie mniej niż w analogicznym kwartale rok temu, kiedy zysk wyniósł prawie 17 mln euro.
WYNIKI / Restauracje AmRest z ponad 40-procentowym spadkiem obrotów. Ciągle nie wszystkie otwarte
Potężne straty notowały w drugim kwartale restauracje takie jak KFC czy Pizza Hut. W kwietniu blisko połowa z nich była zamknięta. Choć z miesiąca na miesiąc sytuacja się poprawiała, ciągle nie wszystkie działają. Sprzedaż AmRestu w rok spadła o ponad 200 mln euro.
HANDEL / CCC sięga po posiłki. Amerykański biznesmen do rady nadzorczej
Henry McGovern został zaproponowany do rady nadzorczej CCC. To twórca AmRestu, firmy zarządzającej popularnymi restauracjami w całej Polsce. Kandydaturę wysunęła spółka Ultro, należąca do Dariusza Miłka, czyli m.in. twórcy sieci sklepów CCC.
COVID-19 / Koronawirus. Właściciel Pizza Hut i KFC obcina pensje i redukuje godziny pracy
Spółka AmRest, do której należą takie restauracje sieciowe jak Pizza Hut, KFC czy Sushi Shop zredukował godziny pracy i płace dla blisko połowy pracowników w Polsce.
PIZZAPORTAL / PizzaPortal ma nowego właściciela. Dzięki niemu rozwinie dostawy
Platforma będzie zarządzana przez międzynarodową markę. Działający na rynku dostaw jedzenia w 26 krajach Glovo przejął PizzaPortal.
PRZEJĘCIE / PizzaPortal zmienia właściciela. AmRest sprzeda 100 proc. udziałów
Restaurant Partner Polska, operator platformy PizzaPortal, przejdzie w całości na własność Glovoapp23. AmRest poinformował, że zarobi na transakcji 30 mln euro i 5 mln euro kwoty warunkowej w formie "earn-out".
WEGETARIANIZM / Ten rodzaj żywności zdominuje fast foody. Ekspert nie ma wątpliwości
"Sztuczne mięso" lub roślinne burgery już niedługo zawitają do wszystkich sieci fast foodów. - My nie mamy wyjścia. Dalszy wzrost hodowli bydła, nie mówiąc o mało humanitarnych warunkach ich hodowli, wraz ze swoimi skutkami ubocznymi, takimi jak emisja metanu, sprawiają , że musimy znaleźć substytut mięsa, aby wyżywić ludzi i nie zniszczyć planety. - przewiduje w programie "Biznes Mówi" Adam Sawicki, były wiceprezes AmRest, operatora m.in. Burger Kinga, KFC i Pizzy Hut w Polsce.
AMREST / Czy klasyczne restauracje przegrają z zamawianiem jedzenia przez internet?
O czym trzeba pamiętać zakładając własną restaurację? Jakie danie jest najtrudniejsze w dostawie przez kuriera oraz jaki rodzaj żywności już za kilka lat ma szansę zdominować restauracje w Polsce. O tym wszystkim, w programie "Biznes Mówi", opowiada Adam Sawicki, były wiceprezes AmRest, operatora m.in. KFC, Burger King i Pizza Hut w Polsce.
AMREST / Myślisz o założeniu restauracji? Ekspert tłumaczy, o czym nie można zapomnieć
- Na początku sprawdziłbym czy moje warunki lokalowe pozwalają mi obsłużyć klientów, którzy przychodzą do restauracji oraz kurierów z platform dostaw żywności. - radził w programi "Biznes Mówi" Adam Sawicki, były wiceprezes AmRest, operatora Pizzy Hut, Burger Kinga i Kfc w Polsce. - Widzimy kolejki kurierów z plecakami, którzy przechodzą przez środek restauracji. To nie wpływa dobrze na atmosferę w lokalu. - dodał Sawicki.
AMREST / Popularny fastfoodowy przysmak najtrudniejszy w dostawie. Ekspert tłumaczy, dlaczego
- Należy pamiętać, że nie każdy rodzaj kuchni nadaje się do dostawy - mówił w programie "Biznes Mówi" Adam Sawicki, były wiceprezes spółki AmRest, operatora takich marek, jak KFC, Pizza Hut czy Burger King. Najtrudniejsze w dostawie są frytki, a najłatwiejsza pizza. - 80 proc. wszystkich dostaw potraw w Polsce stanowią pizze - dodał Sawicki.
BIZNES MÓWI / Biznes Mówi. Gośćmi Marek Maruszak i Adam Sawicki
Gośćmi Mikołaja Kunicy w programie "Biznes Mówi" będą Marek Maruszak, prezes Rossmann oraz Adam Sawicki, były prezes T-Mobile i wiceprezes Amrest. W programie rozmowa m.in. o nowych technologiach w handlu oraz sektorze hotelarsko-gastronomicznym. Czy Rossmann chciałby być drugim Amazonem i czy klasyczne restauracje mają szansę w starciu z aplikacjami do zamawiania jedzenia? Zapraszamy na godzinę 15.
RESTAURACJE / Wyniki Amrestu. KFC, Pizza Hut i Starbucks w Polsce dają coraz większe zyski
Amrest nie przejął polskich restauracji Telepizza, ale i tak zwiększa przychody. Nie przełożyło się to na zyski. Rozwój kosztuje, a przy tym spadła rentowność restauracji w Hiszpanii i Rosji.